Casual Friday – IT sektor u sportskoj odeći?

Svi znamo koliko zamoran višečasovni rad na računaru može biti, posebno ljudima koji su zaposleni u IT sektoru. Ali postoji nešto što bi naporan kompjuterski rad moglo da olakša – sportska odeća! Naime, raznorazna istraživanja su pokazala da udobna odeća, odeća koja ne smeta onome ko je nosi ni na jedan način, pospešuje rad. Recept je jednostavan: zadovoljni vi – uspešan posao.

U firmama širom sveta uobičajeno je da se na zaposlenima vidi sportska, opuštena odeća umesto strogih odela i kravata. Na radnim pozicijama gde je kreativnost najbitniji faktor, sportska odeća i neformalno oblačenje se i najviše potenciraju. Trend nošenja „obične“ odeće na poslu oživeo je još tokom devedestih godina, za vreme ekspanzije interneta i napretka informacionih tehnologija.

DjakSport

Uglavnom, mnogi veruju da zaposleni žele i treba da budu oslobođeni tiranije neudobne poslovne odeće, odeće koja zahteva konstantan trud, brigu i potrošeno vreme, pažljivo peglanje i hemijsko čišćenje. Na kraju krajeva, bitan je komfor na poslu, jer je to često najvažniji faktor koji vodi do veće produktivnosti.

 

„Casual Friday“

U pojedinim kompanijama samo jedan dan u nedelji je određen za opuštenije oblačenje, takozvani „Casual Friday“. Ideja za dan bez odela nastala je u Americi, a kasnije se proširila i na ostatak sveta. Razmišljalo se o načinu na koji bi se zaposlenima povećao moral, volja za radom i pružila prilika da iskažu svoju individualnost, a da se na to potroši što manje novca i vremena. Rezultat tog razmišljanja je „Casual Friday“, potpuno besplatna, ali jako efektivna ideja.

Kako petak označava početak vikenda i odmora, zavšetak rada za tu nedelju sa sobom nosi i malo opuštenije ponašanje i atmosferu uz koju ide i odgovarajuća garderoba. Zanimljivo je kako je sve počelo razmišljanjem o jednom danu bez stroge poslovne odeće, da bi do danas to evoluiralo u svakodnevno opušteno oblačenje na poslu u pojedinim firmama i kompanijama. Od eksperimenta došlo se do prakse koja je prihvaćena na mnogim radnim mestima, širom sveta. U suštini, IT sektor u globalu ima labavija pravila o oblačenju od ostalih, ali to nije nužni zakon svuda.

1992. godine samo 24% svih kompanija je prihvatilo novinu zvanu „Casual Friday“, a 1999. godine čitavih 95%. Danas 90% kompanija daje mogućnost opuštenijeg oblačenja bar na jedan dan tokom nedelje, a od toga jedna trećina dozvoljava sportsko, opušteno oblačenje za svaki dan na poslu.

 

Produktivnost

Ima i onih koji se pitaju da li zaista udobna i sportska odeća umesto strogo poslovne utiče na povećanje produktivnosti zaposlenih. Istraživanja iz 2013. godine o ovoj temi donela su zanimljive rezultate, ali i prednost razbijanju oficijelnog kodeksa oblačenja. Naime, 60% šefova i nadređenih je smatralo da opuštenija garderoba utiče na povećanje produktivnosti, a to isto je mislilo i 51% običnih zaposlenih.

Oni koji se protive menjanju strogog pravila oblačenja smatraju da opuštena odeća donosi i opušten odnos prema poslu, određenu nonšalantnost i ravnodušnost koja može negativno da utiče na produktivnost zaposlenih i njihov učinak. U svojim kritikama idu čak i dotle da optužuju sportsku odeću za dekoncentraciju na radnom mestu. Takođe, smatraju da je psihološki loše da ne postoji barijera između odeće koja se nosi u kući i odeće koju zaposleni nose u svojim kancelarijama.

Međutim, oni koji su za ukidanje strogih pravila na poslu ne vide bilo kakav negativni uticaj drugačije odeće na produktivnost zaposlenih. Po njima, opuštenija odeća smanjuje stres i anksioznost na radnom mestu, smanjuje međusobno osuđivanje zaposlenih na osnovu izgleda, fokusira koncentraciju zaposlenih na ono što treba da rade umesto na razmišljanje o ispravnosti njihove garderobe i svi izgledaju mnogo pristupačnije, čak i nadređeni.

 

Primeri

Infosys je ogromna indijska multinacionalna kompanija koja se bavi IT uslugama. Tokom 2015. godine ukinuli su strogi „dress code“ i zamenili ga udobnijom, svakodnevnijom, sportskom varijantom oblačenja. Jedan od razloga za ovakav radikalni potez bila je i želja za što boljim povezivanjem sa zaposlenima i za što boljom komunikacijom u kompaniji. To jednostavno znači da zaposleni mogu svaki dan da dolaze na posao u patikama, običnoj majici i farmerkama bez ikakvih posledica.

Zaposleni u ovoj kompaniji su jedan dan primili mejl u kom je pisalo da od sutra mogu da dolaze na posao obučeni kako god žele jer njihovi nadređeni veruju da mogu da se adekvatno obuku i van oficijelnog kodeksa oblačenja. Zapravo, još pre ovog mejla radnici su krenuli sa pričom o menjanju načina oblačenja na radnom mestu, a vlasnici kompanije su imali dovoljno razumevanja da njihove želje osluhnu i da ih odobre, što samo govori o načinu na koji uspešne firme posluju. Naime, treba slušati zaposlene i ono što oni imaju da kažu jer od njih zavisi uspeh ka kome se stremi.

Još jedna svetski poznata IT kompanija koja praktikuje opuštenije oblačenje, sportsku odeću na poslu i udobonost pre svega je Cognizant. Ova američka multinacionalna korporacija rado je prihvatila koncept „Casual Friday“, ali za sve dane u nedelji, baš kao što su uradili vlasnici Infosys-a.

 

Novo doba

Živimo u vremenu koje se brzo razvija u IT smislu. Rad u IT sektoru danas i pre desetak godina nimalo nije isti. Novo doba nosi sa sobom nova pravila, ali i nove slobode, kakva je i mogućnost opuštenog oblačenja na poslu. Ukoliko sportska odeća donosi povećanje produktivnosti i bolje rezultate, zašto to ne iskoristiti u potpunosti?

Na kraju krajeva, na odbacivanje stroge poslovne odeće odlučile su se i neke od najmoćnijih i najbogatijih kompanija na svetu. Oni očigledno znaju šta rade.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *