CRVENI MALČ: GDE SVE MOŽE DA SE KORISTI I U KOJE SVRHE?

Kada govorimo o stvarima koje naše bašte i dvorišta čine posebnim pa čak i savršenim veoma često ćete na toj listi naći i crveni malč. Kao proizvod prirodnog porekla, bojene borove kore najčešće, postao je veoma popularan poslednjih godina u mnogim sferama života. Svojim višestrukim prednostima koje ima našao je široku primenu, čak i van naših bašta i dvorišta. 

Ipak ne može se reći da je on rešenje za sve. Malčiranje kao proces predstavlja prekrivanje različitih površina u cilju zaštite, a samo jedna od opcija za taj proces je upravo biranje obojene borove kore. Postoji širok dijapazon boja, ali ćemo se fokusirati na onu najtraženiju koja je našla najveću primenu u praksi. 

KOD UREĐENJA PARKOVA, DVORIŠTA RESTORANA I POVRŠINA OKO ZGRADA

Najčešća prva pomisao na crveni malč vezuje se za javne površine gde je on našao svoju zaista široku primenu. Estetski daje odličan efekat koji mami poglede prolaznika. Jaka i vedra boja u velikoj meri se korsiti na ovakvim mestima jer ima veoma korisnu funkciju kada su biljke, drveće i žbunje u pitanju. Takođe živa boja pruža dobar kontrast svetlijim bojama biljaka, drveća i žbunja i privlačan je za okolinu. 

Osim što će zemljište na koje se postavi biti zdravo u smislu da će se smanjiti rast korova i održati optimalna vlažnost zemljišta, estetski će ostaviti utisak urednog i sređenog prostora. Smanjuje vreme potrebno za zalivanje i održavanje biljaka. Još će svojim razlaganjem pogodovati svakom zemljištu na kojem se nalazi. 

Ovo su sve razlozi zbog kojih mnogi pejzažni dizajneri za stambene i poslove prostore i nekretnine sve češće u svoje planove uključuju crveni malč. 

ZA SAKSIJSKO CVEĆE NA VAŠOJ TERASI

Sve češće ćete se susresti sa ovim proizvodom baš ove boje u saksijama i žardinjerama kod privatnih kuća i stanova. Njegova dvostruka funkcija prepoznata je i u sferi gajenja saksijskog bilja i cveća. Osigurava ređa zalivanja odnosno produžava vreme između dva zalivanja,  jer leti održava zemljište dovoljno vlažnim, a zimi štiti od smrzavanja. 

Osim toga, smanjuje rast korova i time smanjuje vreme koje provedemo sređujući zemljište oko cveća. Povremeno je potrebno da se obnovi količina, ali to ne oduzima mnogo vremena. Crveni malč dekoriše saksije i cveće na jedan poseban i invoativan način. 

PRAVLJENJE STAZA I POSTAVLJANJE UZ TROTOARE

Prilazni putevi i trotoari su mesta na čijim ivicama često dolazi do rasta korova i nepoželjne trave koju često treba obrađivati i uređivati. Postavljanjem ovog proizvoda na ta mesta smanjujete potrebno vreme za bavljenje tim stvarima, a dobijate i lep dekorativni efekat.

Sve češće ćete se susresti i sa čitavim stazama napravljeni upravo od crvenog malča u javnim parkovima ili privatnim dvorištima. One pogoduju laganom i prijatnom hodu. I vrlo su jeftina opcija za lepe staze koje će osigurate da nema blata na obući tokom hodanja po njima. Još jedna prednost je što vam za pravljenje ove vrsti staza neće trebati sturčnjak niti majstor, već to možete biti sami. 

Takođe, ovaj proizvod može biti odlična podloga za trim staze, jer predstavlja mekanu podlogu koja tokom kretanja i fizičke aktivnosti čuva naša kolena i čuva čistu obuću. 

UBLAŽAVA PAD I SPREČAVA POVREDE U DEČIJIM IGRALIŠTIMA

Još jedno mesto gde je ovaj proizvod generalno gledano našao primenu, a pogotovo crveni malč. Zbog svoje strukture i porekla postavlja se na celu površinu dečijeg igrališta i ublažava pad i mogućnost za nastanak povrede prilikom toga. Samim tim čini ga lepim mesto za igru mališana. A ne treba zanemariti ni činjenicu njegovog prirodnog porekla koje nije štetno za naše najmlađe. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *