Neka u Vašem životu 40 bude samo broj! 

Retki su oni koji bez bojazni koračaju kroz život. Mnogo je veći broj nas koji se svakodnevno i u svakom uzrastu nosi sa nesigurnostima. Kako se nositi sa strahovima koje nosi zrelo doba?

Imam četrdeset godina: Telo odaje znake starenja, oči među prvima!

Postoji izreka „stari kao vino, što stariji to bolje izgleda“, ali ipak postoje i promene koje nikom nisu drage – umor, veća potreba za snom, podočnaci i bore. Ipak, najteži a ne samo kozmetički problem jeste svakako postepeno slabljenje vida. Očni živac nije više elastičan, pa se oči umaraju pokušavajući da fokusiraju predmete na različitim daljinama. Pomozite sebi i počnite sa nošenjem naočara. 

Teško je kada Vam iz ovog razloga odrede dioptriju, ali naočare ne moraju biti podsetnik godina, već prednost da vodite jednako aktivan život! Ako ste ranije koristili samo naočare za čitanje, u ovom periodu će se verovatno javiti potreba i za korektivnom dioptrijom na daljinu. Između toga, ona srednja udaljenost ostaje da Vam napreže oči, pravi problem pri gledanju televizije i rada na računaru.

Pravo rešenje za Vas su naočare sa multifokalnim staklima.

Kada se govori o vidu progresivna stakla za naočare su idealno rešenje. Progresivna (multifokalna) stakla sadrže više dioptrija i omogućavaju postepen prelaz sa dioptrije na daljinu, srednju udaljenost, do korektivne dioptrije za čitanje. Nećete biti jedni od onih koji stalno moraju nositi nekoliko pari naočara, uvek u žurbi da ih na vreme promenite. Multifokalne naočare daju potpunu komociju pri svakodnevnim aktivnostima, gotovo kao da problem i ne postoji. 

Unapređene su sa mogućnošču prilagođavanja progresivnog stakla potrebama konkretnog korisnika, uzimajući u obzir stepen pokreta glave i oka. Sve je prilagođeno tako da se oslonite samo na jedan par naočara i da vam one pruže osećaj kao da problem sa vidom ne postoji. Progresivna stakla se izrađuju kao šira za bolju pokrivenost vidnog polja, a mogu biti i uz dodatak protiv refleksije svetla, protiv grebanja, sa zatamnjenjem pri izlaganju suncu… Ukratko, korist od progresivnih naočara višestruko prevazilazi njihovu cenu koštanja.

 One su moderan dodatak i ukras na vašem licu, a nikako podsetnik na to koliko godina imate!

Ispunite godine životom, a ne život godinama

U vremenu brzog življenja, slobodno vreme treba kvalitetno iskoristiti. Oko četrdesete se javljaju prvi podsetnici da smo sve stariji i da se proces ne može obrnuti. Nemojte da žalite za svojom mladošću, jednako kao što se problem vida rešava multifokalnim naočarama, tako se i drugi problemi mogu svesti na sitnice. Ako Vas umor sprečava da ostajete do kasno sa prijateljima, odvojite neko popodne za druženje sa njima. Očekuje Vas jednako lep provod jer za sve postoji alternativa. Više se posvetite sebi, uvek je pravo vreme za to. Umesto napornih treniga, pronađite vremena za šetnje, za boravak u prirodi. Možda metabolizam u četrdesetim neće biti jednako efikasan, ali uz zdravu ishranu vodićete računa o sebi, a telo će Vam biti zahvalno u svim narednim decenijama koje dolaze.

Zreliji smo sa godinama, jasnije znamo šta želimo i kako da to ostvarimo. Možemo biti jednako aktivni i održati vitalnost, potrebno je samo malo više truda da se pronađe rešenje za neke probleme. Naučimo da volimo sebe u svakom dobu i prigrlimo svaku promenu u njemu. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *