Najbolja etarska ulja i njihova namena

Poslednjih godina sve više ljudi se odlučuje za prirodne metode očuvanja zdravlja i lepote. Upravo iz tog razloga, porasla je i popularnost eteričnih ulja. Ovaj biljni ekstrakt u sebi ima bezbroj blagodeti koje doprinose fizičkom, mentalnom i emocionalnom blagostanju. U narednim pasusima saznaćete više o etarskim uljima, njihovoj nameni, kao i koja ulja se danas najviše koriste.

Šta su etarska ulja?

Etarska ili eterična ulja su koncentrisana jedinjenja dobijena iz različitih delova biljaka kao što su cvet, list, koren, kora, plod ili stablo. Da bi se eterično ulje izdvojilo iz biljke, vrši se ili destilacija ili hladno ceđenje biljnog materijala. Nakon ovih procesa izdvajanja ulja dobijamo proizvod koje sadrži aktivna hemijska jedinjenja koja daju specifičan miris i blagotvorna svojstva biljke od koje potiču.

Za šta se etarska ulja najviše koriste?

Etarska ulja koriste se u različite svrhe. Najčešće su to masaža i aromaterapija, kozmetika, medicina, održavanje domaćinstva i slično. U zavisnosti od toga koje blagodeti želite da iskoristite i koja vrsta mirisa vam odgovara, odabraćete odgovarajuće etarsko ulje.

– Aromaterapija i masaža: Aromaterapija koristi miris etarskih ulja za postizanje fizičkog i emocionanog blagostanja, a različita ulja imaće različite efekte. Kod masaže se takođe bira ulje prema tegobama, pa ćete tako kod upaljenih mišića koristiti ulja koja ublažavaju upale i slično.

– Kozmetika: Kreme, losioni, šamponi i drugi kozmetički preparati često među sastojcima imaju i određenu vrstu eteričnog ulja, u zavisnosti od toga koji efekat želi da se postigne.

– Medicina: U tradicionalnim medicinskim praksama etarska ulja se vekovima koriste za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba kao što su bolovi, upale, mučnine i drugo. Danas se najčešće primenjuju kao lek za sinuse, odnosno za ublažavanje simptoma sinusitisa.

– Održavanje domaćinstva: Zbog svog antibakterijskog svojstva i prijatnog mirisa, određene vrste etarskog ulja koriste se kao dodatak sredstvima za čišćenje. Takođe, uz pomoć difuzera eterična ulja se raspršuju u vazduh sa parom i na taj način se koriste kao osveživači prostora. S obzirom na to da insekti nisu ljubitelji određenih vrsta biljaka, eterična ulja nekih od njih koriste se za odbijanje ovih napasti.

Koja etarska ulja se najčešće koriste?

Iako postoji mnogo vrsta etarskih ulja, neka od njih su posebno popularna zbog svoje svestrane primene i blagotvornih svojstava. Neka od najčešće korišćenih etarskih ulja su sledeća:

– Lavanda: Ulje lavande je jedno od najpoznatijih etarskih ulja, poznato po svojim umirujućim svojstvima, prijatnom mirisu i sposobnosti smanjenja anksioznosti i nesanice. Takođe se koristi za tretiranje manjih opekotina i ublažavanje iritacija kože.

– Limun: Ulje limuna ima osvežavajući miris i često se koristi za poboljšanje raspoloženja i koncentracije. Takođe je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima, pa se često koristi u domaćinstvu za čišćenje, ali i kao preventiva tokom sezone gripa!

– Čajevac: Ovo ulje je cenjeno zbog svojih snažnih antibakterijskih i antifungalnih svojstava, a najviše se koristi za tretiranje akni, gljivičnih infekcija i iritacija kože.

– Eukaliptus: Eukaliptusovo ulje ima osvežavajući miris i često se koristi za olakšavanje disajnih problema, kao što su prehlada, kašalj i sinusna upala.

– Ruzmarin: Ulje ruzmarina se ističe po svojim stimulativnim svojstvima koja mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Takođe se koristi za tretiranje bolova u mišićima i zglobovima.

Blagodeti eteričnih ulja

Već smo pomenuli da eterična ulja imaju bezbroj blagodeti na fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Ona mogu da vam pomognu u smanjenju stresa i anksioznosti, ublažavaju bolove, jačaju imunitet, poboljšavaju kvalitet kože i kose, pomažu vam da lakše zaspite i generalno da bolje spavate.

Međutim, koliko god da su eterična ulja korisna za ljudski organizam, treba ih koristiti s oprezom. Ukoliko ne pratite uputstva za upotrebu, može da dođe do iritacije, ali i do drugih neželjenih efekata ukoliko koristite lekove. Zbog toga savetujemo da dobro proučite uputstvo i ukoliko je potrebno, posavetujete se sa svojim lekarom. Ovo se posebno odnosi na decu i trudnice.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *