Zašto se organski kukuruz sve više gaji u Srbiji?

Srbija je poznata po plodnim obradivim površinama na severu, u centralnim i zapadnim delovima zemlje. Poljoprivredna proizvodnja je u ovim regionima široko zastupljena, a kukuruz je žitarica pod čijim se usevima nalazi najveći broj obradivih površina.

Kukuruz i proizvodi dobijeni njegovom preradom jednako se koriste u ljudskoj ishrani, kao i ishrani stoke. Međutim, kada govorimo o usevima ove žitarice, uglavnom mislimo na kukuruz GMO semena, dobijen standardnim metodama uzgoja. Organski usevi kukuruza su u začetku.

Postavlja se pitanje zašto se ne seje više organskog kukuruza, kada svi uslovi postoje? Zemljište mu pogoduje, a potražnja na tržištu, naročito za izvozom, je velika.

Razlika između GMO i organskog kukuruza

GMO sorte kukuruza su otpornije. Vremenom su se zrna ukrštala dok nije dobijeno zrno koje odoljeva štetočinama i donosi visok prinos. Pritom, standardnim metodama obrade moguće je koristiti sve vrste đubriva i sredstava za povećanje plodnosti zemljišta, kao herbicide za zaštitu useva. Na taj način se dobijaju mnogo veći prinosi, nego organskom proizvodnjom.

Organski kukuruz je pogodan za ishranu ljudi i životinja, podjednako. Obiluje hranljivim materijama – sadrži relativno malo kalorija, a bogat je proteinima, dijetetskim biljnim vlaknima, mastima, nezasićenim masnim kiselinama i uljima. 

Sadrži beta karoten i biflavonoide, kao i vitamine A, B1, B5, B12, C, E i K. Uz nabrojane vitamine kukuruz je dobar izvor gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, mangana, fosfora, cinka i eteričnih ulja. Obzirom na bogat sadržaj hranljivih materija, mikro i makro elemenata, kukuruz je jedna od prvih žitarica koje se daju bebama i deci.

Proizvodnja i pakovanje organskog kukuruza

Proizvodnja i pakovanje organskog kukuruza podrazumeva, pored upotrebe semena, korišćenje brojne aparature koja je dozvoljena Pravilnikom o organskoj proizvodnji. Biće vam potrebne sejačice, mašine za đubrenje, berači, sušare, pakerice, šivaljke i transportna vozila.

Kukuruzu odgovara plodno, rastresito i duboko zemljište, sa odgovarajućim procentom fizičkih i hemijskih sredstava. Međutim, kako bi prinos bio organski, bitno je da na tom zemljištu prethodno nisu korišćena neorganska đubriva, herbicidi i pesticidi. U tom slučaju zemljište je onečišćeno i mora proći fazu mirovanja, da se hemijske materije iščiste iz zemlje. Faza mirovanja za kukuruz traje dve godine, obzirom da je u pitanju jednogodišnja biljna kultura.

Kada je zemljište spremno za setvu, koristićete sertifikovano, organsko seme kukuruza, koje nije tretirano sintetičkim preparatima. Možete se odlučiti za kukuruz šećerac, kukuruz kokičar ili stočni kukuruz – sva tri su podjednako tražena.

Kukuruz se seje između 10. i 25. Aprila, kada je zemljište zagrejano na 10 do 12 stepeni C. Gustina setve se prilagođava vrsti semena koje se seje, njegovim karakteristikama i dužini vegetacije. Ukoliko seme nije dovoljno gusto posejano, to bi moglo dovesti do smanjenja prinosa. Sve seme treba da bude zasejano na istoj dubini zemljišta.

Organski kukuruz se ne đubri u fazi vegetacije – đubrenje se vrši u sklopu pripreme zemljišta. Žetva odnosno berba kukuruza vrši se beračima komušačima (kukuruz u klipu) ili žitnim kombajnima (za kukuruz u zrnu).

Uzbrani kukuruz se suši i skladišti. Pre skladištenja se pakuje u vreće, kako bi se maksimalno očuvao njegov kvalitet, dok ne dođe vreme za ponudu na tržištu. Servis za proizvodnju mašina za pakovanje je mesto gde možete kupiti, popraviti i održavati pakerice i šivaljke za organsku proizvodnju kukuruza.

Koja su pravila organske proizvodnje?

Organska proizvodnja je regulisana zakonom, o kojem se treba podrobno informisati pre stupanja u proizvodni proces. O poštovanju propisa zakona brinu se kontrolne organizacije nadređene za svako geografsko područje. Pravni akti koje treba da proučite su:

  • Zakon o organskoj proizvodnji.
  • Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.
  • Pravilnik o dokumentaciji koja se dostavlja ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji radi izdavanja potvrde, kao i o uslovima i načinu prodaje organskih proizvoda.

Kao što smo spomenuli, pravila se ne odnose samo na seme, koje mora da bude organsko. Oni regulišu i sva pomoćna sredstva koja ćete koristiti od setve do žetve kukuruza. Pravilnikom su određene i sve pomoćne mašine, pakerice, šivaljke, transportna vozila, mesta za skladištenje, mašine za lepljenje deklaracija itd. Svaki deo proizvodnog procesa mora biti usklađen sa normama organske proizvodnje, kako bi finalni proizvod nosio sertifikat „organski proizvod“.

Kontrolne organizacije, koje se biraju svake godine, a nadležne su za određenu geografsku teritoriju, vrše kontrolu proizvodnje. Nadležne kontrolne organizacije u svakom momentu mogu izvršiti proveru. Kontrolorima u svakom momentu, na zahtev, mora biti dostavljena sva dokumentacija o organskoj proizvodnji.

Zašto treba gajiti organski kukuruz?

Kukuruz je žitarica koja se najviše izvozi iz Srbije, a samim tim se na njemu bazira i najveća zarada glede poljoprivredne proizvodnje. Procenjuje se da se kukuruz gaji na preko milion hektara obradive površine, a prinos je do 6.5 miliona tona zrna. Proizvodnja organskog kukuruza čini manje od 5% od ukupne površine. 

Treba imati na umu da je organski kukuruz veoma tražen, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Koristi se za ljudsku ishranu, proizvodnju stočne hrane, a ulje kukuruza izuzetno je traženo u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Potencijal za zaradu od proizvodnje organskog kukuruza bazira se na mogućnosti izvoza ove žitarice, jer je potražnja godinama unazad veća od ponude. Obzirom na malu zastupljenost uzgoja u Srbiji, setva organskog kukuruza mogla bi biti zlatna šansa domaćih poljoprivrednika.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *