Vakcinacija u trudnoći – rizik ili unapređenje zdravlja?

Da li je vakcinacija u trudnoći bezbedna po zdravlje mame i bebe, predstavlja predmet mnogih polemika i studija. Svaki lek ima nuspojave a rizik od njih se u trudnoći naravno udvostručuje. Kada su u pitanju vakcine u trudnoći, koristi i rizici zavise od mnogo faktora, kao što su zdravlje mame i bebe, godine starosti, prethodna vakcinacija i slično.

U određenim slučajevima, vakcinacija u trudnoći pomaže da beba razvije imunitet dok se još nalazi u maminom stomaku. Antitela koja proizvodi organizam trudnice, prolazi kroz placentu čime se obezbeđuje zaštita od mnogih bolesti u prvih nekoliko meseci života bebe.

Takođe, postoje vakcine koje su veoma korisne za bebu, ali ih majka mora primiti pre trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću ili ste trudni, u nastavku teksta pročitajte koje se vakcine preporučuju u trudnoći, a koje pre začeća, kao i da li vakcinacija u trudnoći podrazumeva izvesne rizike po zdravlje. 

Vakcinacija pre trudnoće

Planiranje trudnoće podrazumeva mnogo toga ali pre svega brigu o zdravlju buduće mame i njene bebe. U tom smislu, jako je korisno i preporučuje se da žene koje planiraju trudnoću prime vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeola. Ove vakcine moraju se primiti minimum 40 dana pre trudnoće.  

Vakcinacija u trudnoći – koje su vakcine bezbedne

Opšteprihvaćena preporuka je da trudnice tokom trudnoće mogu primiti inaktivisanu vakcinu protiv gripa i vakcinu protiv velikog kašlja. Vakcine se daju u količinama koje su ispitane i bezbedne za korišćenje u trudnoći.

Inaktivisane vakcine za razliku od „živih vakcina“ sadrže viruse koji su laboratorijski obrađeni tako da se ne mogu umnožavati ali mogu inficirati vakcinisanu osobu. Žive vakcine su vakcine koje sadrže viruse koji se mogu dalje reprodukovati. 

Žive vakcine dovoljno je primiti jednom ili dva puta u životu radi sticanja doživotnog imuniteta, dok je inaktivisane vakcine potrebno primiti više puta tokom životu. Vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeola spadaju u žive vakcine. 

Vakcinacija u trudnoći protiv sezonskog gripa

Vakcinacija u trudnoći kao zaštita od sezonskog gripa smatra se bezbednom i korisnom. Preporučuje se trudnicama na jesen, a po potrebi i na proleće, ukoliko lekar oceni da je to korisno za trudnicu. 

Kada je u pitanju jeseni period, preporuka je da se vakcina protiv gripa primi najkasnije do kraja oktobra ali se može primiti bilo kada u toku epidemije sezonskog gripa. 

Ovom vakcinom mama i beba stiču imunitet i zaštitu od mnogih zdravstvenih komplikacija koje se mogu javiti u vezi sa gripom kako tokom trudnoće, tako i nakon porođaja.

Vakcinacija u trudnoći protiv velikog kašlja

Veliki ili magareći kašalj predstavlja akutnu respiratornu infekciju koja najčešće pogađa odojčad i decu starosti do 5 godina, zbog čega je izuzetno značajno da trudnica bude vakcinisana protiv ove infektivne bolesti. Treba znati da ova infekcija može uzrokovati poteškoće pa čak i prekid u disanju kod male dece zbog napada isprekidanog kašlja. 

Vakcinacija u trudnoći protiv velikog kašlja preporučuje se u periodu između 27 i 36 nedelje trudnoće, ali se može primiti i u bilo kom periodu trudnoće. Ova vakcina preporučuje se tokom svake trudnoće. 

Vakcine koje se ne preporučuju tokom trudnoće

U vakcine koje se ne preporučuju tokom trudnoće spadaju: 

  • vakcina protiv humanog papiloma virusa,
  • vakcina protiv malih boginja, 
  • vakcina protiv zauški,
  • vakcina protiv rubeola,
  • vakcina protiv varičela
  • živa vakcina protiv gripa.

U trudnoći se ne preporučuju ni tzv. putne vakcine u koje spadaju vakcine protiv žute i tifusne groznica i japanskog encefalitisa.Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću, posavetujte se sa svojim izabranim lekarom o potrebi, bezbednosti i eventualnim rizicima vakcinacija u trudnoći. Kada je u pitanju vakcinacija protiv korona virusa, dosadašnje studije pokazuju da je vakcina protiv kovida bezbedna za primanje u trudnoći.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.