Knjige za decu – preporuke za čitanje

Čitanje knjiga je izuzetno važno i od malih nogu treba razvijati ljubav prema pisanoj reči. Čitajući knjige deca spoznaju svet, uče se prijateljstvu, iskrenosti, hrabrosti, požrtvovanosti, kreativnosti,… čitanje knjiga za decu obogaćuje rečnik, podstiče maštu, razvijaju verbalne sposobnosti kod dece i čine da ona na jedan kvalitetan način provode svoje slobodno vreme. Ljubav prema se knjizi se postepeno razvija. U razvijanju ljubavi prema knjizi mogu pomoći knjige za decu na kojima su odrastale različite generacije. Predstavićemo vam knjige za decu koje su voleli a vole i dandanas mnogi mladi. 

Mali princ 

Pisac ove izuzetne  knjige je francuski pisac i pilot Antoan de Sent-Egziperi.  “Mali princ” je knjiga za sva vremena i za sve uzraste – i za decu i za odrasle. Knjiga je prevedena na više od 180 jezika.  

U knjizi pilot koji preživljava avionsku nesreću u pustinju Sahari sreće Malog princa. Mali princ je  biće sa druge planete. Njih dvojica zajedno otkrivaju smisao života i važne životne vrednosti. Ovo je priča o prijateljstvu, ljubavi, poverenju, rastanku,.. “Mali princ” je poučna knjiga koja uči decu da ostanu deca i kad odrastu.  

 

Vini Pu 

Knjiga Vini Pu je napisana davne 1926. godine. Napisao ju je britanski pisac Aleksandar Alan Miln. U knjizi se prate pustolovine i dogodovštine plišanog medveda Vinija Pua i njegovih šumskih drugara. U Stoletnoj šumi Vini Pu, Praslina, Tigar, Iar, Zekohop i ostali drugari doživljavaju različite avanture. Vini Pu obožava da jede med, a njegov vlasnik je dečak Kristofer Robin. Po ovoj knjizi je snimljena serija crtanih filmova o junacima Stoletne šume. 

 

Alisa u zemlji čuda

Luis Kerol je pisac koji je stvorio Alisu i odveo nas u zemlju čuda sa njom. Knjiga Alisa u zemlji čuda se nalazi u školskoj lektiri u mnogim zemljama. U pitanju je priča o devojčici koja odlazi u čudesnu zemlju Ludog šeširdžije i kraljice Srca i tamo doživljava najneverovatnije stvari. Izuzetno maštovita knjiga o neobičnom svetu. I ova knjiga je kao i Vini Pu ekranizovana u studiju Volta Diznija i sam crtani film je doživeo veliki uspeh. 

 

Hari Poter

Da li ima neko dete na svetu a da nije čulo za Hari Potera? Serijal knjiga o Hariju Poteru napisala je britanska spisateljica Dz.K.Rouling. Prvi deo je objavljen 1997. godine i doživeo je veliku popularnost. U knjigama se prati život mladog čarobnjaka, dečaka Harija Potera i njegovih prijatelja Hermine Grejndzer i Rona Veslija tokom njihovog školovanja u Hogvortskoj školi za čarobnjake. Hari Poter svoju hrabrost, veštine i magiju koristi u svojoj borbi protiv Lorda Voldemora, mračnog i zlog čarobnjaka koji želi da vlada svetom. Ova knjiga nas uči poverenju, prijateljstvu, ljubavi, borbi za dobro i čast. Ovaj serijal od sedam knjiga je preveden na preko 80 jezika i spada u naprodavaniji serijal u istoriji. Poslednja četiri nastavka priče o Hariju su najbrže prodavane knjige. Naime, poslednji deo je prodat u oko 11 miliona kopija u Americu u roku od 24 sata od objavljivanja. Snimljeno je osam filmova o doživljajima Hari Potera i njegovih prijatelja. Kao i knjige i filmovi su bili veoma gledani i popularni. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *