Od malih nogu bez straha od zubara

Redovne posete zubaru jednako su važne i za decu kao i za odrasle. Važno je naučiti mališane kako se pravilno vodi briga o zdravlju zuba. Stomatološkim pregledom se na vreme mogu otkriti razne nepravilnosti kod dece, kao i zaustaviti širenje karijesa, dok je još u početnoj fazi. Kakav će odnos dete imati prema kasnijim posetama zubaru, kao i prema zdravlju zuba, veliki uticaj ima dečiji stomatolog. On mora da poznaje pedagogiju i da uspostavi, sa svojim pacijentima, zdrav odnos zasnovan na poverenju.

Dečija stomatologija svakim danom sve više napreduje, pa su i usluge koje nudi kvalitetne i prilagođene najmlađim pacijentima. Tu spadaju: bezbolna popravka zuba, ekstrakcija mlečnog zuba, uklanjanje mekih naslaga, zalivanje fisura, kao i rekonstrukcija zuba nakon frakture. Svakako u ordinacijama možete dobiti i razgovor o zdravlju zuba sa stomatologom, i izvršiti psihičku pripremu deteta za pojedine intervencije.

Prva poseta dečijem stomatologu

Prvi stomatološki pregled treba obaviti oko prvog rođendana. Tada se dete upoznaje sa svojim stomatologom, a on će pregledati sve iznikle zubiće. Pri prvom pregledu, dečiji stomatolog treba da budu kreativan i da na zanimljiv način predstavi svoju ordinaciju. Na taj način će steći poverenje dece, a i roditelja, pa će svaki sledeći dolazak biti lakši. Preglede treba obavljati dva puta godišnje, ili prema rasporedu koji dobijete od stomatologa. Vrlo je važno da nabavite odgovarajuću četkicu za zube, za svoje dete, kako bi naučilo važnost redovnog pranja zuba. Započnite taj proces sa četkicom i vodom, a posle prvog rođendana počnite sa korišćenjem odgovarajuće dečije paste za zube. 

Dete treba da pere zube ujutru i uveče, ali je poželjno ih prati i nakon konzumiranja slatkiša. Pred spavanje je jako važno dobro oprati zube, jer svaki komadić hrane koji ostane između zuba, može izazvati razvoj bakterija koje napadaju zube. Samo pranje treba da traje od 2 – 3 minuta, kako bi se svi zubići dobro oprali. Bitan je i lični primer, zato pokažite detetu kako vi perete svoje zube, i na taj način mu objasnite koliko je važna oralna higijena. Deci treba pokazati da se zubi peru temeljno, sa svih strana. Roditeljima se savetuje da kontrolišu na koji način njihova deca peru zube. Jer ako od samog starta razviju nepravilnu tehniku pranja, onda će i brže dolaziti do kvara zuba i njihovog ispadanja.

Cirkularni karijes mlečnih zuba

Cirkularni karijes je oboljenje koje se javlja kod dece nižeg uzrasta. Ovaj oblik karijesa napada sve dečije zube, i to uglavnom prvo gornje vilice, pa se zatim širi i na zube u donjoj vilici. Javljaju se mrlje na zubima, a to ukazuje na razaranje zubne gleđi, koje izazivaju bakterije koje se nalaze na površini zuba. Na pojavu cirkularnog karijesa može uticati i prekomerno jedenje slatkiša, kao i ispijanje većih količina sokova koji sadrže mnogo šećera. U slučaju da je oboljenje već prisutno potrebno je odmah posetiti dečijeg stomatologa, kako bi se bolest izlečila. Jako je bitno na vreme popravljati mlečne zube, kako ne bi došlo do otoka i bola, kao i prevremenog vađenja zuba. Zato je jako bitno da roditelji razgovaraju sa svojom decom o zdravlju zuba i da ih na vreme naviknu na redovne posete zubaru.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *