Šta je ultrazvuk srca i koja je njegova svrha?

 

Ehokardiografija je test koji koristi zvučne talase za stvaranje živih slika vašeg srca. Slika koja se dobija naziva se ultrazvuk srca (ehokardiogram). Ovaj test omogućava lekaru da nadgleda kako funkcionišu vaše srce i njegovi produženi krvni sudovi.

Ultrazvuk srca može pomoći da se dobiju bliže informacije o:

  • krvnim ugrušcima u srčanim komorama
  • tečnost u vrećici oko srca
  • problemi sa aortom, koja je glavna arterija povezana sa srcem
  • problemi sa pumpnom funkcijom ili opuštajućom funkcijom srca
  • problemi sa funkcijom vaših skrvnih sudova
  • pritisci u srcu

Ultrazvuk srca je ključan u određivanju zdravlja srčanog mišića, posebno nakon srčanog udara. Takođe, ultrazvuk srca može da otkrije srčane mane kod nerođenih beba.

Sama procedura je bezbolna. Rizik postoji samo u vrlo retkim slučajevima kod određenih vrsta ehokardiograma ili ako se za ultrazvuk srca koristi kontrast.

 

Benefiti

Vaš lekar može iz nekoliko razloga naručiti ehokardiogram. Na primer, možda je otkrivena neka abnormalnost tokom drugog ispitivanja ili dok je lekar slušao otkucaje srca kroz stetoskop. Ako imate nepravilan rad srca, lekar će možda želeti da pregleda krvne sudove i komore ili da proveri sposobnost srca da pumpa. Moguće je da će lekar zatražiti ultrazvuk srca i ako pokazujete znake srčanih problema, poput bolova u grudima ili otežanog disanja.

 

Vrste ultrazvuka srca

Postoji nekoliko različitih vrsta ehokardiograma (ultrazvuka srca). To su: 

 

Transtorakalna ehokardiografija

Ovo je najčešći tip ehokardiografije. Potpuno  je bezbolna je i neinvazivna procedura.

Uređaj koji se naziva pretvarač biće postavljen na vaše grudi preko srca. Pretvarač šalje ultrazvučne talase kroz grudi prema vašem srcu. Računar tumači zvučne talase dok se odbijaju do pretvarača. Ovo stvara žive slike koje se prikazuju na monitoru.

 

Transezofagealna ehokardiografija

Ako transtorakalni ehokardiogram ne daje konačne slike ili ako je potrebno bolje da se vizualizuje zadnji deo srca, lekar može da vam preporuči transezofagealni ehokardiogram.

U ovom postupku, lekar vodi mnogo manji pretvarač kroz grlo i kroz usta. Lekar će vam utrnuti grlo kako bi olakšao ovaj postupak i eliminisao refleks povraćanja.

Sonda se vodi kroz jednjak, cev koja povezuje grlo sa stomakom. Sa sondom koja stoji iza vašeg srca, vaš lekar može da bolje vidi bilo kakve probleme i da vizualizuje neke komore srca koje se ne vide na transtorakalnom ehokardiogramu.

 

Stresna ehokardiografija

Stresni ekokardiogram koristi tradicionalnu transtorakalnu ehokardiografiju. Međutim, postupak se radi pre i posle vežbanja ili uzimanja lekova kako bi se ubrzao rad srca. Ovo omogućava lekaru da testira kako vaše srce radi pod stresom.

 

Trodimenzionalna ehokardiografija

Trodimenzionalni (3-D) ehokardiogram koristi transezofagealnu ili transtorakalnu ehokardiografiju za stvaranje 3-D slike vašeg srca. To uključuje više slika iz različitih uglova. Koristi se pre operacije srčanih zalistaka. Takođe se koristi za dijagnozu srčanih problema kod dece.

 

Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija se koristi na budućim majkama negde tokom 18. do 22. nedelje trudnoće. Pretvarač se postavlja preko stomaka žene kako bi se proverili srčani problemi u fetusu. Test se smatra bezbednim za nerođeno dete jer ne koristi zračenje, za razliku od rendgenskog zraka.

Ako je vaš lekar zabrinut za vaše rezultate, možda će vas uputiti kardiologu. Ukoliko nalazi ne pokazuju jasnu na određeni uzrok, vaš lekar može da zatraži još testova ili fizičkih pregleda pre dijagnoze bilo kakvih problema. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *