ZAŠTO SU FOTELJE ELEMENT KOJI UNOSI POSEBAN ŠARM ENTERIJERU?

Kada god treba da uredimo mesto u kojem živimo ili radimo, ovom procesu posvećujemo dosta vremena. Cilj nam je da dobijemo prostor koji je kompaktan, praktičan i lep. Jedan element katkada tom prilikom može biti čak i ključan, dajući mu posebnu estetsku i praktičnu notu – to su fotelje.

VAŽNOST UREĐENJA PROSTORA

Svako mesto našeg obitavanja, bilo mesto stanovanja, bilo radni prostor, treba da bude udobno i komforno. To se neretko postiže dobrim izborom različitih komada nameštaja, koji ga neće „ugušiti” niti njegovu estetiku narušiti, već, naprotiv, oplemeniti i upotpuniti. Dobro osmišljeno uređenje nije ono nužno skupo, štaviše, ključ je u mudrom odabiru i rasporedu stvari, shodno našim navikama i stilu života, te adekvatnoj kombinaciji oblika, boja i materijala. Enterijer treba da bude udoban i da se u njemu osećamo prijatno – prostor koji stimuliše našu produktivnost i u kojem rado odmaramo.

DETALJI MNOGO ZNAČE

Katkada nije potrebno u potpunosti promeniti koncept našega enterijera da bismo postigli cilj. Ponekad je pak dovoljno samo okrečiti, dodati nekoliko slika, ogledalo ili lampu, nove tepihe i saksije sa cvećem, prekrivače i jastučiće, drugačiji pisaći sto ili nove zavese. Čak i male promene mogu uneti živost i delovati prijatno i podsticajno. Štaviše, i ukoliko ne menjamo sav nameštaj, ono što je uvek dobrodošlo jesu upravo fotelje – bilo da stare presvučemo, promenimo im mesto, dodamo nove.

ČAR JEDNOG KOMADA

Kada god dođemo kod nekoga u goste, obično se svi grabimo za fotelju. A zašto je to tako, nije slučajno. One su koncipirane kao komad nameštaja koji je sinonim za udobnost, a ako ima visok naslon ili rukohvate, može veoma pogodovati našem telu. U njima su kafe najslađe, a filmovi najzanimljiviji. One su poseban čitalački kutak, u kojem se rado prelistavaju i knjige i novine. Fotelje mogu biti sastavni deo garniture, ali i posebno dodat komad, nekad i vrlo ekscentričan, pa i potpuno drugačije boje ili stila, ali, opet, čineći sa ostatkom nameštaja jedinstvenu celinu.

IZBOR MODELA

Izvesno da zbog širokog dijapazona modela, izbor fotelja nije lak niti jednostavan zadatak. Pre svega, važno je da razmotrimo namenu prostorije u kojoj ćemo joj naći mesto, potom kolika je kvadratura datog prostora, kakav je raspored preostalog nameštaja, gde su pozicionirani radijatori, vrata ili prozori. Pri odabiru fotelja, izvesno je da je bitno šta nam se dopada, ali ono ipak mora biti usklađeno sa prostornim mogućnostima. Kada je reč o ukusu, on direktno utiče na izbor modela, koji mogu biti raznorazni: od retro, starinskih, pa sve do onih na ljuljanje, te modela vrlo modernih i neobičnih. Takođe, i boje su raznolike, te naša može biti jednobojna ili šarena, i to od kože ili tkanine, drveta ili pruća itd.

KONAČNA ODLUKA

Veliki izbor modela, kao i širok dijapazon cena, čini da svako spram svoga prostora može pronaći fotelju koja mu odgovara. One mogu ići i u paru, možemo ih kompletirati sa stolićem ili tabureom. Jednostavno, za koju god da se opredelimo, ta fotelja će izvesno postati naš omiljeni kutak i mesto koje retko prepuštamo bilo kome.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.