Replike telefona – kupiti ili ne?

Ukoliko se malo više interesujete za mobilne telefone, sigurno ste čuli za replike, ili kopije, oko kojih se često vodi diskusija. Veoma liče originalima, ali koštaju mnogo manje. Tako, na primer, Apple iPhone 6s, koji u redovnoj prodaji košta 700 evra ili oko 86.000 dinara, možete imati za 20.500 dinara. Sa druge strane, kvalitet nije jednak originalu. Šta je vaš prioritet?

Šta su replike telefona?

Replike predstavljaju uređaje koje proizvode takozvane fantomske firme, kojima se teško ulazi u trag. Dakle, one nemaju svoj brend, nego proizvode svoj telefon, pod tuđim imenom. Najpoznatije su korejske i one iz Dubaija, koje su izuzetno verodostojne. Upravo iz njihovog primera može se videti da postoje odlično urađene kopije, ali i one koje su toliko loše, da samo laici ne mogu da primete razliku u odnosu na original.

Kako prepoznati repliku?

Postoje mnogobrojni sajtovi, na kojima regularno možete da kupite replike telefona. Međutim, ukoliko to ne želite, važno je da znate kako da prepoznate kopiju. Na samom početku posvetite pažnju izgledu uređaja. Proverite da li se tasteri, kamere i senzori nalaze na pravim mestima. Pogledajte gde se nalazi slot za SIM karticu, odnosno, da li je na istom mestu kao na originalu. Potom proverite kameru i ekran. Gotovo uvek su lošiji od originala. Kao pravi ekspert, na samom kraju, proverite broj izrade i druge podatke o platformi, koje možete pronaći u specifikacijama uređaja na internetu. Ako naiđete na sumnjivo jeftin Samsung Galaxy S5, imate olakšanje u vidu aplikacije Genuine Galaxy, koja proverava automatski da li se radi o kopiji ili ne. Za ostale telefone poslužiće Droid Hardware Info, koji prikazuje detalje o komponentama, koje možete da uporedite sa onima koje bi original trebalo da ima. Takođe, možete da uporedite sedmu i osmu cifru IMEI serisjkog broja, sa sledećom tabelom:

0 / 0 – 100% original, proizveden u matici

01/10 – visok kvalitet, Finska

13 – nizak kvalitet, Azerbejdžan

02/20 – loš kvalitet, Ujedinjeni Emirati

03/30/04/40 – prema standardima kineske kompanije

05/50 – Brazil, SAD, Finska

06/60 – Kina, Meksiko, Hong Kong

08/80 – odličan kvalitet, Nemačka

Ukoliko postoje drugi brojevi, u pitanju je kopija ili izuzetno loš original.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *