Brucoši – novi početak za koji treba biti spreman

Biti brucoš svakako nije lako. Čak i ako ste upisali fakultet koji ste želeli, sama činjenica da ulazite u jedan potpuno novi svet sa sobom nosi brojne izazove kojima se treba prilagoditi, kao i mnoge nove situacije koje će od vas tražiti pravu reakciju. Naravno, pored svega ovoga, taj period na fakultetu mnogi ističu i kao jedan od najlepših u životu, pa vas čekaju i mnoge lepe stvari.

Mi ćemo u ovom tekstu pokušati da predstavimo neke od najčešćih dilema sa kojima se brucoši suočavaju, bilo da studiraju u gradu gde žive, ili su došli u drugi grad.

Da li su potrebna baš sva predavanja?

Ovo je verovatno i najčešća dilema. Na svakom fakultetu brojni stariji studenti savetuju prema njihovom iskustvu šta je najbolje rešenje. Pa ćete tako dobijati savet da je za neke predmete dovoljno prisustvovati vežbama, da za neke ni vežbe nisu baš toliko bitne i da se sve može spremiti od kuće. Drugi će savetovati da je najbolje biti redovan i na predavanjima i na vežbama, kako zbog samog znanja koje ćete tamo steći i kasnije kroz učenje lakše nadograditi, tako i zbog odnosa koji možete uspostaviti sa profesorom i asistentima.

Svakako, odgovor na ovo pitanje morate dati vi. Predavanja su potrebna i tu nema razgovora. A vi sebi treba da odgovorite na pitanje da li fakultet želite da shvatite ozbiljno i da li ste tu da bi ga na vreme završili. Ako je tako, budite redovni, trudite se da ispratite sva predavanja i vežbe, jer ćete tako lakše savladati gradivo, a to će uticati i na to da bez mnogo muke položite ispite.

Jedan ispit po roku ili ići na veći broj?

Posle predavanja, naravno dolaze ispiti. Tu se javlja pitanje za većinu studenata da li izaći na samo jedan ili na sve ispite koje ste u tom semestru slušali. Odluka o ovome je u vezi sa prethodnim našim pisanjem, tj. koliko ste bili redovni na predavanjima i koliko ste u toku sa materijom. Ako ste bili redovni i ispunjavali obaveze na vreme, nema razloga da ne izađete na sve ispite na koje možete. I to je svakako najbolje rešenje.

Takođe, ovo može zavisiti i od rasporeda polaganja ispita. Može da se desi da je potrebno izaći na dva ispita u veoma kratkom vremenskom roku, i u tom slučaju morate dobro razmisliti da li da izađete na oba, ili jedan odložite za sledeći rok.

Jedno je najbitnije, nemojte slušati priče kako nije moguće položiti sve ispite u jednom ispitnom roku, jer to nije tačno. Ako ste predani i uporni i verujete u sebe, naravno da je moguće.

Korišćenje pomagala na ispitima – večita dilema

Ovo je ozbiljna dilema i odluka. Da li se osloniti samo na svoje znanje ili koristiti pomagala kao što su bubice za ispite i ostalu tehnologiju za prepisivanje. Svakako da sami treba da odlučite da li se upuštati u jednu ovakvu avanturu. Istina je da bez muke možete položiti neke ispite koristeći bežične bubice, ali isto tako preuzimate i određeni rizik da vas uhvate i da odgovarate za taj svoj postupak.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *