Kvalitetni privatni vrtići

Roditelji kao roditelji bi trebali da vode računa maksimalno o svojoj deci i da mi obezbede najbolje što mogu. Deca ne treba da budu razmažena, već da dobijaju dovoljno, a opet da se vodi računa o tome da se ne naviknu na dobijanje previše dobrih stvari, poklona i pohvala. To je sve veoma teško izvesti, i zbog toga deca u periodu od 6 meseci, pa sve do polaska u školu pohađaju vrtiće ili obdaništa. Sve se češće može čuti o privatnim vrtićima i o njihovim kvalitetima, odnosno o stvarima kojima se kod njih može raditi, a u državnim ne.

Objasnite detetu zašto ga upisujete u privatni vrtić

Postoji mogućnost da Vaše dete ima neke drugare od ranije i zbog kojih će možda od Vas, kao roditelja, da pita zbog čega on ne ide u vrtić gde idu i njegovi drugari. Ovaj odgovor treba pažljivo razraditi i u detalje mu objasniti zašto on ide u privatni vrtić, a ne u državni. Morate da budete obazrivi, da ne uvredite osećanja Vašeg deteta, ali morate da pazite šta i kako pričate o drugim vrtićima pred njim. Najbitnije je da istaknete kvalitete privatnog vrtića, odnosno tu idealnu fleksibilnost sa vremenom dolaska i odlaska. Takođe, detetu skrenita pažnju koliko i kada Vi radite, tada će mu odmah biti lakše da shvati zašto on zapravo pohađa privatni vrtić. Napomenite i dodatne aktivnosti koje se u privatnim vrtićima obavljaju, a koje nikako ne bi mogle da se izvedu ukoliko bi u pitanju bio državni vrtić.

Prilagođenost deci ali i roditeljima

Glavna karakteristika privatnih vrtića je ta što oni imaju takvu organizaciju da se prilagođavaju prvenstveno deci koja tu dolaze, ali i njihovim roditeljima. Većina privatnih vrtića ide na krartu transparentnosti i dozvoljava roditeljima da učestvuju u organizaciji, pojedinim odlukama ili jednostavno dozvoljavaju roditeljima određeni nivo savetovanja. Sve ovo navedeno roditeljima veoma odgovara, jer, ako već izdvajaju veću količinu novca nego što bi to bio slučaj u državnim vrtićima – sigurno da žele za svoje dete bolje uslove, bolje aktivnosti i ono najbitnije – kvalitetniju i individualnu brigu o detetu. Privatni vrtići često sarađuju i sa lokalnim vlastima, pa samim tim deca mogu da nastupaju na raznim gradskim manifestacijama. Uz to, deci je omogućena raznovrsnija ishrana, iako hranu u državnim vrtićima mnogi hvale. Uz manifestacije na lokalnom nivou, privatni vrtići su prilagođeni i potrebama dece i njihovih roditelja za odlaske na ekskuzije i izlete. To je velika odgovornost za vaspitače, međutim, tu dolazi do izražaja kvalitet manjeg broja dece (oko 12 do 15 u grupama), što znatno olakšava zadatak svim vaspitačima. Odlasci na nekoliko dana u obilazak pojedinih gradova svakako može da prija kako deci, a tako i njihovim roditeljima. U dogovoru sa vlasnikom privatnog vrtića – nekoliko roditelja može da ide na ekskurziju sa decom i vaspitačima, i tako transparentnost još više dolazi do izražaja. Sve navedeno govori u prilog privatnim vrtićima kao ustanovama gde Vaše dete može da bude sigurno, gde će steći nove prijatelje i gde će naučiti nekoliko korisnih stvari pred polazak u školu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *