Osnovne stvari koje Vas moraju naučiti u auto školama

Same ustanove se i zato zovu auto škole – jer je naglašeno da se u njima nešto uči. Pojedinci misle da ukoliko znaju da sede za volanom i da upravljaju određenim vozilom – da znaju i da voze. Ne, to je ogromna, a može da se ispostavi i kobna greška.

Posebno je prave mladi vozači, odnosno i oni koji još nisu položili vozački ispit, a sedaju za volan. To se ne sme raditi i zato su tu auto škole kako bi naučile buduće vozače kako da se snalaze u saobraćaju i kako da reše svaku situaciju pred koju budu stavljeni u svojoj vozačkoj karijeri.

Bez čega vozači početnici ne mogu

Tokom prve godine vožnje, odnosno, na samom početku Vaše vozačke karijere se prave i najčešće greške. U jednu od tih greški spada i način korišćenja kočnica. Vi ste u auto školama naučili kako se one pravilno koriste, međutim kad dođu ozbiljnije situacije gde morate u trenutku da reagujete – kočnica mora snažnije da se povuče. To sve možete da postignete ukoliko ste obuli pravinu obuću za vožnju, a tu nikako ne spadaju sandale i papuče, za koje sledi ogromna kazna ako Vas zaustave i vide da u njima vozite.

Pored toga, Vaše sedište mora da bude na idealnoj udaljenosti, ne sme da bude preblizu volanu, ali ni predaleko. Naravno, to sve zavisi koja je Vaša visina, odnosno, koliko su duge Vaše noge. Vodite o svemu tome računa, pa Vam način kočenja neće predstavljati problem. Sledeća bitna stvar za sigurnost i koji biste trebali da naučite tokom obuka u auto školi je da držite pravilno odstojanje od vozila ispred Vas. Preterana žurba prouzrokuje veliki broj saobraćajnih nesreća, pa iz tog razloga, nemojte da gledate da uštedite na vremenu i da se uvučete u nečiji automobil. Budite strpljivi i sačekajte. Sve je to zbog Vaše i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. Možda i najčešći problem koji mora da postane Vaša navika u vožnji – to je upotreba migavaca.

Pravilno korišćenje migavaca će Vam instruktori auto škole objasniti već na prvim časovima, i najverovatnije će Vam ponavljati sve do poslednjeg. Migavci su možda i najkorisniji deo na automobilima jer, da nema migavaca – nastao bi potpuni haos u saobraćaju i nesreće bi se dešavala bukvalno svakog minuta.

Auto škole moraju da Vas nauče i sledećem

Svaki polaznik bilo koje auto škole mora da dobije određeno teorijski znanje pre nego što sedne u automobil. A kada već sedne u automobil on mora da zna da nikako ne sme da sedne za volan u alkoholisanom stanju. Nijedna časica nije dozvoljena, jer, ako dođe do nesreće i Vama daju da „duvate“ u aparat i na aparatu ispiše da ste i tu jednu čašicu popili – moći će upravo Vas da terete.

Takođe, korišćenje telefona nije dozvoljeno. U poslednje vreme su popularni „spikerfoni“, pa svog sagovornika možete da čujete lepo i glasno kao da se nalazi pored Vas u kolima. Još nešto što je obaveza instruktora u auto školama da Vam naglase više puta je prilagođavanje vožnje organičenjima brzina. To nešto morate da poštujete sve vreme tokom Vaše vozačke karijere.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *