Advent u Zagrebu i evropskim gradovima, idealna prilika za dobru zabavu

Novogidišnji praznici se pretvaraju u prave festivalske svečanosti u svim većim gradovima sveta. Praznični adventi su tradicionalno najposećeniji događaji u ovom periodu godine, prvenstveno jer pružaju zabavu za celu porodicu, ali i priliku da se popularne turističke destinacije dožive u novom svetlu. Ovi događaji privlače turiste iz celog sveta, koji se upoznaju sa kulturom i tradicijom naroda zemlje koju posećuju na zanimljiv i interaktivni način. Ukoliko se još uvek niste odlučili za destinaciju na kojoj ćete dočekati Novu godinu, možda je baš neki od najvećih evropskih adventa pravi izbor za kratak predah i beg od svakodnevice u drugačiji, bajkoviti svet. 

Brisel- zimska čarolija u svakom kutku grada

Božićni sajam u Briselu opravdano nosi naziv „Zimska čuda“, jer svojim posetiocima pruža priliku da upoznaju magično lice glavnog grada Belgije. Centar svih festivalskih dešavanja je na Place Sainte-Catherine, glavnom gradskom trgu, ali se u ovom periodu godine po celom gradu mogu videti simpatične drvene kućice od kojih svaka turistima nudi drugačiji sadržaj. Novogodišnji market je koncipiran oko gurmanluka, pa se u festivalskim danima na ulicama mogu probati božanstveni vafli, tradicionalna topla čokolada ili neke od slanih grickalica. Gurmani mogu uživati u specijalnoj turi koja obilazi fabrike najbolje belgijske čokolade i pritom poneti sa sobom neki od zanimljivih slatkih suvenira. Na briselskom adventu održava se i takmičenje u pravljenju skulptura od ove poslastice, koje svake godine privuče veliki broj turista i lokalnog stanovništva. Osim promocije tradicionalne belgijske kuhinje, advent u Briselu promoviše i lokalne umetnike, pa se na različitim lokacijama u gradu za vreme novogodišnjih i božićnih praznika organizuju koncerti klasične muzike, umetničke izložbe, performansi i interaktivni događaji. Ovaj sajam praznične čarolije traje nekoliko dana, a za vreme njegovog održavanja se u briselskim hotelima uvek traži soba više. Zbog toga se turistima koji žele da sa porodicom, sami ili u društvu baš u ovom gradu provedu najluđu noć savetuje da svoj smeštaj rezervišu na vreme. 

Advent u Zagrebu- nepogrešivo dobar provod 

Advent u Zagrebu je već tri godine najbolji praznični festival ove vrste u Evropi. Od svog prvog održavanja do danas posetio ga je veliki broj turista iz celog sveta. Najpopularnija je destinacija ljubitelja ove vrste festivala iz Srbije, prvenstveno zbog toga što je udaljen samo sat vremena leta od Beograda. Ovogodišnja temaAdventa u Zagrebu jeste svetlost, pa su se organizatori potrudili da posetiocima prirede pravi vizuelni spektakl. Gornji grad će ovom prilikom biti prava izložba inovativne i kreativne novogodišnje dekoracije, a šetnja ovim delom Zagreba će turistima pružiti priliku da se upoznaju sa istorijom grada na malo drugačiji način. Da praznična euforija ne posustane ni jednog trenutka pobrinuće se muzički sastavi koji će održati preko 100 koncerata na različitim lokacijama, svirajući poznate praznične melodije, klasične kompozicije, muziku iz filmova i obrade pesama poznatih rok i pop bendova. Za decu je Advent u Zagrebu organizovao pozorišne predstave, zanimljiva takmičenja, vašare i druženja sa omiljenim junacima iz crtanih filmova, dok će njihovi odrasli pratioci uživati u jedinstvanim izložbama koje će se održavati u gradskim muzejima. Među njima svakako najveću pažnju privlače izložba čokolade, poseta najvećem božićnom selu u Hrvatskoj i izložba tradicionalnih igračaka. Nijedan advent nije moguće zamisliti bez ukusnih zalogaja, pa se na ulicama Zagreba u vreme praznika mogu probati domaći kolači, slane grickalice i kuvano vino. 

Prag- Zlatni grad postaje magičan

Prag je jedna od omiljenih turističkih deatinacija preko cele godine. Njegovi mostovi, dvorci i velelpne građevine za vreme novogodišnjih i božićnih praznika dobijaju potpuno nov, magični izgled. Porodično putovanje do ovog grada može da bude zabavno uz kombi prevoz Prag ekipu, ili avionskim letom do ove destinacije.

U ovom srednjevekovnom gradu bogate istorije se već godinama održava jednan od najlepših advenata na svetu, koji poseti preko milion turista. Centar adventa su Stara jezera, gde posetioci mogu uživati u ukusima kobasica, vrućeg gulaša i ostalih specijaliteta od mesa po kojima je češka kuhinja poznata. Od slatkiša su najpopularniji korneti od testa punjeni čokoladom, a svaki obrok se završava kriglom domaćeg piva. Praški pivari za vreme adventa orgaanizuju festival domaćeg piva, na kome svoju ponudu izlažu male pivnice sa tradicionalnim pristupom pravljenju najpopularnijeg češkog pića. Na Trgu Sv. Vaclava organizuej se većina kulturnih događanja, a Nacionalni muzej za ovu priliku svojim posetiocima odtvara vrata tematskih izložbi. Stari grad i njegove vekovima stare ulice su mesto održavanja sajmova ručnih radova, pa se turisti laganom šetnjom mogu upoznati sa tradicionalnim češkim nošnjama, grnčarijom i suvenirima. Najzad, jedinstvena gotska arhitektura pod novogodišnjim svetlima ostavlja bez daha, pa se posetiocima Praga preporučuje da obuđu građevine u ovom stilu noću, kada one dobijaju potpuno drugačiji, impresivniji izgled. Do ovog grada u udobnoj vožnji možete doći  uz kombi prevoz Prag.

Diseldorf – svetska metropola u potpuno novom ruhu

Diseldorfje pravi svetski centar mode, kulture i industrije zabave. Često je prvi izbor mladih ljudi zbog svoje urbanosti, slobode i bogatog noćnog života. Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika ovaj grad pretvara se u pravu košnicu turista koji u njega dolaze kako bi se dobro zabavili. Advent počinje četiri nedelje pred katolički Božić i obuhvata zaniljive sadržaje za celu porodicu. Ovaj festival brižljivo neguje praznične tradicije koje uključuju pečenje kolača i pevanje božićnih pesama, pa su ulice Diseldorfa u ovom periodu godine pune zamamnih slatkih aroma i muzike koja najavljuje najsrećniji mesec u kalendaru. Za mlađe posetioce Diseldorfa u prazničnom periodu organizuju se muzički koncerti, tematske žurke po noćnim barovima i zaniljivi ulični maskembali. Takođe, u modnoj prestonici Evrope je ovaj period godine rezervisan za revije i svečane događaje koji ugošćuju najveća imena ove industrijej iz celog sveta. Najzad, posetioci koji žele da praznike provedu u prijatnom ambijentu i sa čašom kvalitetnog pića u ruci se mogu priključiti obilascima pivara koje za vreme novogodišnjih i božićnih praznika svoju ponudu proširuju novim ukusima.

Adventi u najvećim evropskim gradovima sve su češći izbor za novogodišnja putovanja. Bez obzira da li turisti ove destinacije biraju za vikend putovanje ili zimski odmor, dobar provod i sjajne uspomene su zagarantovani. Ipak, pre planiranja ove avanture, neophodno je da se putnici upoznaju sa ograničenjima i merama koje u ovim gradovima važe usled pandemije virusa Covid19. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *