Šta kada zubi „škripe“?

Ono što za vaše zube predstavlja neočekivani problem i još neočekivaniji razlog češćim posetama stomatološkim ordinacijama predstavlja upravo škripanje zubima. Kada vam zubi škripe, stvaraju ogroman pristisak jedni nad drugima i time štete jedni drugima. Stoga, dok oni slabe, stvaraju veće probleme vama i primoravaju vas da češće konsultujete stomatološke ordinacije kako biste potražili rešenje i lek za ovu situaciju.

Neugodan bol

Prva stvar koja se da primetiti tokom škripanja zubima je neugodan bol koji taj postupak stvara. Ljudima se često dešava da škripanje dožive tokom noći, tokom sna, pa da ni ne znaju razlog zašto imaju bolove u ustima kada se ujutru probude. Mnogi ipak, zbog straha ili nerazumevanja situacije, izbegavaju ili odlažu posete stomatološkim ordinacijama jer ni sami nisu sigurni šta je uzrok bola i nelagodnosti koje proživljavaju. Dodatan pritisak koji škripanje nanosi našim zubima ravno je postavljanju tereta težeg od 100 kilograma na našu usnu duplju. Brojka zvuči fascinantno ali je potpuno istinita. Ovim pritiskom se šteti zubni materijal i tako se oni još više pozicioniraju u desnima, što vodi do oštećenja samih desni. Sve je to začarani krug koji ćete možda rešiti u nekoj od stomatoloških ordinacija, ukoliko se odlučite da ih ipak posetite.

Vilica

Kao što smo napomenuli, pritisak koji zubi stvaraju je ogroman. Problem nastaje ne samo u razvoju zuba, i u činjenici da će vas oni često boleti, već u celokupnom razvoju vilice. Sve što se desi zubima, posebno ukoliko ima veze sa fizičkim pritiskom, ima ogroman potencijal da neizmerno utiče i na samu vilicu i na njeno normalno funkcionisanje.  Svaki put kada škripite zubima stvarate nelagodnost i neprijatnost za vašu usnu duplju koja nakon toga može biti nepovratno oštećena. Procenjuje se da svaka šesta osoba ima redovnih problema sa škripanjem zubima ali ne traži svako pomoć ili makar, ne traži svako pomoć na vreme. Idealno vreme za traženje pomoći je, naravno, sam početak problema sa škripanjem zubima. Zanimljivo je što uzrok ovim problemima često nisu bolesti ili loše stanje vaših usta, već stres koji svakodnevno proživljavate. Ukoliko škripite zubima noću, sve su šanse da je razlog tome što nemate opuštenu vilicu tokom sna, upravo stres koji ste u toku tog dana nagomilali u svom organizmu. Najtvrđa zuba gleđ može biti oštećenja pod enormnim pritiskom koji škripanje stvara, tako da je ovo nešto što ne sme biti zanemareno. Osim toga, škripanje može dovesti do oštećenja mišića vilice, što može uticati na otežavanje žvakanja i na bolove, kako u vratu, tako i u ramenima i u glavi. Treba imati na umu da je naše telo izuzetno povezano i sinhronizovano, pa problem u jednom sektoru vrlo brzo može postati situaciju s kojom treba da se bavi čitavo telo.

Kako najlakše prestati

Stomatološke ordinacije cene inicijativu pa ih slobodno možete pitati za savet ukoliko imate sličnih problema. Svakako da je škripanje zubima refleksna reakcija koja se povezuje sa stresom pa rešenje ove situacije treba da bude potraženo upravo u tome. U pomenutim stomatološkim ordinacijama možete naći trajnija metodološka rešenja poput zaštite koja može biti stavljena u vaša usta, ali stručnjaci preporučuju da se konsulutujete sa svojim stomatologom u vezi sa takvom vrstom intervencije. Ukoliko ne želite takav proces, najbolje bi bilo da pokušate da rešite situaciju uz pomoć tehnika opuštanja svog tela i vilice, te oslobađanja stresa.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *