Kako se manifestuje koprivnjača i koje su preporuke za lečenje

Kao i bilo koja druga alergijska reakcija, tako se i koprivnjača može javiti nakon dodira sa potencijalnim alergenima ili nakon unosa namirnica, koje dovode do njene pojave.

Iako do sada zvanično nije pronađen uzrok za pojavu koprivnjače, postoje indicije da određene namirnice mogu da se smatraju potencijalnim uzrokom za pojavu ove alergijske reakcije. Međutim, da bi pacijent bio potpuno siguran u to usled čega je došlo do ove neprijatne pojave, naročito je važno da se potrudi da samostalno utvrdi nakon unosa kojih namirnica se javila koprivnjača.

Pored toga što se ova alergijska reakcija može javiti nakon unosa namirnica, koje se smatraju prilično jakim alergenima, kao što su na primer kikiriki ili jagode, urtikarija se može javiti i usled unosa veće količine na primer bombona ili čokolada, te ostalih namirnica u kojima ima određenih emulgatora i ostalih hemijskih sredstava. Isto tako se može pojaviti i nakon što koža dođe u dodir sa određenim omekšivačem ili praškom za veš, odnosno ako na primer bude bila jača koncentracija praška ili omekšivača prisutna u odeći. Ovo se posebno odnosi na bebe i malu decu.

Koprivnjača (urtikarija)

Koprivnjača (urtikarija) je alergijsko oboljenje, odnosno prirodna reakcije imunoloških snaga organizma na pojačanu koncentraciju određenih alergena.

Samim tim što se manifestuje crvenim flekama, koje u velikoj meri podsećaju na one, koje nastaju nakon dodira sa koprivom, dobila je i naziv koprivnjača.

Iako se reakcija može javiti na svim delovima tela, najčešće je primetna ispod pazuha, na butinama i u predelu stomaka. Karakterišu je crvene fleke, koje su reljefaste i obično je prisutan svrab.

Trebalo bi da se koprivnjača vrlo brzo povuče nakon izbegavanja unosa namirnica, koje su do njene pojave dovele, odnosno nakon izbegavanja dodira sa određenim hemijskim preparatima, koji mogu da izazovu ovu iritaciju. U tom smislu je posebno važno da svaki pojedinac utvrdi šta je uzrok koprivnjače u njegovom slučaju, kako bi mogao i da primeni odgovarajući način lečenja.

Ko je sklon koprivnjači?

Obično se smatra da su osobe, čiji je imunitet osetljiviji sklone pojavi urtikarije. Međutim, u nekim slučajevima se urtikarija javi i usled preteranog unosa određenih namirnica, odnosno usled jače koncentracije nekog hemijskog sredstva.

Jednostavno, kada dođe do zasićenja u organizmu, prirodna reakcija jeste i izbijanje koprivnjače.

Ipak, urtikarija se može javiti kod apsolutno svakoga.

Kako se manifestuje koprivnjača?

Cvene fleke, manjeg ili većeg od obima, oko kojih se može javiti i otok su osnovni simptom urtikarije.

Neretko se događa i da pacijent ima osećaj peckanja u tom predelu, kao i svraba.

U većini slučajeva vrlo brzo posle unosa odgovarajuće terapije medikamentima, odnosno prestanka unosa namirnica, koje su dovele do ove alergijske reakcije, koprivnjača nestaje.

Šta se preporučuje za lečenje?

Nakon što pacijent utvrdi šta je dovelo do urtikarije, potrebno je i da u potpunosti prestane da unosi te namirnice.

A ukoliko se koprivnjača javila usled dodira sa određenim hemijskim sredstvom, kao što je na primer deterdžent za sudove, odnosno prašak za veš ili omekšivač, onda je svakako potrebno izbegavati budući dodir sa tim sredstvom.

Kao jedan od načina lečenja se preporučuje terapija medikamentima, odnosno unos takozvanih antihistaminika.

Sledeće što mora pacijent uraditi jeste da vodi računa o ishrani, te da izbegava sve one namirnice, koje su poznate kao izuzetno jaki alergeni. Svakako se preporučuje kontaktirati nadležnog lekara, koji će propisati terapiju medikamentima i dijetu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *