Rasadnik: Kako započeti biznis

Vlasititi posao i rad na onome što volite je sigurno san svakog. Rasadnik možete otvoriti gde god poželite i uz malo upornosti, truda i puno ljubavi postaćete uspešni u svom poslu.

Konkurencija postoji, ali kupcima je najvažnije da dobiju kvalitetne biljke, seme, zemlju, đubrivo i savete pa je to ono što vam na prvom mestu mora biti primarno da bi opstali u poslu, a onda i ostvarili prihod.

Dobri privatnici će brzo steći dobru reputaciju, a takvi imaju verne mušterije i narudžbine čak za celu godinu pa je otvaranje rasadnika i posedovanje rasada, isplativo i unosan biznis.

Sve počinje sa planom

Prvo bi trebalo doneti nekoliko odluka pre osnivanja firme da bi posao mogao biti postavljen na zdravim temeljima i imao sve preduslove za opstanak i razvijanje.

Na prvom mestu treba doneti odluku kakav je to rasadnik koji želite – rasadnik sa dekorativnim biljkama, rasadom povrća, rasadnik sa prodajom voćki i sadnica drveća ili je reč o kombinaciji nekoliko sorti.

Poslednja opcija zahteva kombinovanje različitih uslova gajenja, više radnika i veće ulaganje, pa je za manje rasadnike najbolje da imaju samo jedan vid proizvodnje za smanjenje troškova.

Kako se gaje biljke koje želite da prodajete, koliko vam treba ljudi, koliko je ulaganje? Sve su to važna pitanja koja će pomoći da se pokrene posao lakše i bez većih problema.

Kako se registruje rasadnik?

Najbolja odluka koja se može doneti jeste da se na pravnim temeljima otvori rasadnik i tako da se postane preduzetnik sa svim pravima i obavezama koje to donosi.

U APR se vrši upis delatnosti, a rasadnik je 0130 gajenje sadnog materijala. Na ovaj način postajete deo sistema sertifikovanih proizvođača koji rade legalno i imaju kvalitetan sadni materijal i ispunjene sve uslove za gajenje.

Velika prednost kada se registruje rasadnike je i to što se kod banke može konkurisati za start-up kredite koji su izuzetno povoljni za mala i srednja preduzeća. Rok otplate je dug, postoji i grejs period, a rata se definiše onako kako vama odgovara pa je dobro kada se na ovaj način obezbede početna sredstva i lako otvore prve prodaje.

Kakvu infrastrukturu zahteva posedovanje rasada?

Rasadnik mora biti na odgovarajućoj i dovoljno velikoj površini koja ima vodu, struju i dobre pristupne puteve jer će i klijenti voleti da dođu.

Na samom placu je potrebna dobra ograda i zaštita od štetočina u većini slučajeva trebaju i plastenici, folije za sadnju, protivgradne mreže… Rasadnici koriste dosta saksija, kvalitetne zemlje i svih drugih dodataka koji obezbeđuju pravilnu sadnju i formiranje biljke.

I ovo su neki od troškova koji se pokrivaju iz odgovarajućih kredita i isplate se mnogo lakše nego kada se novac štedi i čeka pogodan trenutak za započinjanje biznisa.

Ako imate želju i zamisao da otvorite svoj rasadnik, učinite to na pravi način – kroz registrovan biznis. To će i klijentima dati sigurnost u poslovanju sa vama, a vama mogućnost podizanja kredita i pronalaska sredstava koji su inače nedostupni za one koji svoj posao ne vode legalno.

Kredit je i odličan izvor novca za svu neophodnu infrastrukturu i sadni materijal pa će rasadnik imati sve neophodno za poslovanje bez ikakvih problema, a vi sve preduslove za uspešan biznis.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.