Reciklaža i dopuna ketridža i tonera za štampače

TONERI I KETRIDŽI ZA ŠTAMPAČE: EKOLOŠKI ASPEKTI

Teško razgradivi materijali su gradivni deo svake toner kasete. Zbog toga se njihovo deponovanje smatra jednim od najvećih ekoloških problema današnjice poznat kao elektronski otpad. Postoji alternativa, naziva se reciklaža tonera i ponovno punjenje ketridža.


Recikliranje prazne toner kasete i ponovno punjenje ketridža imaju više prednosti za očuvanje životne sredine jer:

  • 1000 godina je potrebno da bi se razgradila plastika jedne toner kasete
  • Toner kasete koje godišnje završe na deponijama premašuju broj od 300 miliona
  • 4 kg sirovog materijala je potrebno za 1 kg novog materijala za proizvodnju toner kasete
  • 3 litra ulja se koristi za proizvodnju jedne toner kasete
  • Čak 75 % originalne (OEM) toner kasete se može ponovo upotrebiti prilikom remonta

RECIKLAŽA TONERA

Reciklaža tonera je moguća na više načina. Svakako najisplatljiviji način je prodaja tonera. Putem interneta moguća je prodaja tonera onim servisima koji su ovlašćeni kada je u pitanju reciklaža tonera. Prazni toneri za štampače na internetu lako pronalaze kupce koji ih potom recikliraju.

Druga opcija ej da prazne toner kasete odnesete na remont. Ako se odlučite na ovaj potez imajte u vidu da postoje specijalni servisi i ovlašćene firme koji sprovode reciklažu tonera na zakonom propisan način. Zakon koji propisuje odstranjivanje elektronskog otpada podrazumeva izdavanje „Dokumenta o kretanju otpada“ od strane firme koja vrši remont. Ovo je jedini siguran način da vaše prazne toner kasete odložite ekološki svesno.

OVLAŠĆENI SERVIS ZA REMONT TONER KASETA U SRBIJI

Perihard je kompanija u čijoj ponudi postoje toneri za štampače nastali procesom remonta originalne toner kasete. To su PHToneri koji se pojavljuju u tri modela: Perihard EKO toner kasete, Perihard GREEN toner kasete i Perihard EKO toner kasete za kopir aparate.

PUNJENJE KETRIDŽA ZA ŠTAMPAČE

Punjenje ketridža za štampače je opcija preko koje štedite novac, a u isto vreme delujete ekološki odgovorno.

Ako se odlučite za opciju Dopuna ketridža ušteda može biti i do 50% nego kada kupujete novi ketridž. Ovo se pogotovo odnosi na one kompanije koje troše velike količine boje za ketridže.

Dopuna ketridža je opcija koja takođe poseduje jak ekološki aspekt jer je dopuna moguća čak do 4 puta na istoj toner kaseti čime odlažete njeno odstranjivanje i smanjujete količinu elektronskog otpada.

ZAKLJUČAK

Ako se pridržavamo odlaganja toner kasete na zakonom propisan način, odnosno ako se opredelimo za dopunu ketridža, ne samo da štedimo novac nego se ophodimo odgovorno prema životnoj sredini. Ovo je bitan aspekt pomoću kojeg štampanje postaje ekološko – drugi aspekt je naravno korišćenje recikliranog papira za štampu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *