Kaspersky lansira novi operativni sistem

 

Judžin Kasperski, generalni direktor firme Kaspersky Lab najavio je da će ta kompanija lansirati operativni sistem neprobojan za hakerske napade.

Novi operativni sistem biće najviše orijentisan na zaštiti od napada, i to kako se navodi, napada na glavne informacione sisteme (industrial control systems (ICS)) koji se koriste u industriji. Time se misli na zaštitu od terorističkih hakerskih napada na infrastrukuturu (nuklearne elektrane, vodovod…).

Plan o „najsigurnijem“ operativnom sistemu  u kompaniji Kaspersky su osmislili nakon otkrivanja novih vrsta štetnih malvera koji u glavnom napadaju Microsoft Windows. U koliko plan uspe, novi OS bi se našao ispred Mac-a, Windows-a i za sad najsigurnijeg Linux-a.

Ipak, ovakva smela i pretenciozna izjava se uzima sa dozom sumnje zbog izjave da niko do sad nije pokušao da stvori takav operatini sistem (iako je svaka firma stvarala svoje OS sa namerom da obezbedi sigurnost korisnika), i zato što se na to može gledati kao na obećanje koje je veoma teško ispuniti.

Na kraju, uspeli u poduhvatu ili ne, mora se imati u vidu činjenica da bezbednost ne leži u operativnom sistemu već u (ne)znanju korisnika o „nesigurnoj prirodi“ interneta.

Izvor: infoworld.com
pcworld.com

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *