Štampači – nekad i sad

U svetu se danas, u jednoj sekundi, odštampa više reči nego tokom cele godine u petnaestom i šesnaestom veku, kada je došlo do Gutenbergove revolucije. To ne čudi – mnogo vremena je prošlo od tad i tehnologija se neverovatno razvila od prvobitnih štampača koji su posao obavljali sporo i mučno.

Ono što čudi jeste brzi razvoj tehnike u poslednjih petnaest godina. Revolucionarne stvari na IT polju događaju se često poslednjih godina, a to nije zaobišlo ni štampače. Nekada se komplikovan proces štampanja obavljao u potpunosti ručno, ali pojava kompjutera je donela veliko olakšanje i razne prečice za sve one kojima je štampač neophodan. Međutim, danas se postavlja pitanje da li su štampači zaista neophodni kao ranije? Koja je njihova uloga u brzorazvijajućem, modernom IT svetu?

 

Bežičnost

U današnjem bežičnom svetu koji se razlikuje od sveta u kom se po kućama i firmama nalaze metri i metri kablova koji povezuju mnoštvo uređaja, između ostalog i štampače i računare, štampanje se promenilo. Sa tehnološkim razvojem, mobilni telefoni i bežični život uzeli su maha. Međutim, bežičnost nije zaobišla ni proces štampanja. Kako danas svako poseduje mobilni telefon ili tablet, ovi uređaju veliki su deo našeg svakodnevnog života, pa određuju i način na koji se štampanje obavlja.

Naime, mnogi štampači ovih dana mogu se povezati sa mobilnim telefonom. Kompatibilni sa njima, štampači pružaju i mogućnost direktnog štampanja dokumenata, tabela, pa i fotografija sa mobilnih uređaja. To je stavka koja govori u prilog štampačima – i oni se prilagođavaju vremenu u kom se koriste, osavremenju se, radi se na tome da zadovolje sve potrebe u vezi štamapača koje danas ima moderni čovek, a koje se ipak razlikuju od onih od pre desetak godina.

 

Papir

Da li mejlovi, odnosno slanje word i pdf dokumenata, mogu u potpunosti da zamene papir i korišćenje štampača? Odgovor je negativan. Mejlovi su i više nego korisni, slanje raznih dokumenata preko interneta od ogromne pomoći i koristi celom čovečanstvu, ali i dalje je potrebno štampati bitna poslovna dokumenta, studentske i učeničke radove za škole i fakultete, a da ne govorimo o novim mogućnostima koje štampači pružaju, poput 3D štampanja ili inventivnog štampanja fotografija.

Pitanje je koliko je dobra i sigurna ideja čuvati dokumenta od velike važnosti samo na kompjuteru. Činjenica je da može da dođe do nekog nepredviđenog kvara, pada sistema, upada virusa. Šta onda raditi sa zauvek izgubljenim dokumentima koji su bili neophodni? Jednostavno je sigurna opcija bitne stvari imati i odštampane, u fizičkom obliku, tako da ukoliko dođe do bilo kakve havarije, imate plan B.

Sa razvojem tehnologije razvija se i proces kupovine preko interneta. Štampači su i na tom polju od velike koristi. Naime, računi od kupovine sa raznih sajtova moraju se štampati, makar i zbog reklamacije u krajnjem slučaju. Kupovina avionskih karata preko interneta zahteva štampanje jer bez odštampane karte koju ste kupili preko sajta nećete moći da letite avionom. Ulaznice za koncerte, kao i za raznorazne događaje širom sveta, takođe se moraju štampati iako se kupuju preko interneta, a ne preko prave blagajne.

 

Očuvanje prirodne sredine

Kako u svetu raste zabrinutost u vezi očuvanja prirodne sredine tako postoji i trud da sve što koristimo nema nikakve štetne posledice po svet u kom živimo. Ova zabrinutost i potreba za što savesnijom upotrebom raznih aparata i uređaja nije zaobišla ni proces štampanja. Tako danas postoji takozvani „OKI Eco Product Certification“ program.

To je zapravo sertifikat koji potvrđuje da li je neki uređaj napravljen tako da se zasniva na sniženom korišćenju energije ili nije, i koji utvrđuje da li taj isti uređaj daje svima onima koji ga koriste informacije o očuvanju okoline. Potrebno je da štampač zadovoljava sve standarde koji određuju da li je nešto štetno ili je „eko proizvod“. Danas su česti štampači koji se mogu svrstati u ekološku kancelarijsku opremu. U slučaju korišćenju ovakvog tipa štampača, ravnoteža prirodne sredine se ne remeti. Korišćenje recikliranog papira je još jedna stvar koja štampač čini „eko proizvodom“.

 

Freelance – rad od kuće

Novo vreme donosi i nova zanimanja i nov način rada. Rad od kuće nije više nikakva neobičnost i nepoznanica. Mnogo je onih koji se odlučuju da budu „frilenseri“ i da od svoje kuće, honorarno ili ne, zarađuju novac. Čak se povećava i broj kompanija i firmi koji traže one koji će za njih raditi iz udobnosti svog doma.

Za mnoge poslove koji se obavljaju od kuće potrebni su štampači koji će olakšati rad i povezati radnika sa njegovim poslodavcem. Uz današnju tehnologiju i mogućnost povezivanja dokumenata preko interneta, štampanje poslovnih informacija, raznoraznih tabelarnih prikaza i prezentacija nikad nije bilo lakše. Jednostavno, na mnogim poslovima, čak iako se obavljaju od kuće, štampači se ne mogu izbeći.

Takođe, ukoliko idete na razgovor za posao preporuka je da uvek uz sebe imate jedan primerak biografije. Čak iako se ona može poslati elektronski kompaniji gde želite da radite, mnogi i danas traže da imate CV u fizičkom obliku. Ukoliko posedujete štampač kod kuće, pre intervjua lako možete u CV da unesete promene i odštampate ono što je potrebno. To samo pokazuje ozbiljnost i inicijativu prilikom traženja posla.

 

Fotografije

Danas slike čuvamo uglavnom u digitalnom obliku. Međutim, kad god je vreme za neki bitan životni događaj, poput svadbi, krštenja, punoletstva – fotografije se bez razmišljanja rade i posebno čuvaju kao uspomena i kao nešto što je vrednije od slike na ekranu.

Štampači danas donose inovacije poput mogućnosti 3D štampanja i štampanja jestivih slika i hrane. Međutim, suština štampača i štampanja se ne menja. Ona je ista danas i pre 15 godina. Štampači se uspešno prilagođavaju potrebama savremenog doba i savremenog čoveka.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *