Ulje crnog kumina u lečenju simptoma i bolesti izazvanih ešerihijom koli

Lek za sve! Tako bismo mogli da nazovemo čudesnu tečnost nazvanu ulje crnog kumina. Od pamtiveka pa sve do danas, ulje ove začinske biljke koristi se u lečenju brojnih zdravstvenih stanja, ali i u samoj preventivni da do tih stanja ne dođe.

Danas se ovo dragoceno ulje crnog kumina često koristi kako bi se održao i ojačano imuni sistem, budući da ima preko sto lekovitih svojstava koja utiču na jačanje celokupnog organizma.

Crni kumin ili kako se često naziva čurekot, predstavlja začinsku biljku koja se u najvećoj meri nalazi na prostorima Azije. Ne samo poslednjih vekova, već i u Drevnom Egiptu, bila su poznata pozitivna dejstvaa na zdravlje, o čemu najbolje svedoči pronađen kovčeg sa semenom crnog kumina u gorbnici faraona Tutankamona. Tada se verovalo da je ovo biljka u kojoj se krije lek besmrtnosti. S druge strane, islamski prorok Muhamed ostavio je zapis u kojem piše da crni kumin leči sve osim smrti. Ali, koje su to specifičnosti ove biljke?

Čemu služi ulje crnog kumina?

Dejstvo ovog ulja ne zasniva se isključivo na legendama i pričama iz daleke prošlosti, već i na naučno ispitanim činjenicama. Brojni naučnici i lekari otkrili su brojna pozitivna dejstva ovog ulja i same biljke kroz njene lekovite sastojke, a posebno se sve to odnosi na imuni sistem, te pluća i disajne organe, kožu… Nauka je došla do zaključka koji govori o tome da ulje crnog kumina poseduje antiflamatorna, antimikrobna, analgetska svojstva, zbog čega se ne koristi kao lek, ali se koristi kao pomoć u lečenju, budući da u najvećem broju slučajeva potpomaže delovanje antibiotika u lečenju određenih stanja.

Ovo ulje ostvaruje odlične rezultate u lečenju brojnih infekcija, koje izaziva kandida, ešerihija koli, koristi se kod pacijenata sa dijagnostikovanom astmom, artiritisom, multiple sklerozom i tako dalje. Često se koristi baš kod onih kod kojih je ešerihija prisutna izvan dozvoljenih, tj. normalnih granica kada nastane infekcija koja izaziva slabije do veoma jake simptome.

Kako se manifestuje ešerihija koli?

Kao i mnoge bakterije i mikroorganizmi, tako se i bakterija ešerihija koli nalazi regularno u crevima čoveka, kako bi potpomogla određene procese. Međutim, određeni sojevi ove bakterije dovode do nastajanja određenih zdravstvenih stanja, kao što su, recimo, infekcije urinarnog trakta.

Ešerihija koli, tj. sojevi koji mogu stvoriti problem, na različite načine se može uneti u organizam. Kroz mleveno meso koje je kontaminirano, kao i kontaminirane mlečne proizvode. Kroz vodu koja ima ešerihiju koli, ali i kroz kontakt sa osobom koja je ima. U periodu od dva do pet dana od momenta unošenja bakterije u organizam javljaju se i prvi simptomi koji na nju ukazuju.

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da imate ešerihiju koli jesu konstantni umor, dijareja, često sa primesama krvi, mučnina, grčevi u stomaku, a može se pojaviti i blago povišena telesna temperatura. Kod infekcija urinarnog trakta izazvanih ovom bakterijom javljaju se učestalo mokrenje koje često prati peckanje ili bol. Sve infekcije koje izaziva ešerihija koli u najvećem broju slučajeva leče se antibotskom terapijom, dok ulje crnog kumina u kombinaciji sa njom dovodi do bržeg rešavanja problema i nestajanja ometajućih simptoma. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.