Njanjalica ili ljuljaška za bebe?

 

Bez obzira na to koliko je vaša beba neodoljiva, u nekom trenutku ćete morati da spustite taj mali svežanj divote da biste sami mogli da izvršite neke osnovne radnje kao što su: da ispržite slaninu / obrišete pod / opeglate veš. Kao što većina iskusnih roditelja može da potvrdi, ljuljaške i njanjalice za bebe mogu biti idealno rešenje za ovu namenu.

Ali, kupovina dečije ljuljaške ili njanjalice nije tako jednostavna kao odlazak do prodavnice. Kada započnete proces kupovine, brzo ćete shvatiti da imate i previše opcija: Baterije ili dodatak? Da li želite kretanje? Da li vam treba i muzika? A šta je sa dodacima koji podrazumevaju igračke?

Neka vas ovo ne zastraši: U nastavku smo vam napravili vrhunski vodič za kupovinu kako bi mogli da odaberete pravu njanjalicu ili ljuljašku za bebu i vaš životni stil. 

 

Da li vam je potrebna ljuljaška za bebe ili njanjalica?

Njanjalice i ljuljaške za bebe su jednako popularne među novopečenim roditeljima. Međutim, oba naziva označavaju drugačije modele koji služe potpuno različitim svrhama. Ukoliko vam budžet ne dozvoljava da se odlučite za oba modela, evo šta bi trebalo da vam bude na umu kada se odlučujete za samo jedan. 

 

Prednosti njanjalice

Njanjalice zauzimaju manje prostora. Za razliku od ljuljaški koje su glomazne, njanjalice su jednostavno kompaktnije, lakše ih je preneti i odložiti onda kada ih ne koristite. Dakle, ukoliko imate mali stan ili se jednostavno brinete da li ćete moći da menjate mesta na kojima će ljuljaška biti postavljena, možda je pametnije rešenje da se odlučite za njanjalice. 

Njanjalicu vrlo lako možete preneti u kuhinju, u kupatilo, u spavaću sobu, jednom rečju, sa njanjalicom vaša beba može biti blizu vas u svakom trenutku, koji god posao da obavljate.

 

Ljuljaške za bebe su bolje za uspavljivanje

Ljuljaške za bebe su generalno bolje za  uspavljivanje jer laganim njihanjem umiruju bebu, a često imaju i dodatke koji su osmisljeni kako bi potpomogli bebino spavanje. Ako je vaš cilj da uspavate umornu bebu, odlučite se za ljuljašku. Za idealan rezultat, kombinujte ljuljašku za bebu sa uspavankama. A ako zaista želite ugođaj i za vas i za bebu, pogledajte ovaj spisak modernih uspavanki; ako jednostavno želite da imate mesto za bebe gde će one ležati i gde će veselo da mašu dok perete posuđe, izaberite njanjalicu. Neki roditelji takođe tvrde da ljuljaške za bebe pomažu u smirivanju razdražljivih ili umornih beba.

 

Karakteristike na koje bi trebalo da mislite

Evo šta treba istražiti i na šta treba paziti dok kupujete ljuljašku ili njanjalicu za bebe:

Sigurnosni kaiševi: Sve njanjalice moraju imati sigurna sigurnosne kaiševe da beba ne bi ispala. Pri tome, trostruki kaiš je obavezan, dok kaiš sa pet tačaka nudi još bolju zaštitu.

Mesto za njanjalicu: Kada tražite mesto gde ćete staviti njanjalicu odaberite široku i čvrstu podlogu gde je rizik od prevrtanja sedišta apsolutno minimalizovan. Najsigurnija varijanta je da njanjalica stoji na podu. 

Podesivi zvukovi: Ako odaberete njanjalicu sa vibracijom koja se napaja na baterije, potražite model sa podesivim zvukovima, brzinom vibracije i jačinom zvuka, kako biste je prilagodili željama bebe.

Suncobran: Mnogi roditelji ljuljaške i njanjalice ne iznose napolje. Međutim, ako to ipak planirate, obavezno potražite njanjalice koje imaju i zaštitu od sunca.

Igračka: Ova opcionalna funkcija je idealna za bebe koje se vole igrati; samo osigurajte da su igračke sigurne i apsolutno bezbedne po bebu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *