Zubne fasete kao revolucionarni izum stomatologije

Da li su vam oduvek vaši nepravilno raspoređeni ili žuti zubi predstavljali problem u nekoj sferi života? Da li ste zbog takvog izleda zuba imali manje samopouzdanja i propuštali mnoge šanse koje su vam se nudile? Ako je vaš odgovor potvrdan, ne brinite niste usamljen slučaj. Mnogo ljudi je nesigurno upravo zbog svog osmeha, a to ih sputava u mnogim segmentima, kako poslovnim poduhvatima, tako i u stvaranju bližih kontakata sa novim osobama u njihovom životu.

U današnje vreme savremena stomatologija je u velikoj meri napredovala, pa postoje različite procedure koje vam mogu omogućiti da konačno uživate u svom osmehu. Sa napretkom stomatologije, dolazi i do korišćenja različitih materijala i sredstava, a sve sa ciljem kako bi se postigao najbolji mogući rezultat, i kako bi pacijent bio zadovoljan. Ono što je najbitnije za pacijente, većina ovih procedura su uglavnom bezbolne i omogućavaju fenomenalne rezultate za svega nekoliko dana ili nedelja. Poslednjih godina fasete za zube su veoma aktuelne i pacijenti se sve ćešće odlučuju za njih.

Hollywood smile u Novom Sadu

Holivudski osmeh je tehnika kojom se menja izgled celokupnog zubnog niza. Ovim tretmanom moguće je ispraviti veliki broj dentalnih problema kod mnogih pacijenata. Ukoliko se odlučite za tehniku Hollywood smile Novi Sad može biti pravo mesto za izvođenje čitave procedure. Ovaj izraz potiče od istoimene filmske industrije, jer ovakav osmeh je dugo vremena bio rezervisan za slavne ličnosti, i to uglavnom glumce. Najčešće se ovaj izgled postiže uz zubne fasete, kao i cirkonijumskim bezmetalnim krunicama.

Prvobitna stavka za postizanje lepog osmeha, jeste da zubi moraju biti zdravi. Zato je bitno pre estetskog dela, otkloniti potencijalne probleme koji narušavaju i zdravlje a i izgled zuba. Ako vaš izbor bude tretman Hollywood smile Novi Sad je jedan od vodećih gradova po profesionalnim stomatolozima koji izvode ovu proceduru. Ovim tretmanom garantuje se dugotrajnost i izdržljivost zuba, a život pacijenta nakon njega postaje ispunjeniji.

Kompozitne fasete 

Sloj kompozitnog materijala koji prekriva prirodni zub, odnosno njegov spoljašnji deo, nazivamo kompozitnim fasetama. Njima se značajno unapređuje izgled zuba. Bele plombe su takođe izrađene od kompozitnog materijala, a debljina sloja koji se postavlja može iznositi i nekoliko milimetara. Generalno, iako je zdravlje zuba na prvom mestu, pacijentima to nije dovoljno, već se podrazumeva i lep estetski izgled u smislu savršenog niza belih zuba. 

Fasete se postavljaju na prednju stranu zuba, koja je i najvidljivija kada se smejemo. Zub se mnogo ne brusi, i samim tim se ne uklanja veliki deo zubne supstance, a o svemu ovome detaljnije pogledajte ovde. Kompozitne ili direktne fasete se često koriste i kao alternativa dentalnoj terapiji, kada je potrebno izvršiti korekciju oblika kod nekoliko zuba.

Dužina trajanja direktnih faseta

Kada se govori o vremenskom trajanju direktnih ili kompozitnih faseta, u obzir se moraju uzeti mnogi faktori. Najvažniji faktor jeste kvalitet materijala koji se koristi prilikom izvođenja ove procedure. Drugi bitan faktor jesu navike pacijenata, u smislu da li puše cigarete, da li konzumiraju velike količine kafe, tamnih čajeva i crnog vina. Sve nabrojane stvari utiču da životni vek faseta bude znatno kraći, a dovode i do promene boje zuba.

Nepravilan zagrižaj takođe može smanjiti vreme trajanja kompozitne fasete, jer ona puca ukoliko zagrižaj nije pravilan. Bruksizam ili škrgutanje zubima je još jedan faktor koji znatno smanjuje rok trajanja fasete, pa pacijenti koji pate od bruksizma treba da nose zaštitne splintove na zubima.

Keramičke ili indirektne fasete

Za ovu vrstu faseta potrebno je izvršiti brušenje zuba, koje nije veliko kao kada se rade krunice. Zatim se uzima otisak zuba, na osnovu koga se izrađuju keramičke fasete, i to individualno za svakog pacijenta. Brušenje zuba se obavlja u lokalnoj anesteziji, pa je čitav postupak veoma komforan za pacijenta.

Nakon probe, keramičke fasete se trajno postavljaju na zube, pomoću postupka cementiranja. Prednost keramike je u tome što bez obzira kakve su životne navike pacijenta, keramika neće promeniti boju. Kasnije, u slučaju povlačenja desni, potrebno je zameniti fasetu, odnosno napraviti novu i dužu, koja će se prilagoditi novonastaloj situaciji sa desnima.

Za koje se odlučiti?

Veoma česta dilema kod pacijenata je ta za koje od ove dve vrste faseta ili vinira se odlučiti. Preporuka je da slušate savet svog stomatologa, koji će na osnovu pregleda vaših zuba, kao i  vašeg zagrižaja doneti odluku koja vrsta vinira je dobra za vas. U slučajevima kada su zubi lepo raspoređeni ali boja zuba nije idealna, stomatolog će predložiti kompozitne fasete.

Kada se želi menjati celokupan oblik zuba, keramičke fasete daju više prostora za rad i dobija se željeni oblik zuba. Stomatolog će kompozitne vinire postaviti za vreme jedne vaše posete ordinaciji, dok je za postavljanje keramičkih vinira potrebno nekoliko dolazaka. Svakako keramika je postojaniji materijal u odnosu na kompozitne vinire, pa je i to jedan od razloga zašto izabrati keramičke fasete.

Održavanje zubnih faseta nakon postavljanja

Vaš stomatolog će vam dati uputstvo kako treba da održavate postavljene vinire. U principu, oni se održavaju na isti način kao i prirodni zubi. Redovna i pravilna oralna higijena, poput redovnog pranja zuba, korišćenje zubnog konca i sredstva za ispiranje usne duplje, se podrazumeva.

Stomatolog će vam preporučiti da bar dva puta godišnje zakažete termin, kako bi vas pregledao i očistio zube na profesionalan način. Tada ujedno možete i ispolirati zube, kako bi im povratili prvobitni sjaj. Ukoliko patite od bruksizma, nakon postavljanja vinira moraćete da nosite štitnike, kako ih ne biste slomili kada škripate zubima.

I za kraj cena

Kako se procedura Hollywood smile često radi uz postavljanje faseta, celokupna cena varira od broja zuba na kojima se postavljaju viniri. Kompozitne fasete su dosta jeftinije od keramičkih, pa je često i to razlog zašto se pacijenti odlučuju za jeftiniju varijantu. Ali kako je vek keramike znatno duži, onda se svakako vredi zapitati da li je uopšte skuplja varijanta uopšte toliko skupa.

Cena kompozitnih faseta je otprilike oko 5000 – 6000 dinara, dok su keramičke oko 200 evra. Kako se Hollywood smile tehnika radi da pokrije sve zube koji se vide prilikom osmeha, a to je sigurno 10 ak zuba po vilici, kompletnu cenu ćete dobiti množenjem broja zuba sa cenom po jednom viniru.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *