Sve što treba da znate pre nego što odlučite da vozite kamion u Americi

Amerika je oduvek važila za “obećanu zemlju”, a ono što je već decenijama poznato pod terminom “američki san” nije zaobišlo ni naše, domaće stanovništvo koje oduvek odlazi n ate prostore u nadi da će pronaći bolji, lepši i lakši život. A iskustva su različita, govore u prilog tome da je njihova odluka bila ispravna i veoma dobra, s druge strane uvek ima onih koji kažu da bi sve moglo da bude i dosta bolje, a opet tu je i ona grupacija koja je se vratila domovini i brže nego što je otišla.

Međutim, sve to nije promenilo činjenicu da se Amerika i dalje posmatra kao područje velikih šansi i mogućnosti, a sfera poslova zbog kojih se odlazi tamo je zaista ogromna. Ono o čemu se u poslednje vreme najviše govori, kao poslu koji je i te kako u ponudi na američkom tržištu za koji ne postoji dovoljno radnika, jeste vožnja kamiona. Iako veoma težak, jako odgovoran i iscrpljujući posao, ipak je takav da naše radnike prilično „odvlači“ iz domovine.
Kao i za svaki posao, nebitno zbog čega se otišlo, da li je to rad u struci, rad u nekim ugostiteljskim objektima, trgovniskim lancima, nekim honorarnim poslovima, da li zbog same vožnje kamiona, iskustva onih koji su otišli opet su različita, ali većinom se govori o tome da je početak prilično težak, naporan i da je potrebno mnogo da bi se izdržao, a da tek nakon toga počinju da se vide njegove dobre strane, a najpre sama zarada zbog koje se prvobitno i odlazi. Oni koji su otišli i započeli profesionalnu karijeru vozača kamiona u Americi, često govore o tome da zarade nisu takve o kakvim se govori, da nisu basnoslovne, ali da se nakon nekog vremena, ulaganja truda i dosta odricanja, može doći do primanja zbog kojih se takva odluka najpre i donela. No, pre svega toga, potrebno je da znate šta vam je to potrebno kako biste vozili kamion u Americi, kakve su to uslove Amerikanci postavili koje je potrebno ispuniti, pa ćemo se dalje na to i bazirati.

Polaganje za kamion

Prvo i osnovno jeste to da je potrebno da znate da vozite kamion. Iako naša dozvola za upravljanje teretnjacima nije u Americi priznata, ona vam je svakako potrebna da biste dokazali da znate da umete da upravljate njima. Polaganje za c kategoriju ima određene uslove koje svaki kandidat mora da ispuni na samom početku. Najpre, pre prijave za polaganje za kamion potrebno je da imate vozačku dozvolu za B kategoriju. Ali, potrebno je da to ne bude probna vozačka dozvola i da jeimate više od dve godine vozačkog iskustva. Sve to i samo po sebi upućuje da kandidat pri prijavi za polaganje za c kategoriju ne može imati manje od 20 godina, dok je za polaganje završnog ispita potrebno da ima navršenih 21 godinu. Pored toga, potrebno je i važeće lekarsko uverenje za C kategoriju, koje nije starije od godinu dana i važeću ličnu kartu. Kada ste ispunili sve ove uslove, onda možete da počnete sa samom obukom koja je zakonom predviđenja za obuku za C kategoriju.

C kategorija podrazumeva održavanje teorijske nastave u trajanju od 7 časova, dok praktična obuka traje 15 moto časova. Nakon završenog teoretskog dela, uz koje dobijate i testove za C kategoriju na kojima možete vežbati i učiti, polaže se teorisjki deo ispita, pa se onda nakon završene praktične obuke polaže sama vožnja i upravljanje teretnim vozilom. Bitno je još reći da C kategorija obuhvata sva teretna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5t. Tek nakon položena oba dela ispita, vi zapravo dobijate dozvolu za upravljanje vozilima iz C kategorije, odnosno dozvolu da upravljate kamionom, što je prvi uslov vaše prijave za neki posao vozača kamiona u Americi. Više o polaganju za c kategoriju pročitejte ovde.

Uslovi za američko tržište

Amerika je u konstantnoj potrazi za odgovornim i iskusnim vozačima kamiona, posebno je to izraženo poslednjih godina, pa je ovo ujedno i čest motiv odlaska mnogih naših ljudi iz zemlje. Međutim, pre samog apliciranja za ovaj posao i odlaska u SAD, najpotrebnije jeste da imate dozvolu da u nju odete i da započnete sa radom. Ono što se traži kod vozača kamiona jeste da su stanovnici Amerike ili da imaju urednu i važeću radnu vizu, nakon toga, sve nekako postaje lakše. Uz to, bitno je znati da se naša vozačka dozvola za C kategoriju tamo ne važi, te je potrebno ponovo polagati za C kategoriju po američkim pravilima i satndardnima.

Polaganje za kamion u Americi traje oko mesec dana, potrebno je izdvojiti nešto više novca za to, ali i da imate potrebnu dokumentaciju koja obuhvata važeći pasoš sa J1 vizom, broj socijalnog, te dokaz o mestu stanovanja, u vidu nekog računa koji plaćate, bankovnog računa, a često se traži i potvrdno pismo od strane banke. Kada sve to prikupite i započnete obuku, nakon mesec dana dobijate CDL class A vozačku dozvolu, koja je i sama čest motiv odlaska u ovu zemlju. Vozačka dozvola se koristi kao lični dokument, te ste narednih 5 godina sasvim mirni u Americi, jer vam sama država garantuje da u njoj taj period boravite i radite legalno.

Nakon dobijanja CDL class A vozačke dozvole sledi potražnja posla, a kao što smo već rekli, američko tržište je u konstantnom deficitu sa profesionalnim vozačima kamiona, pa je posao u ovoj struci prilično lako naći. Ono što većina kompanija navodi kao uslov jesu dve godine radnog iskustva, upravo zbog potrage za što ozbiljnijim i odgovornijim vozačima, a nakon toga je moguće odmah započeti posao.

Na samom početku, pre odlaska u ovu „obećanu zemlju“, biće vam potrebno da svu dokumentaciju koja se zahteva i nosi iz rodne države prevede na engleski jezik, u čemu će vam pomoći sudski tumač za engleski jezik. Kako se radi o dokumentaciji i pravnim spisima, sudski tumač za engleski jezik je jedina osoba koja je ovlašćena i upućena u pravi način rada, pa je sve što je potrebno da prepustite to osobi kojoj je to profesija, nakon čega ćete moći da se zaputite sa vizom u rukama ka Americi i daljem rešavanju zadataka u cilju do dobijanja vozačke dozvole i posla za koji se danas sve veći broj i studenata čak raspituje, budući da je to posao koji je ušao i u programe za mlade koji se šalju na višemesečne radne boravke u Ameriku.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *