Ulepšajte izgled svojih zuba uz bezmetalne krunice

Zubne krunice predstavljaju veštačke zubne navlake koje se postavljaju na brušene zube ili implatante kako bi se njihov izgled popravio ili nadomestila funkcija zuba.

Indikacije za zubne krunice jesu previse oštećeni zubi, zubi koji su izgubili svoju funkciju ili zubi sa već postavljenom krunicom koja više nije u funkciji.

Vrste zubnih krunica

Krunice mogu biti metalne i bezmetalne. Bezmetalne krunice se proizvode isključivo od keramičkih materijala, odnosno većinom su izgrađene od materijala cirkonijuma. Cirkonijum je materijal koji poseduje veliku čvrstinu i izdržljivost i daje prirodan izgled zubima ukoliko se postavi na njih u vidu bezmetalne krunice. Pored navedenih, bezmetalne krunice mogu biti sačinjene i od litijum-dislikata, koje se nešto ređe koriste u stomatološkim ordinacijama.

Prednosti bezmetalne krunice

Obično se u stomatološkom svetu, često upoređuju metalne i bezmetalne krunice napravljene od cirkonijuma. Iako se metalne krunice još uvek nešto više koriste, bezmetalne krunice nude niz prednosti i pogodnosti u odnosu na metalne. Tako recimo, bezmetalne krunice imaju estetsku prednost koaj im daje sve veću šansu za prvim mestom na tržištu. Estetska prednost bezmetalnih krunica ogleda se u nijansi i boji koja je dostupna zubima, a samim tim i prirodnjijem izgledu čitave vilice. Sa druge strane, kod metalnih krunica nijansa zuba je uvek tamnija pa su krunice na zubu vidljivije i manje prirodne. Pored toga, bezmetalne krunice ne izazivaju nikakve rekacije niti alergije čovekovog organizma, te su u potpunosti bezbedne i lake za korišćenje.

Međutim i pored svih prednosti bezmetalnih krunica, kao što smo već naveli metalne krunice se još uvek češće koriste iskjučivo zbog njihove cene koja je znatno niža u odnosu na bezmetalne krunice.

Proces ugradnje 

Kako bi se otpočeo proces ugradnje bezmetalnih krunica, potrebno je odrediti njenu boju, oblik i veličinu. Zatim se uzima otisak zuba, postojećih i nepostojećih, kako bi se imao potpuni uvid u njihov položaj i oblik. Nakon toga, stomatolog počinje sa procesom brušenja zuba na koje će se krunice ugrađivati. Trajanje brušenja zuba zavisi samo od broja zuba koji će se brusiti, dok je sam proces brušenja potpuno bezbolan kako se u velikom broju slučajeva obavlja u lokalnoj anesteziji. Nakon što se proces brušenja završi, ponovo se uzima otisak zuba.

U međuvremenu, bezmetalne zubne krunice se izrađuju do nekoliko dana. Za to vreme, pacijentu se mogu postaviti privremene zubne krunice, koje će se skinuti kada se prave oforme. Tokom ovih dana, potrebno je da pacijent dolazi u stomatološku ordinaciju na probu krunica, kako bi se odredio njihov konačan izgled i oblik, ali i korigovale boja i dimenzija. Kada se sve to završi, na red dolazi cementrianje navlaka i njihova konačna ugradnja.

Održavanje krunica 

Bezmetalne krunice poznate su po svojoj dugotrajnosti i izdržljivosti, stoga njihova garancija može pokriti veoma dug period. Međutim, bez obzira na sva iskustva pacijenata, potrebno je održavati higijenu usne duplje za sve to vreme. Iako se bezmetalne zubne krunice ne mogu oštetiti, postoji mogućnost stvaranja karijesa na prirodnim zubima koji se nalaze ispod krunice. Ono što je takođe povoljnost kod bezmetalnih krunica jeste sprečavanje paradontopatije ili sprečavanje njenog napretka kod već nastalog oboljenja, kako se na ovim krunicama ne mogu taložiti naslage.

U svakom slučaju, pacijent je dužan da tokom nošenja bezmetalne krunice obezbedi potpuno oralnu higijenu i na taj način doprinese očuvanju krunica ali i očuvanju sopstvenog zdravlja.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *