Da li treba imati radijator u hodniku?

Po hodniku se dom poznaje. Da, moglo bi se reći da na osnovu ulaznog prostora gosti stiču prvi utisak o nečijem životnom kutku. To je prostor koji se koristi za prelazak u različite uglove kuće i uglavnom sadrži predmete minimalnih veličina, jer služi samo za prolaz. Iako su hodnici često zanemareni kada je dizajn enterijera u pitanju, oni ipak igraju glavnu ulogu u raspodeli toplote i ambijentu jednog doma.

Pošto je jedan od najmanjih delova u kući čini se dobrim mestom za ugradnju radijatora. Ali šta ga zapravo čini idealnim mestom za postavljanje radijatora? A kako se toplota iz hodnika dalje širi po domu? Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno grejati hodnik pomoću radijatora. 

Ravnomerna raspodela toplote u kući

Budući da je hodnik glavna arterija vašeg doma, toplota ide od ulaznih vrata do dnevnog boravka i tako se ravnomerna raspodela topline obezbeđuje za celu kuću. A upravo ravnomerna raspodela toplote u kući osnovni je imperativ kako bi se izbegla temperaturna razlika između različitih delova kuće, jer baš ta razlika u temperaturi glavni je uzrok gubitka energije.

Kada se vaš hodnik ne greje efikasno, toplota iz toplijih prostorija ili uglova dolazi do hladnijih prostorija ili delova doma, a ukupna temperatura u stambenoj jedinici opada.  To znači da se mora duže grejati prostor, a sami tim će i radijatori raditi duže vreme.

Čak i ako su vrata i prozori zatvoreni, pri prvom otvaranju vrata topao vazduh će izaći i izazvati kondenzaciju u hladnijim delovima.

Najbolji način da se minimalno iskoristi energija jeste da se u hodnik postavi radijator koji zrači tačnom količinom toplote kako bi najotvoreniji deo kuće bio topao. To znači da će topao vazduh putovati u druge prostorije u kojima je niža temperatura, a ceo dom će se ravnomerno grejati.

Lako je sakrivanje ili pokrivanje radijatora u hodniku!

Radijatori su dostupni u različitim veličinama i bojama, zato treba odabrati onaj koji najbolje odgovara hodniku. Dostupni su razni dodaci koji služe za pokrivanje radijatora kako bi se uklopio u čitav enterijer. U malim hodnicima preporučuju se panelni radijatori, jer nisu kabasti i zauzimaju malo prostora.

Naime, panelni radijatori su pogodni za sve prostorije, ali pošto su malih širina savršeno će se uklopiti i u hodnike manjih kvadratura. Teški su svega 5kg, a kao glavna prednost panelnih radijatora ističe se ušteda. Ako se panelni radijatori pravilno upotrebljavaju, potrošnja električne energije biće manja, a samim tim će i troškovi za struju biti manji. Imaju ugrađen termostat zakvaljujući kojem se reguliše temperatura vazduha u prostoru, a korisnici sami mogu da kontrolišu kolika će potrošnja električne energije biti.

Efikasnost panelnih radijatora u manjim prostorijama

Da li znate zašto se kupatila efikasno greju pomoću radijatora? U kupatilu nema zavesa ni nameštaja koji bi apsorbovali toplotu. Slično tome, hodnici u većini domova vode u salon, a u hodniku nema mnogo nameštaja niti drugih predmeta zato hodnik jeste dobro mesto za ugradnju radijatora.

Nameštaj i zavese upijaju toplotu koju radijatori stvaraju i time remete ravnomernu raspodelu toplog vazduha. Budući da je hodnik, za razliku od spavaće sobe ili dnevne sobe, bez zavesa i nameštaja, vazduh iz radijatora slobodno cirkuliše unutar prostora.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *