Polaganje A kategorije uz posedovanje dozvole za B kategoriju

U poslednjih nekoliko godina zakon o saobraćaju kod nas je doživeo velike izmene i korenite promene, koje su donošene kako bi se bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kako vozača, tako i putnika, ali i pešaka, povećala i osigurala. Međutim, izmenjeni zakoni, članovi i pravila, nisu se samo odnosili na vozače i ponašanje u saobraćaju i u motornim vozilima, već i na sam početak, a to je polaganje ispita za upravljanje nekim od motornih vozila. Brojna pravila su ostala ista kao nekad, ona koja su važila u starom zakonu, ali su brojna pravila u velikoj meri i promenjena.

Jedno od izmenjenih pravila u vezi sa polaganjem, odnosi se na polaganje za A kateogoriju. Nekada su vozači B kategorije automatski uz nju dobijali i dozvolu za AM kategoriju, što je upravljanje motorima do 15 kw snage, dok je novi zakon ovo saasvim izbrisao. Uz sve to, ranije se polaganje A kategorije izvodilo na kandidatovom vozilu, dok danas nije moguće polagati na sopstvenom, već isključivo na vozilu koje poseduje auto škola, čiji je motor najmanje od 600 cm3, a čija snaga nije manja od 40 kw. Osim toga, polaganje za A kategoriju se razlikuje kada imate neku od položenih kategorija.

Polaganje A kategorije kad imate B kategoriju

Posedovanje vozačke dozvole za neku od kategorija, olakšaće i umanjiće vreme polaganja za neku novu kategoriju. Tako je polaganje za A kategoriju dosta lakše kada imate položenu B kategoriju, jer imate određene pogodnosti. Najpre, kandidat je oslobođen slušanja nastave i polaganja ispita iz prve pomoći. Sama praktična nastava u ovom slučaju traje kao i inače, a to je 40 časova, dok je teorijska nastava svedena na svega 7 časova. Uz umanjenu teorijsku nastavu, polaganje vozačkog ispita za A kategoriju traje dosta kraće i brže se stiže do vozačke dozvole.

Za polaganje za vozačku dozvolu se možete prijaviti i putem interneta ovde.

Međutim, pravilo navršenih 24 godina života ostaje na snazi i mora da se ispoštuje. Ukoliko kandidat nema položenu B kategoriju, obavezno je slušanje nastave iz prve pomoći, kao i polaganje tog ispita, a teorijska nastava se penje na redovnih 40 časova, koji važe i za ostale kategorije inače.

Pravilo o godinama jedino ne važi u jednom slučaju, a to je kada kandidat u trenutku prijavljivanja polaganja vozačkog ispita za A kategoriju ima već dve ili više godina dozvolu za A2 kategoriju. U tom slučaju, kandidat može da polaže praktični deo ispita i sa manje od 24 godine, što je ujedno jedini slučaj kada se pravilo o godinama ne poštuje striktno. U svim drugim slučajevima, kandidat u trenutku prijavljivanja mora da ima 23 godine, odnosno 24 godine kako bi polagao praktični deo ispita, tj. vožnju.

Što se tiče uslova, osim godina, potrebno je da kandidat ima važeću ličnu kartu, te uz nju ne starije od šest meseci lekarsko uverenje za A kategoriju. Posedovanje B kategorije umanjuje broj teorijske nastave, uklanja ispit iz prve pomoći to je sve od uslova koji su potrebni. Položenim vozačkim ispitom iz A kategorije, kandidat dobija pravo i dozvoli za upravljanje motornim vozilima koja pripadaju AM kategoriji, kao i A1 i A2 kategoriji.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *