Najčešći simptomi trudnoće

I pre nego što saznate da ste trudne, vaše telo je već ušlo u proces hormonskih promena. Kako vreme prolazi, ove promene dovode do raznih simptoma. Neke žene ih rano osećaju, dok druge prođu gotovo bez ikakvih promena. Simptomi trudnoće uključuju izostanak menstruacije, promene na dojkama, umor, često mokrenje i mučninu i povraćanje. Međutim, ove simptome mogu uzrokovati i drugi faktori i ne mora da znači da ste trudni, pa ako sumnjate, uradite kućni test trudnoće i posetite svog ginekologa.

Izostanak ciklusa

Nedostatak menstruacije često je prvi znak moguće trudnoće. Mnoge žene kojima se ciklus ustalio, tačno znaju kad treba da očekuju menstruaciju, kao i koliko ona može da kasni. Ukoliko imate neredovne cikluse, koji često izostaju, onda za vas ovo nije pouzdan simptom.

Mučnina i povraćanje prvi simptomi trudnoće

‘Jutarnja’ mučnina je stanje koje pogađa više od polovine svih trudnica. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje i gubitak apetita. Većina žena sa „jutarnjim mučninama“ ih ne oseća samo ujutru, već i tokom celog dana. Mučnine obično počinju između 4 – 6 nedelje i ovi simptomi trudnoće mogu trajati do 12. nedelje. Kod manjeg broja trudnica traju i nakon ovog perioda, a neretko se vraćaju nakon 34.nedelje trudnoće.

Promene na dojkama

Tokom trudnoće dojke postaju punije, otečene i osetljive. Ove promene su slične onima koje primećujete nekoliko dana pre menstruacije. Tokom trudnoće koža oko bradavice postaje tamnija, a vene na dojkama postaju vidljivije.

Sigurni simptomi trudnoće su umor i pospanost

Iznenadni umor je čest u ranoj trudnoći. Ginekolozi smatraju da je ovo uzrokovano naglim porastom hormona progesterona. Progesteron je potreban za održavanje trudnoće i bebin rast i razvoj, ali takođe usporava metabolizam. Pokušajte da odspavate ili odmorite kad god možete tokom ove rane faze, jer će vam i ostali simptomi trudnoće pasti teže. Vaš nivo energije će verovatno ponovo porasti oko četvrtog meseca trudnoće kada se posteljica dobro pozicionira.

Učestalo mokrenje

Trudnoća uzrokuje povećanje nivoa telesnih tečnosti i veću efikasnost i rad bubrega. Materica se uvećava i samim tim pritiska bešiku. Kao rezultat toga, većina žena počinje da češće mokri u prvih nekoliko nedelja trudnoće.

Najlakši simptomi trudnoće su povezani sa hranom

Žudnja za određenom hranom vrlo je česta u trudnoći, posebno za hranom koja daje energiju i kalcijum, poput mleka i drugih mlečnih proizvoda. Mnoge žene osete žudnju za kiselim namirnicama. Takođe možete primetiti iznenadnu odbojnost prema hrani koju ste ranije voleli. Neke žene čak razviju neobičnu žudnju za kombinovanjem potpuno nespojivih prehrambenih proizvoda. Simptomi trudnoće koji se ogledaju kroz preterivanje u hrani, mnoge trudnice obilno koriste. Ali, ipak treba obratiti pažnju, jer prekomerno dobijanje na kilaži u trudnoći nije poželjno. Preporučeno je da trudnica tokom trudnoće poveća svoju početnu kilažu za 12 – 15 kg.

Ostali simptomi trudnoće

Mnogi od ovih simptoma se javljaju u poodmakloj trudnoći. Neki se podnose lakše, neki teže, ali svakako je najbolje da ih ispratite u dogovoru sa svojim ginekologom. Takvi simptomi trudnoće su najčešće: bol u leđima, lako zamaranje, glavobolje, hemoroidi, svrab kože, grčevi u nogama, gorušica, proširene vene, utrnulost u rukama, promene raspoloženja i neobjašnjivo plakanje. Redovnim konsultacijama sa svojim doktorom i analizama držaćete sve neželjene simptome pod kontrolom.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *