Šta sve treba znati o trudnoći?

 

Trudnoća je definitvno jedan od najlepših perioda u životu svake žene. Telo prelazi u drugo stanje i sama svest o sebi se menja. Ovo može biti predivno iskustvo ali nažalost za mnoge i veoma neprijatno. Ovo zavisi od žene do žene i način na koji se nosi sa trudnoćom.

Sam porođaj može biti veoma strašan i zbog toga žene koje nisu upoznate sa fiziološkim procesom tela mogu biti anskiozne tokom trudnoće. U nastavku pogledajte kako bi pravilno trebalo izneti trudnoću kako bi se strah od porođaja umanjio.

 

Pravilna ishrana tokom trudnoće

Zdravlje trudnice je na prvom mestu, jer to dalje znači i zdravlje bebe. Pravilna ishrana je neophdona tokom ovog perioda kako bi beba dobila sve ono što joj je potrebno za pravilno razvijanje. Mnoge trudnice na početku trudnoće imaju problema sa hranom usled pojave mučnina. Ovo ne sme sprečiti da se pravilno hranite. U ovakvim situacijama najbolje je da imate što više obroka u manjim količinama. Iako će vas možda sam miris odbijati da uzmete hranu, uvek morate prvo misliti na zdravlje bebe kao i na veš zdravlje. Važno je znati da se ishrana u trudnoći menja. Svaka namirnica sadrži određene vitamine i hranljive sastojke koje su potrebne bebi u određenom trenutku. U kasnijoj trudnoći preporučuje se da se  jede dosta ribe kao i unos mleka zbog preko potrebnog kalcijuma. Vitamini koji se dodatno unose pored ishrane su takođe bitni jer mnoge vitamine ne možemo dobiti preko ishrane. Voda je takođe neophodna u ovom periodu jer dehidracija može biti opasna tako što će izazvati prerane kontrakcije.

 

Fizička aktivnost u toku trudnoće

Ovo je još jedna veoma bitna stvar za održavanje zdrave trudnoće. Pre svega morate se dobro informisati o tome šta smete da radite a šta ne uz obaveznu konsultaciju vašeg lekara. Ukoliko ste zdravi i nemate nikakvih otežavajućih tegoba onda je i više nego preporučljivo da se bavite fizičkom aktivnošću tokom trudnoće. Naravno, potrebno je prilagoditi vežbe vašem stanju i zbog toga je preporučljivo imati ličnog trenera koji je za to i obučen. Ukoliko ne želite da se bavite tom vrstom aktivnosti onda je svakako preporučljivo da šetate. Svakodnevna šetnja može vam pomoći u nepratku vašeg zdravlja kao i u oslobađanju mnogih tegoba koje trudnoća nosi. Bolovi u zglobovima i leđima mogu se znatno smanjiti ukoliko ste aktivni. Takođe, postoji i joga za trudnice ali se mora strogo voditi računa da su vežbe pravilne i da se pravilno izvode. Kao i za druge vežbe i za jogu je potrebno da imate obučenog trenera. Opet napominjemo da je fizička aktivnost dozvoljena samo uz odobrenje i saglasnost lekara.

 

Uživajte u svakom trenutku

Mnoge žene su zaplašene samim procesom trudnoće kao i samog porođaja. Ovaj strah je zanosvan na pričama drugih žena koje su često preuveličane. Na vama je da se na adekvatan način obrazujete o trudnoći i samom porođaju i da verujete svojim instiktima. Porođaj i trudnoća su prirodan proces i vaše telo će u svakom trenutku znati šta da radi. Zbog ovoga je potrebno da se opustite i da uživate u svakom momentu jer pred vama stoji nezaboravan period. Nemojte sebe opterećivati nepotrebnim stresom i brigama jer to može uticati na zdravlje vaše bebe. Opustite se i uživajte, birajte imena, odeću, kolica za bebe i sve ono što je potrebno da spremite za dolazak vaše bebe.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *