Kondilomi ili polne bradavice – sve što treba da znate o njima

Kondilomi su polne bradavice uzrokovane HPV virusom, (Humani Papilloma Virus), koji se prenosi polnim kontaktom. Drugi naziv za kondilome je “anogenitalne bradavice”, budući da se nalaze uglavnom na području anusa i genitalija. Izazivaju nelagodnost na području genitalija, psihičku nelagodnost i problem prilikom odnosa. Povredjeni kondilomi dovode do njihove infekcije propraćene sekretima s neprijatnim mirisom, svrabom i bolom.

Iako se mogu tretirati na više načina, glavni i najefikasniji tretman je njihovo uklanjanje (laser, tečni azot, radiotalasi, skalpel…). A elektroresekcija kondiloma je savremena metoda za uklanjanje polnih bradavica visokofrekventnom strujom.

Humani Papilloma Virus – HPV

Humani Papilloma Virus klasifikuje se kroz više tipova, kojih zapravo ima mnogo. Neki od njih, na primer, uzrokuju pojavu običnih bradavica na koži. Za kondilome (polne bradavice) odgovorni su sledeći tipovi HPV virusa: 6, 11, 13, 16 i 18.

Humani papilloma virus uzrokuje pojavu malih, često višestrukturnih tumornih formacija benignog karaktera na koži i sluznicama. Izražava se u obliku virusnih genitalnih bradavica. HPV karakteriše hronični tok bolesti, sa tendencijom širenja. Papiloma virusne infekcije genitalnog područja nisu bezazlene, jer takodje čine skup rizika za razvoj malignih neoplazmi genitalnih organa.

O kondilomima

Kondilomi ili polne bradavice su jedna od najčešćih manifestacija infekcije papiloma virusom, sa dugom, hroničnom prirodom toka bolesti. Tipično, kondilomi su boje mesa, sitne strukture, ali takodje mogu narasti do masivnih formacija i tada poprimaju izgled karfiola.

Kondilomi su obično smešteni na genitalijama (kod žena – oko usana vagine, kod muškaraca – na glaviću penisa), i u području anusa. Mada se ove polne bradavice mogu prošititi i na unutrašnje delove ova dva ljudska organa. Genitalne bradavice kod muškaraca obično su manje vidljive, meke i nežne na dodir. Osobe koje imaju spoljašnje kondilome, retko kada da osećaju neke tegobe. Međutim, osobe čiji se kondilomi nalaze iznutra mogu imati simptome kao što su povećana osetljivost u regiji, svrab i osećaj peckanja.

Kako se prenosi Humani Papilloma Virus

Humani Papilloma Virus je veoma raširen (postoji više od 100 tipova ovog virusa) i ima visok stepen zaraznosti. Više od polovine seksualno aktivnih osoba je zaraženo jednim ili sa više tipova HPV-a.

Najveći rizik od HPV infekcije je kod vaginalnog, oralnog ili analnog seksa sa zaraženim partnerom. A kod žena Humani Papilloma Virus takodje može dospeti u vaginu sa vanjskih genitalija primenom tampona za vreme menstruacije. Prenos virusa sa zaražene majke na fetus je takodje moguć.

Drugi vid kontaktnog prenosa vrlo je retko moguć (preko WC šolje, kade, peškira, zajedničkog pribora za jelo, itd). Zbog toga što ovaj virus u spoljašnjoj sredini opstaje veoma kratko. Ipak, i to se dešava, tako da se ovaj mehanizam prenosa podrazumeva kada se kondilomi pronadju kod dece i devica.

Upotreba kondoma smanjuje rizik prenosa HPV-a, ali ne 100%. Kontakt s nezaštićenim delovima kože tokom odnosa, takodje, nosi rizik od infekcije.

Faktori koji povećavaju rizik od infekcije polnim bradavicama uključuju:

  1. Opušteno seksualno ponašanje (uz česte promene seksualnih partnera, preko partnera koji je prethodno imao polni odnos s HPV nosiocem);
  2. Unutrašni lični faktori organizma (smanjen imunitet, nedostatak vitamina, osetljivost na stres);
  3. Druge postojeće bolesti (klamidija, gonoreja, trihomonijaza, herpes…);
  4. Trudnoća.

Način razvoja HPV infekcije (kondiloma)

Razvoj HPV infekcije zavisi od imunološkog stanja organizma u momentu infekcije i nakon toga. Od trenutka infekcije HPV-om do pojave prvih kondiloma obično prodje 2-3 meseca ili više. Ako je imunitet zaražene osobe jak, tada ovo razdoblje može potrajati i nekoliko godina, pa čak i decenija.

Medjutim, u trenutku slabljenja imunološkog sistema pojavljuju se kondilomi. Kod žena se to ponekad dešava tokom trudnoće, kada je imunitet dodatno opterećen.

Veoma je važno znati da se zajedno sa kondilomima često dijagnostikuje i karcinom in situ, to jest da je HPV čest uzročnik raka grlića materice. Zato ne treba odlagati redovne preglede, a kondilome je najpametnije što pre ukloniti. To se može uspešno obaviti u Atlas opštoj bolnici, gde se radi elektroresekcija kondiloma, kao visoko savremena metoda za otklanjanje polnih bradavica.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *