TOP 3 destinacije za letnji odmor u Albaniji

saranda-2

Odmor u Albaniji tokom leta poslednjih godina sve je popularniji među turistima iz Srbije, što potvrđuje, kako brojka od preko 400.000 turista iz Srbije za poslednjih 5 godina, tako i na stotine pozitivnih utisaka koje su srpski turisti podelili po povratku sa putovanja.

Ono što srpski turisti izdvajaju kao glavne prednosti kada je u pitanju letovanje u Albaniji su svakako odlična povezanost, jednostavno putovanje, prelepe plaže i gradovi, ali i domaćini koji srdačno dočekuju naše turiste. Iako predrasude prema letovanju u Albaniji i dalje postoje, u godini kada je Albanija jedna od retkih destinacija za koju vam nije potreban PCR test ili potvrda o vakcinaciji, vreme je da još detaljnije upoznamo ovu susednu zemlju i uživamo u svim čarima albanskog primorja.

Za vas izdvajamo tri najpopularnije destinacije za odmor naših turista u Albaniji.

Saranda

Saranda je grad koji se nalazi na samom jugu Albanije, pri granici sa Grčkom i jedno je od najpopularnijih letovališta u Albaniji. Grad ima oko 35.000 stanovnika, okružen je prelepom prirodom, planinama i Jonskim morem zbog čega privlači sve kategorije turista – porodice, mlade ali i starije turiste. Prednost Sarande je svakako što ima sadržaja za sve.

Saranda ima izraženu mediteransku klimu, toplu morsku vodu i više od 300 sunčanih dana godišnje. Ono što je zanimiljivo za Sarandu jeste da je u ovom gradu i okolini kupanje moguće već od kraja aprila pa sve do kraja oktobra.

Od Srbije je Saranda udaljena oko 10-11 sati vožnje kolima, a dobar deo puta od Beograda do Sarande je autoput, što umnogome olakšava putovanje. U samom gradu postoji uređeno šetalište, brojni kafići, restorani i klubovi, a iako se duž obale u gradu nižu plaže, one koje važe za najlepše se nalaze u njegovoj okolini.

U blizini Sarande se nalazi i popularno letovalište Ksamil za koje naši turisti kažu da ima najlepše plaže u Albaniji.

Drač

Grad Drač je najvažnija luka u Albaniji, nalazi se na severu zemlje i najbliže je letovalište Srbiji. Od Beograda do Drača se stiže za oko 8 sati vožnje. Drač je inače najstariji grad Albanije sa istorijom dugom više od 3000 godina i zbog toga je dom mnogih arheoloških nalazišta i zanimljivih lokaliteta.

Ono što danas Drač izdvaja, uz izuzetno istorijsko nasleđe, svakako je i izlazak na Jadransko more i plaža dugačka više od 20 kilometara. U južnom delu grada poslednjih godina izgrađeni su brojni hoteli i hotelski kompleksi, pa je Drač danas omiljeno letovalište gostiju koji vole all inclusive uslugu. Kombinaciju uživanja u bazenima, moru, sunčanju na hotelskim plažama uz obilazak grada srpski turisti izdvajaju kao idealnu za letovanje, ukoliko ste u potrazi za odmorom u albanskom gradu koji je najbliži Srbiji.

Valona

Valona je grad u centralnom delu Albanije, nalazi se na oko 135 kilometara od Tirane, na samoj liniji između Jadranskog i Jonskog mora. Grad i cela oblast imaju izuzetno specifičnu klimu – umerene temperature, više od 300 sunčanih dana godišnje, malo padavina i malo vetra zahvaljujući planinama u okruženju.

Ono što Valonu izdvaja od drugih gradova, uz to što turistima može da ponudi fantastične plaže u gradu i okolini, svakako je i vrlo dinamična energija koju grad ima. Ovo mesto je popularno i među porodičnim gostima, ali i među mladima koji su željni dobrog noćnog provoda.

Od mesta u okolini Valone, a koja su među našim turistima izuzetno popularna izdvajaju se i mesta Himara, Dhermi i plaža Borsh, inače plaža koja važi za jednu od najlepših u Albaniji. Važno je napomenuti i da je za smeštaj u Albaniji, zavisno od destinacije, potrebno izdvojiti oko 40 do 60€ u proseku za apartmanski smeštaj u sezoni, odnosno od 50 do 70€ za hotelski smeštaj za dve osobe.

Ono što je takođe vredno pomena, a što je često pitanje onih koji se još nisu uputili na letovanje na albanskom primorju je svakako pitanje bezbednosti. O bezbednosti gosti iz Srbije nemaju ni najmanji razlog za brigu, što svakako potvrđuje niz pozitivnih utisaka naših turista prethodnih godina, ali i desetine hiljada ljudi koji putuju na odmor svakog leta, a koji nikada nisu imali bilo kakva neprijatna i negativna iskustva.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *