Kamena vuna ili stiropor za fasadu – šta izabrati?

Veliki broj starijih objekata u Srbiju nema uopšte, ili nema dovoljno kvalitetno urađenu termoizolaciju. Ljudi kao najčešće objašnjenje zašto nemaju izolaciju navode previsoke cene ugradnje termoizolacije. Moramo priznati da za prosečnog stanovnika Srbije to najčešće i jeste prevelik izdatak. Međutim, kada se sagledaju benefiti termoizolacije, većina će se složiti da sa ugradnja vrlo brzo isplati.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira materijala za termoizolaciju

Ukoliko ste shvatili koliko je značajna termoizolazija za vaš dom, onda je sledeći korak potraga stručnih majstora i kupovina materijala. Svakako bi trebalo da o termolizolaciji popričate sa nekim ko je ugrađivao. Lično iskustvo vam može dosta pomoći da se odlučite koji za koji tim majstora da se odlučite.

Međutim, kada je odabir materijala u pitanju, tu ćete sigurno naići na oprečne informacije. Često ćete čuti od dve osobe potpuno dva različita mišljenja o istom materijalu. Zato vam savetujemo da o karakteristikama samih materijala pročitate na sajtovima proizvođača, a potom se možete posavetovati sa nekim stručnim licem.

Jedna od najčešćih dilema je za koji tip materijala se odlučiti: kamenu vunu, ili stiropor za fasadu? Ova dva materijala se dosta razlikuju u karakteristikama, ali i u ceni. Zato bi bilo najbolje da se odlučite koji tip materijala želite, a potom da se raspitate o različitim proizvođačima.

Stiropor za fasadu

Stiropor za fasadu je najčešći izbor za termoizolaciju u Srbiji. On se pokazao kao dobar termoizolator, a i cena je povoljnija u odnosu na kamenu vunu. Ukoliko se dobro ugradi ovakva izolacija, bićete mirni sigurno 30 godina!

Stiropor je napravljen od kuglica poliuretana koje su sabijene pod pritiskom. Za termoizolaciju se koristi tzv. stirodur, odnosno stiropor kod koga su ove kuglice poliuretana sabijene pod većim pritiskom u odnosu na običan stiropor. Samim tim, smanjena je količina vazduha između loptica, i zbog toga je bolji izolator.

Međutim, osim stiropora, za izolaciju se koristi tzv. grafitizirani stiropor za fasadu. Ovakav tip stiropora je još bolji termoizolator jer je u ovom slučaju prostor između kuglica ispunjen grafitom, a ne vazduhom. Na taj način se sprečava dodatna provodljivost toplote kroz ovaj stiropor.

Što se tiče ugradnje izolacije, najčešće se stavljaju stirodurske ploče debljine 12 cm, ili grafitizirani stiropor debljine 10 cm.

Kamena vuna

Kamena vuna je materijal koji nastaje sagorevanjem različitih vrsta stena koje se razvijaju u niti i pakuju jedna na drugu. Jedna od osnovnih razlika u odnosu na stiropor za fasadu jeste to što je ovo prirodan materijal i nezapaljiv je. Međutim, cena je viša u odnosu na stiropor, a pokazalo se da je kamena vuna pruža bolju izolaciju za 10 % u odnosu na stiropor, što i nije puno ako se uzmu razlike u ceni ova dva materijala.

Kamena vuna se posebno preporučuje za objekte u kojima se formira vlaga. Naime, ona ima mogućnost da propušta vlagu, što sprečava kondenzaciju. Za razliku od nje, stiropor nema ovu osobinu. Zato je preporuka ako ugrađujete fasadu na objekte koje imaju probleme sa vlagom, onda nikako nemojte stavljati stiropor. U svim ostalim slučajevima, stiropor se pokazao kao dobar izbor!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *