KUTAK ZA ELEKTRIČARE POČETNIKE: ŠTA SU RELEJI I ČEMU SLUŽE?

Kada govorimo o pojmovima manje poznatim široj populaciji i usko specifičnim za određenu oblast onda uvek treba prvo poći od definicije samog pojma. Releji svoje poreklo vezuju još za 19. vek i danas su postali neophodna komponenta u elektronici, ali u raznim drugim poljima. 

Velika je verovatnoća da smo se sa njima susreli više puta tokom svog života, a da toga nismo bili svesni, odnosno da nismo znali da je to baš taj uređaj. Šta su releji i čemu služe? Gde se i kako koriste? Koja je njihova svrha i gde se mogu kupiti? Ko ih ugrađuje?

DEFINISANJA POJMA I PRINCIP RADA

Releji su mali uređaji koji imaju široku primenu u praksi. Najčešće su korišćenja električna komponenta u savremenom automatizaciji. Princip rada zasniva se na prekidanju ili uspostavljanju strujog kola putem elektromagneta koji ima važnu ulogu u otvaranju i zatvaranju strujnog kontakta. Dakle, ovaj elektromagnetni prekidač se uključuje i isključuje pomoću elektromagneta. 

Deo gde se nalazi elektromagnet prikačen je na komadno kolo dok je deo gde se nalazi kolo potrošača prikačeno na otvorene kontakte. Kada mala struja kroz tanke žice teče kroz primarno strujno kolo (oko eletromagneta) stvara se magnetno polje koje privlači kotvu koja na sebi nosi električne kontakte, koji dalje otvaraju ili zatvaraju sekundarno strujno kolo. I to je način na koji oni funkcionišu i pricnip njihovog rada. 

KOJE SVE VRSTE POSTOJE?

U odnosu na široku primenu u praksi razvijeno je mnogo modela i vrsta po funkciji, a samo neki od nijh su: automobilski, telefonski, telegrafski, releji snage, step releji, vremenski, industrijski itd. 

Po tome koji je način napajanja postoje neutralni (obični) i polarizovani elektromagnetski releji. 

UPOTREBA U PRAKSI

Glavna praktična uloga je zaštitna i gotovo da nema meste gde oni nisu našli svoju primenu. U električnoj instalaciji oni imaju ulogu da štite druge elemente od strujnih udara i kvarova. Ono što se ističe kao glavna prednost jeste to što se lako prilagođava različitim naponima i jednostavani su za održavanje. Karakteriše ih i visok otpor između isključenih kontakata kao i moguće uključivanje/isključivanje većeg broja nezavisnih električnih kola. 

Ono što praktičari i električari navode kao glavne nedostatke može se svrstati u to da zahtevaju dosta prostora, da se mogu javiti šumovi pri regovanju kao i činjenica da su osetljivi na uticaj prašine i prljavštine iz spoljašnjosti, kao i da im je ograničena brzina reagovanja. Cena releja je mnogo manja nego cena kontrolera tako da je uvek najbolja opcija da kupite njega kao odličan vid zaštite. 

Od početne primene kod telegrafa, do nepohodne upotrebe u telefonskim linijama, pa sve to primene u automobilskoj industriji, kao deo opreme u elektranama kao i u raznim motorima, ali i mnogobrojnim komadima tehnike i računara. 

GDE SE KUPUJU I KO IH UGRAĐUJE?

Možete ih naći i kupiti u svim samostalnim trogovinskim radnjama čija je osnovna delatnost trgovina elektromaterijalom i opremom. Većina tih radnjima ima i svoje online shop-ove što može olakšati kupovinu. 

Kada govorimo o ugradnji i postavljaju najbolje je da se za to obratite iskusnom i edukovanom električaru koji će to uraditi za vas na profesionalna i bezbedan način. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.