Oprema za bebe koju morate imati kada novorođenče dođe iz porodilišta

Dolazak bebe iz porodilišta je radostan događaj, ali zahteva i pripremu i nabavku svih dodataka da bi bebino okruženje bilo adekvatno za njegov boravak. Priprema mora da obuhvati:

  • Kutak za spavanje,
  • Odeću,
  • Pelene, vlažne maramice za bebe i kozmetiku,
  • Flašice, laže i drugu opremu za hranjenje i negu bebe

Važno je nabaviti osnovno sa spiska tako da je dovoljno makar za prvih 7 do 10 dana, a onda se može kupiti i ostatak i sve detaljnije kada budete shvatili sve njegove potrebe.

Mnogi roditelji greše kada svu opremu kupuju pre dolaska bebe jer se tako kupe mnoge stvari koje nisu adekvatne pa se bespotrebno rasipa novac onda kada su troškovi najveći.

Odeća i krevetac su prvo sa spiska za kupovinu

Postoji puno modela kada je u pitanju krevetac za bebe pa i pre odlaska u prodavnicu možete proučiti karakteristike i pronaći odgovarajući model. 

Krevetac sa podešavanjem visine dušeka, spuštanjem ogradice, sa delom za presvlačenje, sa fijokama…su samo neke od opcija. Razmislite šta je to što vam treba, koje dimenzije odgovaraju i kupite krevetić pre izlaska iz porodilišta.

Odeću za bebe kupite tek po rođenju jer ćete tako kupiti odgovarajuću veličinu, a potrebno vam je nekoliko benkica, nekoliko štramplica i barem 2 kapice i nekoliko pamučnih peškira. Kasnije možete kupiti sve drugo i kompletirati opremu prema potrebama bebe.

Potrebne su vam i vlažne maramice za bebe

Obavezno nabavite vlažne maramice za bebe i to one koje odgovaraju za najmlađi uzrast i za brisanje lica i celog tela. Potrebno vam je nekoliko pakovanja koji će biti na dohvat ruke kako u trenutku presvlačenja bebe tako i za najrazličitije nezgode tokom hranjenja i nered tokom nege bebe.

Vlažne maramice za bebe će vam biti verni saradnik i kasnije pa ćete shvatiti da ih koristite za gotovo svaku situaciju kada je potrebno čišćenje i u kući i napolju.

Pamučne i jednokratne pelene za bebe

Iako mnogi pedijatri ne smatraju kao neophodan široki povoj dobro je imati pakovanje pamučnih pelena jer su dobre ne samo za presvlačenje, već i za brojne druge situacije za suvo brisanje, a pošto se peru na visokim temperaturama uvek će biti na dohvat ruke, spremne i apsolutno čiste.

Pakovanje jednokratnih pelena za presvlačenje je takođe neophodno i važno je da one budu u odgovarajućoj veličini, posebno prilagođene za novorođenče i nežnu kožu bebe.

Kozmetika, oprema za hranjenje i medicinski proizvodi

Za početak je dovoljno imati kupku, kremu za mazanje osetljive kože i najosnovnije medicinske proizvode kakve su sterilne gaze, fiziološki rastvor i toplomer. Sve ostalo će biti dodatna preporuka patronažnih sredstava pa ne treba žuriti sa većom nabavkom dok ne potvrdite spisak potrepština.

Potrebna vam je staklena i plastična flašica, odgovarajuća kašićica, lonče i posuda za dezinfekciju proizvoda kuvanjem. Ne zaboravite lažu i cucle koje su prilagođene za najmlađi uzrast. Važno je imati ove proizvode u kući ako budu potrebne u prvim mesecima bebinog razvoja iako beba doji i možda joj neće biti potrebno.

Sve drugo možete kupiti kasnije, kada potvrdite šta vam je neophodno. Kupujte odgovarajuće proizvode koji su sa oznakom da odgovaraju od prvog dana rođenja i obezbedili ste adekvatne uslove za dolazak vaše bebe.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *