Saveti za brzu i efikasnu selidbu firme

Mnoge firme tokom poslovanja bivaju primorane na preseljenje. Nekada je to zbog želje za uštedom sredstava, a u najboljim slučajevima radi se o prelaženju u veći i bolji prostor zbog povećanja obima posla.

Selidbe firmi može da bude dug i naporan proces koji uzrokuje čak i gubitke, ali i ne mora. U zavisnosti od organizacije samog postupka preseljenja, adekvatnih priprema i prisustva profesionalaca, može biti i sasvim prijatno iskustvo. 

Priprema za selidbu firme

Preseljenje jedne poslovnice ili cele firme je zahtevan posao koji podrazumeva sistematičnost i planiranje. Ukoliko planirate da preselite celu firmu na drugu lokaciju, imajte u vidu da je najpre potrebno regulisati pravnu stranu. To znači da je potrebno preseljenje firme zavesti u APR-u, izmeniti na sajtu i u svim dokumentima koji su vezani za primanje pošte.

Selidba firme treba da se pažljivo planira i obično traje više dana. U proces selidbe nekada treba uključiti i zaposlene koji mogu da trenutno prekinu svoje uobičajeno angažovanje i pomognu sa pakovanjem.

Pojedine firme imaju veliki broj zaposlenih koji tokom selidbe mogu biti operativni i to svakako treba iskoristiti. Ipak, većini firmi treba profesionalna pomoć kako bi se selidba obavila u optimalnom roku, a stvari bile savršeno zaštićene.

Selidba svakog sektora posebno

Da firma u toku selidbe ne bi trpela finansijsku štetu, najbolje je da se sele poslovni sektori jedan za drugim i da kako stižu u novi prostor odmah nastavljaju da rade. Da bi to moglo da se postigne, oraganizacija selidbe i rada treba da bude savršena.

Najpre prostor u koji se useljavaju pojedinačni sektori treba da bude u celosti opremljen i pripremljen. To znači da mora biti potpuno čist od građevinskih radova i spreman za rad čim se prenesu stvari sa prethodne lokacije.

Ne treba zaboraviti da je najčešće potrebno očistiti i prostor koji se iseljava nakon iznošenja opreme, naročito ako je bilo mašina za rad.

Transport mašina i osetljivih stvari

Selidbe firmi su posebno složeni ako je predmet rada osetljiv ili ako su mašine na kojima se radi velikog gabarita. Ukoliko se radi o selidbi proizvodnje ili servisa neke robe, mašine na kojima se radi treba posebno zaštititi. Ukoliko su sačuvana originalna uputstva od mašina, treba ih pregledati jer za pojedine mašine treba poštovati propise prilikom selidbe koji su navedeni.

Očekivano je da je većinu mašina najbolje rastaviti pre selidbe i pakovati ih u originalne kutije ako su sačuvane. Ukoliko nisu sačuvane, potrebno je naći adekvatne, čiste, nove kutije za selidbu. Ovo poslednje može da predstavlja problem jer je nekada vrlo teško naći nove kutije velikih dimenzija.

U tome, kao i u svim drugim segmentima selidbe vam mogu pomoći profesionalci iz agencije za selidbe. Ujedno oni imaju sve što je potrebno za selidbu osetljivih stvari i mašina. Poseduju sav potreban alat za rasklapanje mašina i nameštaja, ali i potrebne praktične veštine. Znaju kako treba da se spakuje koja vrsta tereta i kako da se zaštiti tokom transporta. I na kraju, ali ne manje bitno, znaju kako i kuda treba da voze osetljiv teret.

Doslovno, angažovanje agencije za selidbe i njihovih zaposlenih sa velikim iskustvom može da spreči veće gubitke za firmu koji bi nastali tokom selidbe.

Odvoženje starih stvari

Poznato je da u većini firmi ima starih stvari koje se ne koriste jer nisu više potrebne ili nisu ispravne. Naime, mnogi aparati se čuvaju samo zbog delova ili ideje da možda jednog dana mogu zatrebati. Suštinski samo zadržavaju prostor i zaposleni su na to navikli. Prilikom selidbe firme takve stvari treba propisno odložiti.

Rešenje može da bude u angažovanju agencije za selidbe koja će neželjeni teret propisno odvesti na otpad. Odvoženje starih stvari je uobičajen postupak koji bi zaposlenima, čak i ukoliko imaju uslove za tako nešto, samo oduzimao vreme. Drugo rešenje je da se za stvari koje trenutno nisu potrebne firmi ali nisu ni za baciti iznajmi magacinski prostor. Skladištenje stvari je takođe jedna od usluga profesionalne agencije za selidbe.

Agencija Moja selidba već godinama obavlja ono što je za većinu građana noćna mora – rešava sve njihove probleme tokom selidbe. Prepustite selidbu firme profesionalcima, uz povoljne cene, a bez prevelikog opterećenja za zaposlene, menadžment i vlasnike.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *