6 važnih saveta za izbor kolica za bebe

Kolica za bebe su verovatno najvažnija stvar koju novopečeni roditelji treba da kupe. Ona su potrebna od trenutka kad se dete rodi, pa sve dok ne može samostalno da pređe određenu „kilometražu“, odnosno otprilike do četvrte godine.

Međutim, postoji mnogo vrsta kolica za bebe i može biti vrlo zbunjujuće odlučiti se konkretno za jedan model koji će u potpunosti odgovarati potrebama vaše bebe i vaše porodice. Pre kupovine, treba razmisliti o tome gde živite, gde će dečja kolica stalno prolaziti i koliko novca želite, odnosno možete, da potrošite.

Važan faktor je i to da li želite da ta kolica neko nasledi, odnosno da li planirate veliku porodicu. Bilo da su u pitanju kolica za dečake ili kolica za devojčice, ukoliko pratite sledećih sedam saveta za izbor dečjih kolica, svi će biti zadovoljni.

1. Gde ćete koristiti kolica za bebe?

Ukoliko planirate da svoju bebu u kolicima vodite u duge šetnje gradom, biće vam potrebna izdržljiva, ali fleksibilna kolica, koja ćete lako kontrolisati na krivinama, dok ulazite ili izlazite iz prodavnica, kafića, restorana, ali i gradskog prevoza.

Ako živite u predgrađu, na periferiji ili na selu i kola su vam neophodna, onda je potrebno da imate kolica za bebe koja su lako sklopiva i mogu se bez problema transportovati gde želite u vašem vozilu.

Međutim, ukoliko ne planirate mnogo da koristite kolica nego da ih upotrebljavate samo u slučaju nužde, kada morate da obavite neke poslove i obaveze po gradu, verovatno će vam biti dovoljno automobilsko sedište za bebe, odnosno neka lagana, svakodnevna kolica koja će poslužiti svrsi.

Aktivni, sportski roditelji koji svoju decu žele da vode sa sobom na izlete, šetnje u prirodi, čak i trčanje, moraće da kupe posebna kolica koja su namenjena takvim specijalnim „sportskim“ prilikama.

Nije isključeno ni da ćete na kraju završiti sa dva ili više kolica za bebe, u zavisnosti od toga gde ćete ih koristiti i od uzrasta vašeg deteta, odnosno vaše dece.

Moderna mama
Moderna mama

2. Najbitnija je bezbednost dečjih kolica

Uverite se da je ram kolica koja kupujete čvrst, stabilan i da ima jednostavan mehanizam. Kolica ne smeju da prestanu da funcionišu dok je dete u njima. Zapravo, ne bi smela da prestanu da fukniconišu uopšte. Na ramu kolica ne bi trebalo da bude oštrih ivica ni izbočina zbog kojih bi beba mogla da se povredi. Mali prsti dece lako mogu da ostanu priklješteni između metalnih delova ili povređeni na žicama kolica.

Ogroman izbor bezbednih kolica za bebe imate na sajtu Od igle do lokomotive.

Zato dobro pregledajte kolica koja ćete kupiti i ne bi bilo loše da se uverite da imaju sertifikat koji garantuje dečiju bezbednost. Nije bitno da li kupujete nova dečja kolica u prodavnici ili neka polovna, pravilo je isto – pre kupovine uverite se da je sve u redu.

Kočnicama na kolicima bi trebalo lako da rukujete, čak iako nosite sandale ili papuče.

Testirajte kolica u prodavnici, odnosno pre kupovine – kolica bi trebalo da se ukoče čim pritisnete kočnicu. Razmislite i da li želite kolica čije se kočnice aktiviraju odjednom ili svaka posebno. Aktivnim roditeljima koji decu žele da uključuje u svoje sportske aktivnosti odgovarala bi kolica čije kočnice mogu kontrolisati i ručno.

Kolica koja nemaju pojaseve zaobiđite u širokom luku.

Najsigurnija su kolica koja imaju sistem od pet pojaseva. Oni bebu pridržavaju na struku, između nogu i preko ramena. Takođe, bitno je da je vama lako da kontrolišete pojaseve, a detetu teško, kako ih ne bi slučajno dete skinulo sa sebe dok vi ne vidite.

3. Prilagodljivost kolica za bebe

Malim bebama je neophodno sedište koje se može spustiti gotovo skroz ravno, posebno dok ne nauče da kontrolišu glavu i da sede čvrsto, otprilike do nekih šest meseci. Za starije bebe sedište koje se može spustiti je odlično za dremku i spavanje. Uverite se da je sedište lako ručno transformisati pre nego što kupite dečja kolica.

Nekim roditeljima nije dovoljno sedište koje se može prilagoditi nego su im potrebna i kolica čije su ručke fleksibilne.

Naime, ručke na kolicima za bebe su najčešće pravljene tako da odgovaraju prosečnoj visini žena. Ukoliko vam ručke nisu u visini struka ili malo niže od toga, odnosno ukoliko vaša visina odudara od prosečne, onda je dobro rešenje da nađete kolica čije su ručke prilagodljive. U prodavnicama se može naći čak i dodatak za ručke koji služi da njihovu visinu prilagodite svojoj.

Dobro je i da krov na kolicima takođe bude prilagodljiv i da ga možete nameštati i pomerati u skladu sa različitim vremenskim prilikama – suncem, vetrom i kišom. Krovovi presvučeni materijalom koji nudi UV zaštitu najbolji su za prolećne i letnje šetnje po jačem suncu i toplijem vremenu.

4. Praktičnost dečjih kolica

Roditelji uvek imaju pune ruke posla i sve što može da im pomogne u gomili svakodnevnih obaveza je vrlo vredno. Dečja kolica koja im bar malo mogu olakšati izvođenje deteta u šetnju biće u prednosti nam kolicima koja ne nude nikakvu praktičnu pomoć.

Ukoliko kolica imaju korpu koja se može zatvoriti ispod sedišta biće idealna ako treba poneti par pelena ili neke druge neophodne sitnice. Ako morate da obavite neku kupovinu sa detetom, onda ta korpa takođe može biti od pomoći jer u nju možete da stavite ono što ste kupili i tako oslobite svoje ruke da možete imati kontrolu nad kolicima i detetom.

5. Održavanje higijene

Materijal iz dečjih kolica koji se lako može skinuti i prati bez problema je veliki plus, jer sa malom decom često dolazi i veliki nered. Vrlo lako možete kako vi tako i dete da u kolicima prospete kašu, sok ili mleko, a da ne govorimo o većim neprilikama do kojih takođe može da dođe.

Lakše je održavati higijenu i čistoću kolica ukoliko je moguće u mašini normalno prati materijal.

6. Nikad se ne zna!

Onima koji traže kolica za blizance možda će odgovarati dečja kolica koja se lako mogu transformisati i postati kolica sa dva, odnosno tri sedišta. Čak iako ne očekujete blizance, ali planirate još dece uskoro, ovakva kolica mogu vam se višestruko isplatiti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *