Šta sve dobijate kada postanete stanar doma za stara lica

Odvajanje od porodice i svog doma nikada nije bilo lako. Ovo najčešće osete stara lica koja su donela odluku da se presele u dom za stare. Odluka je sigurno bila teška ali nemogućnost brige o sebi i kući vas stavlja u takvu poziciju. Međutim, ovo i ne mora biti tako loše iskustvo.

I dalje ćete biti u kontaktu sa porodicom, a uslovi koje dobijate u domovima mogu biti odlični za vaš način života. U nastavku pogledajte šta to čini jedan dom za stare i šta možete da očekujete od njega.

 

Zabava i dobro rasploženje u domovima za stare

Stara lica često mogu da budu usamljena. Posebno kada pored toga više nisu u mogućnosti da brinu o sebi dolazi do velikog problema. Ovo može loše da utiče na njih i na njihovo mentalno i fizičko zdravlje. U domovima za stare usamljenost sigurno neće biti problem.

Socijalizovanje starih može imati pozitivan efekat na njih i na njihove opšte dobro, Druženje sa ljudima sličnih godina, razmena iskustva i razne aktivnosti povezuju ljude i stvara se osećaj intimnosti i pripadnosti. Osećaj da neko brine o vama i da je nekome stalo svakako pozitivno utiče na svakog.

Aktivnosti koje se održavaju u domovima za stare su uglavnom kreativne prirode. Časovi slikanja, čitanje i ples su samo neke od aktivnosti koje imaju pozitivan uticaj na stare. Pored organizovanih aktivnosti stari će biti u prilici da i sami sebi isplaniraju vreme. Čitanje i šetnja su aktivnosti koje su dobre i za zdravlje kao i za samu psihu ljudi. Sa svim ovim možete računati da ćete sigurno ostvariti neka nova poznanstva, prijateljstva a možda čak i novu ljubav.

 

„Kao kod kuće“ u domovima za stare

Već smo pomenuli koliko je zapravo teško otići iz svog doma i  zbog ovoga vam domovi pružaju mogućnost da prostor u kom živite preuredite onako kako vi želite. Ovo je takođe dobro za ljudsku psihu jer zahvaljujući nekim ličnim stvarima možete se osećati kao kod kuće.

Udobnost i sigurnost su prioriteti domova za stare.  Više o tome pročitaj ovde. Enterijer je prijatan i uslovi koršćenja zajedničkih prostorija su prilagođeni svima. Osobe sa posebnim potrebama će dobiti tretman kakav im je potreban za lagodan i miran život.

Još jedna stvar koja vam dozvoljava da se osećate kao kod kuće je ta što su posete porodice omogućene kao i njihovo aktivno učešće u mnogim aktivnostima. Na ovaj način imate priliku da sa svojom porodicom provedete kvalitetno vreme. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti i vama će biti omogućeno slobodno kretanje kako biste i vi mogli da idete u posete svojoj porodici.

 

Medicinske usluge i nega u domovima za stare

Najveća prednost staračkih domova su medicinske usluge i nega koje su na raspolaganju 24 časa. Nega o starima je zahtevan posao i zahteva profesinalno obučene ljude. Ovde ih možete imati na raspolaganju uvek. Od hrane do kupanja, ukoliko niste u mogućnosti da sami to radite, možete se osloniti na negovatelje koji su uvek tu za vas.

Lekari, fizioterapeuti i psiholozi su sastvani deo tima koji brine o starima u domovima. Njihove usluge su dostupne i u toku noći ukoliko dođe do hitnog slučaja. Zbog ovakvih stvari dom se smatra najboljim rešenjem za one koji nisu u stanju voditi računa o sebi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *