Popravka naočara isključivo u optičarskim radnjama

Pored lepog i odgovarajućeg okvira i adekvatne dioptrije, važno je da naočare budu uslovno rečeno zdrave i funkcionalne. Zato, ako primetite neki sitan kvar, posetite stručnjake, optičare i spasite svoje naočare.

Istraživanja pokazuju da se broj osoba koje koriste naočare za vid povećava. To ne predstavlja neko veliko iznenađenje, s obzirom na to da veliki procenat osoba svoj radni dan provede ispred kompjutera. Naočare za vid su svakako potrebne posle četrdesete godine, jer se javlja staračka dalekovidost odnosno slabije se vidi na blizinu. Bol u očnim mišićima, zamagljen vid, smanjena vidljivost na blizinu ili daljinu potencijalni su znaci da su Vam potrebne naočare za vid. Što se više prolongira odlazak kod oftamologa to se dioptrija povećava dok se ne dođe u situaciju kada su naočare jednostavno neophodne.

Kao i svaki drugi predmet i naočare za vid nisu večne i podložne su sitnim kvarovima. Dešava se da stavimo neki težak predmet preko njih, sednemo na staklo, nesvesno nam ispadnu iz kutijice ili torbe. Vek trajanja naočara bilo da je reč o naočarima za vid ili sunce zavisiće od kvaliteta materijala od koga je napravljen okvir i vrste stakla. S obzirom na to da naočare i nisu baš pristupačan predmet koji možemo da priuštimo svako malo, trebalo bi voditi malo više računa o njima, posebno ako bez njih i ne mogu da se završe sve svakodnevne obaveze. Prilikom čišćenja naočara vodite računa da krpica bude od mikofibera, jer drugi materijali štete sočivima. Naočare ne bi trebalo da budu u dodiru sa slanom vodom ili nekim kozmetičim aparatom jer ih to dodatno oštećuje.

Koje usluge nude optičarske  radnje kada je reč o popravci naočara?

Optičarske radnje pružaju čitav niz usluga u vezi sa popravkom naočara:

  • menjanje starih stakala novim, ukoliko se dioptrija promenila, a ne želite da menjate okvir naočara;
  • popravljaju se papučice ili drške ukoliko su se polomile ili olavabavile, što je učestali problem sa kojim se sreću svi koji nose naočare za vid;
  • promena boje stakala po želji klijenata;
  • postavljanje antirefleks sloja ukoliko radite na mestu gde je slabije osvetljenje ili imate visoku dioptriju;
  • podešavanje ili zamena rama ukoliko vam više ne odgovara onaj koji već posedujete;
  • lepnjenje okvira;
  • stavljanje zaštitnih navlaka na drškama.

Sam svoj optičar

Ljudi često pokušavaju da budu sami svoj majstor kako bi izbegli dodatne troškove, pogotovo kada je reč o kvaru koji ne deluje toliko krupno. Iako se problem može rešiti kratkoročno, trebalo bi svakako posetiti optičara. Usled neiskustva može doći do trajnog oštećenja kada ni profesionalci ne mogu pomoći. Zato je jako važno da se popravka naočara prepusti profesionalcima. Ako imate mentalne naočare za vid dobra stvar ne morate da brinete jer se kod njih sve može popraviti i zameniti. Naravno, ovo sve važi i za naočare za sunce. Optičarske radnje popravljaju i naočare za sunce, pa vam mogu pomoći, ako želite da promenite okvir ili staklo, zamenite drške ili učvrste već postojeće koje su olabavile usled čestog nošenja.

Pored toga što su korisne, naočare imaju i estetsku funckiju. Pored lepog i odgovarajućeg okvira i adekvatne dioptrije, važno je da naočare budu uslovno rečeno zdrave i funkcionalne. Zato, ako primetite neki sitan kvar, posetite stručnjake, optičare i spasite svoje naočare.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *