Vreme krađa

Vreme letnjih godišnjih odmora je polako prošlo. I najzanimljivije destinacije sada se više neprimećuju, polako se planira doček Nove godine, zimovanje, a za egzibicioniste uvek su na listi turističkih agencija i destinacije gde je uvek leto. Međutim, dok se prebrojavaju plate, sabira i oduzima trošak i uloženi kapital, smišljaju odevne kombinacije koje na odmor treba poneti, najmanje se obrati pažnja na to ko će čuvati stan dok ukućani nisu tu.

Prema statističkimpodacima, u glavnom gradu Srbije godišnje se obije i preko 1200 stanova. Zato je važno da se pre odlaska na odmor stan obezbedi. Mogu pomoći sigurnosna vrata, bezbednosne brave, video-nadzori i alarmi. Međutim, ako samo imate sigurnosna vrata, onda je dobar način za obezbeđivanje stana jesu komšije ili rođaci koji će voditi računa o vašem domu dok niste tu. Iako statistički podaci pokazuju da se godinšnje obije prek0 1200 stanova, taj broj je u vreme letnjih odmora duplo veći, tako da treba obratiti posebnu pažnju u period između juna i septembra, jer tada je pravo vreme kada se kreće u pohod na prazne stanove. Iako se čini da ne postoji sto procentana zaštita od lopova, sigurnosna vrata sigurno će pomoći. Mešutim, ako ste duže vreme odsutni, potrudite se da angažujete nekoga ko će vremenom obilaziti vaš dom, jer ćete se i vi spokojnije osećati i nećete morati da razmišljate da li je sve na svom mestu i šta će vas dočekati po povratku sa odmora.

Alarmi, sigurnosna vrata, rešetke…

Osim što može da pomogne su video – nadzor, alarmi i bezbednosne brave i sigurnosna vrata, za stanove u suterenu dobra preporuka su i rešetke na prozorima, jer onemogućavaju ulazak lopova i ne mogu lako da se polome. Međutim, najbolja zaštita od provalnika svakako je alarm, jer čim se alarm oglasi, lopov odustaje od provale i odlazi.

Takođe, pored stanova na mesti lopova često su i automobili, skuteri i bicikli. Ipak, nakit, novac i druge dragocenosti su najčešći razlozi provala, ali nije da se ne mogu uzeti u obzir i televizori, laptopovi, računari i drugi aparati koji je olako preprodaju na crnom tržištu. Pored provalnika amater, oni koji se profesionalno bave krađom uglavnom detaljno smišljaju plan provale, tako da se njima ne može lako ući u trag. Dok amateri žele odmah novac i ne biraju aparat koji će pokupiti, jer im je najvažnija laka zarada, profesionalci dugo posmatraju i planiraju krađu. Najčešće deluju u timovima, pa ih nije lako zaustaviti, ali ako su vam zgrade obezbeđene video nadzorom, a sigurnosna vrata su na ulazu i nije moguće tek tako ući u zgradu, ne morate da brinete da li ste laka meta lopova.

Iako su krađe kažnjive zakonom i za lopova se može odrediti kazna zatvora od jedne do 8 ili od 2 do 10 godina u zavisnosti od vrednosti robe koja je ukradena, naše pravosuđe u praksi propisuje niže kaznene mere. Nije za utehu, ali obezbedite svoj stan na vreme, jer iako Pravda jeste spora i teže dostižna, bolje predupredite situaciju nego da se traumirate i stresirate bez ikakve potrebe.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *