Koliko koštaju popravke električara?

Važnost električara, vodoinstalatera i ostalih zanatskih majstora shvatamo tek kada nam se dogodi kvar nekog uređaja, koji nam je do sada radio perfektno i kojeg smo svakodnevno koristili. Električari se veoma cene svuda u Evropi i njihove plate su vrlo visoke, bar za naše standarde. Pored toga, usluge električara se u svetu naplaćuju mnogo. Kod nas je situacija malo drugačija, a naravno da zavisi i od standarda ljudi. Da li će vam neka popravka električara biti skupa ili ne, verovatno zavisi od toga koliko imate novca i u kakvoj ste finansijskoj situaciji, ali i od vaše želje da taj aparat proradi što pre. Ovo su cene nekih osnovnih usluga električara:

Izlazak na teren košta do 1500 dinara

Da bi električar uopšte došao na vašu adresu za to ćete morati da izdvojite od 500 do 1500 dinara u zavisnosti od toga kojeg električara zovete i kakav odnos imate sa  njim. Znači, sam izlazak na teren se naplaćuje i to ne treba da vas začudi kada vas o tome električar obavesti. Postoje električari koje možete da zovete u bilo koje doba dana i noći. Naravno da će usluga dolaska biti naplaćena više ukoliko ga zovete uveče ili vikendom. Međutim, kada se dogode hitni kvarovi, onda sigurno ne razmišljate toliko o novcu i važno je da se električar pojavi što pre.

Najsitnije popravke oko 1000 dinara

Prosek je da najsitnije poprake koštaju do hiljadu dinara. Pod sitnim popravkama se podrazumevaju popravke prekidača, utičnica, sitnih kućnih uređaja, zamena nekih prostih kablova i instalacija i slično. Pre nego što i električar dođe dobro mu objasnite koji kvar je u pitanju, ukoliko možete da pretpostavite. Na taj način već ćete unapred znati koja je cena u pitanju. Ako menjate utičnicu to vas može koštati od 800 pa sve od 1500 dinara.

Popravke bojlera – od 15 evra do 30 evra

Jedna od najčešćih intervencija električara jeste popravka bojlera. Poznato je da se oni lako mogu pokvariti, ukoliko se ne tretiraju dobro ili ukoliko se kvarovi ne rešavaju na vreme. Situacija sa plaćanjem je sledeća. Zamena ventila će vas koštati oko 15 evra, a neki električari naplaćuju i 12 evra. Isto toliko će vas koštati i zamena termostata i brinoks creva. Obavezno se preporučuje i jednom godišnje čišćenje kamenca, a to će vas koštati oko 22 evra. Kada je u pitanju zamena bojlera, onda očekujete da vam električar za manji bojler naplati oko 15 evra, a za veći preko 25 evra.

Popravke veš mašine – od 15 evra

Verovatno su veš mašine uređaji koji se najčešće kvare, bilo koje marke da su. One zahtevaju česte intervencije električara. Zamena creva, kondenzatora, hidrostata će vaš koštati oko 17 evra, dok će vas zamena grejača i pumpe koštati preko 25 evra. Ako želite da vam električar očisti i filter to će vas koštati oko 17 evra. Najskuplje ćete proći ukoliko vam se pokvari elektromotor ili budete imali problema sa kugličnim ležajem. U tim situacijama ćete morati da izdvojite i preko 30 evra.

Popravka šporeta – do 5000 dinara

Kod šporeta se najčešće kvare ringle i to je najčešća intervencija električara kada je u pitanju ovaj kućni uređaj. Naime, zamena ravne ringle, odnosno ravne ploče na šporetu koštaće vas oko 5000 dinara. Ako dođe do kvara sa običnim ringlama, onda će vas zamena jedne ringle na običnom šporetu koštati oko 2000 dinara.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *