Naprednija bezbednost za Windows 8

Dok su vizualne novine Windows 8 operativnog sistema i više nego očigledne, “prikrivenija” su unapređenja na polju bezbednosti, ali daleko od toga da su manje bitna. Štaviše, deluje kao da je Microsoft napravio veliki korak ka poboljšavanju zaštite sistema.

1. Antivirus program Windows Defender sada dolazi instaliran uz sam operativni sistem. Već pri prvom pokretanju Windows 8 korisnici će imati zaštitu od virusa, trojanaca, spyware-a i drugog malware-a.

2. Bezbedniji download – Programe koje preuzimate sa interneta Windows 8 će pomoću SmartScreen filtera izvršiti njegovu proveru, kako ne bi preuzeli maliciozan softver.

3. Brži start – Zaboravite na BIOS boot ekran, Microsoft počinje sa primenom UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) koji je bezbedniji i ubrzava start računara (Windows će s epokrenuti za samo 8 sekundi od klika na dugme sa uključivnaje kompjutera!). Ali će zahtevati od proizvođača računara da uvedi neke promene koje će omogućiti novi UEFI sertifikat.

4. Bolje šifre – Password za pristup korisničkom nalogu sada ima dva koraka. Prvi je četvorocifreni PIN, a drugi su potezi miša (ili prsta za ekrane koji reaguju na dodir) preko slike. Naravno, ostavljena je i mogućnost standardnog pristupa uz običnu šifru.

Ovo su samo neke od bitnijih stavki, ali je Windows poradio i na sitnijim komponentama čija je bezbednost znatno poboljšana. Kako je Windows 8 predviđan za stalnu internet interakciju, dodatna zaštita nije na odmet.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *