Da li će postavljanje lažnih kamera podići vašu bezbednost na viši nivo?

Ovu godinu su do sada, nažalost, obeležile krize – zdravstvene i finansijske. Pored straha od bolesti, mnogi brinu i zbog gubitka posla ili smanjenog intenziteta posla, koji u pitanje dovodi i pokrivanje osnovnih potreba. Retko koga finansijska kriza nije dotakla. U vreme kada stiska s novcem postaje realnost, gledamo da uštedimo gde god možemo. Na regularne potrebe polako počinjemo da gledamo kao na luksuz, pa smo u potrazi za jeftinijim rešenjima.

Na udaru krize, nažalost, često se nađu i ulaganja u adekvatne sigurnosne sisteme. U ponudi se, naime, mogu pronaći lažne ili fake kamere, čija je jedina uloga da zastraše i odvrate mogućeg provalnika. Ostaje pitanje: koliko je ulaganje u lažne kamere zapravo dobra investicija?

Prednosti lažnih (fake, dummy) kamera

Ne postoji bolja zaštita od sigurnosnog sistema – i provalnici to znaju. Kao što smo napomenuli, osnovni zadatak lažne kamere jeste da odvrati provalnika. Kada u brzini osmotri lažnu kameru, uljez će pomisliti da se radi o pravoj, te će nastaviti dalje u potrazi za nezaštićenim objektom. Ljudi ponekad ugrađuju ove kamere kako bi sprečili krađu paketa s kućnog praga. Naime, ukoliko nisu kod kuće, kurir će nekada pošiljku ostaviti pred vratima, što gotovo predstavlja poziv lopovu da dođe i posluži se. Ipak, kada neiskusni kriminalac dođe oči u oči s kamerom (bez obzira da li je prava ili lažna), najčešće će odustati od svoje namere.

Jeftinije su

U obzir, svakako, moramo uzeti i cenu. Lažne kamere su neuporedivo jeftinije od pravih kamera za video nadzor, jer za njihovu izradu, jednostavno, nije potrebna nikakva tehnologija. Ulaganje u odgovarajući sigurnosni sistem je jednokratna investicija u dugoročnu sigurnost, međutim kupovina nekoliko lažnih kamera po vrlo povoljnim cenama, često deluje kao odlična opcija. Lažnoj kameri, takođe, neće biti potrebna ni dodatna oprema (ostale komponente koje čine sistem video nadzora, kao što su DVR ili NVR snimači i razni kablovi), što dodatno umanjuje troškove. Celu kuću ili poslovni prostor možete opremiti lažnim kamerama za cenu dve prave i funkcionalne kamere za video nadzor.

Lako se instaliraju

Uštedećete i na instalaciji. Jasno je da nije previše važno kako ćete postaviti i pričvrstiti lažnu kameru. Bitno je samo da deluje prilično uverljivo. Za pravilnu instalaciju pametnog sigurnosnog sistema, najbolje je angažovati tim profesionalaca (posebno kada se radi o savremenim bežičnim sistemima).

Mane lažnih kamera

A, sada nekoliko reči o problemima na koje možete naići ako se odlučite za kupovinu lažnih kamera.  

Ne štite od iskusnih kriminalaca

kamera-video-nadzor
Foto: Unsplash.com

Prvo i osnovno – ako ste vi svesni da postoje lažne kamere za video nadzor, iskusni kriminalci su već dobro savladali ovu materiju. Lažna kamera će možda odvratiti brzopletog i neiskusnog lopova. Profesionalni provalnik će pažnju uvek obratiti na detalje. Primera radi, materijal od kog su sačinjene lažne kamere se u velikoj meri razlikuje od materijala od kog su napravljene prave kamere za video nadzor. Lažne kamere su najčešće izrađene od jeftinije plastike, dok su kućišta pravih kamera izrađena od čvršćih materijala, kako bi odolela svim vremenskim neprilikama i udarcima. Ako kriminalac primeti da je vaš objekat “zaštićen” lažnom opremom, doneće sledeći zaključak: u kući se nalaze predmeti od vrednosti, ali vlasnici nisu želeli da dodatno ulože u sigurnosni sistem. Iskusni kriminalac će čak pre napasti posed zaštićen lažnom kamerom, nego onaj koji je sasvim nezaštićen.

Ne snimaju  ne obezbeđuju dokaze

Ako svoj poslovni prostor “zaštitite” lažnim kamerama, dodatno se izlažete riziku. Naime, ukoliko klijent, zaposleni ili posetilac postane žrtva kriminalnih aktivnosti, može vas krivično goniti zbog ulivanja lažnog osećaja sigurnosti i zbog nemogućnosti pribavljanja dokaza o počinjenom kriminalnom delu. Materijal koji snimi prava kamera za video nadzor i koji ostaje pohranjen na snimaču, može se legitimno koristiti kao dokaz prilikom sudskog procesa. Nedostatak ovako vrednog dokaza je ogroman propust. Niste nezaštićeni samo vi i vaša imovina – opasnostima izlažete sve zaposlene i vredne mušterije.

Ne obezbeđuju od požara, poplave i drugih nezgoda

Stepen sigurnosti koji može pružiti prava kamera za video nadzor ne može se ni porediti sa onim koji pruža lažna. Iskusni kriminalac će u većini slučajeva odustati od svog pohoda, ukoliko uoči savremene kamere za video nadzor. Čak i ako ga samo prisustvo kamera ne odvrati, svestan je da će budno oko kamere zabeležiti svaki njegov pokret. Savremeni sistemi video nadzora nude brojne opcije: integraciju sa alarmnim sistemom (čime se stvara najjači bezbednosni sistem), pristup i upravljanje sistemom s udaljenih lokacija, usluge video i alarm monitoringa… Na ovaj način niste samo sigurni od potencijalnih provala, nego i od požara, poplave, emisije otrovnih i eksplozivnih gasova…

Osećaj lažne sigurnosti

Najopasniji aspekt montiranja lažnih kamera jeste osećaj lažne sigurnosti. Iako i sami znate da ste kod ulaznih vrata okačili samo jeftini komad plastike, osećaćete se bezbednije – mada za to ne postoji realan razlog. Ulaganje u savremene sisteme video nadzora nije luksuz, nego potreba. Zato preporučujemo da potražite savet profesionalaca, poput stručnog tima kompanije VideoMont. Kompanija nudi bogat asortiman opreme za video nadzor, propratnih komponenti, kao i ostale opreme koja se tiče sigurnosti objekata, imovine i ljudi. Tokom razgovora s ekspertima, sigurno ćete zajedno pronaći rešenje koje će odgovarati vašim željama i potrebama, ali i trenutno raspoloživom budžetu. Na kraju krajeva, svima je cilj da vaš dom bude siguran – posebno u ova teška vremena.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *