Najčešća pitanja i odgovori u vezi sa prevozom pokojnika 

Prevoz pokojnika se mnogima čini kao bizaran i dosta sumoran, težak posao, što u svojoj osnovi i jeste. Koliko god se radilo o profesiji, nikada nije jednostavno podneti bol porodice koja ostaje bez člana, niti učestvovati u teškim i najtužnijim momentima pojedinaca. Međutim, radi se o profesiji koja ujedno najviše pomaže onima koji imaju obavezu da o nekome brinu, uređujući čak i trenutak sahrane.

S druge strane, ovo je posao koji zaposlenima daje velike mogućnosti, kao što su kontakti sa brojnim značajnim zvaničnicima, te putovanja širom planete. Zavisno iz kakvog ugla se gleda, bavljenje pogrebnim uslugama ima brojne i prednosti i mane. 

Posebna delatnost u okviru pogrebnih usluga jeste prevoz pokojnika. Potreban je u okviru jednog mesta, grada, u okviru jedne države, ali i iz inostranstva. Shodno svim uslugama, odgovaramo na pitanja koja su najčešća i koja su najvažnija za one koji moraju da pripreme nečiju sahranu

Šta je potrebno da bi se organizovao prevoz pokojnika?

O bilo kom vidu prevoza posmrtnih ostataka jedne osobe, bilo da je to iz porodične kuće, bolnice, nekog specijalizovanog doma, drugog grada ili iz inostranstva, potrebno je kontaktirati pogrebno preduzeće. U najkraćim, jasnim crtama, dobijate informacije i ponudu o samim uslugama i cenama, tako da možete odmah da odlučite da li je to prihvatljivo ili ne. Kako se radi o usko specijalizovanim firmama uvek očekujte strpljenje, profesionalnost i efikasnost od njih, kao i oslonac u takvim trenucima. 

Kako se vrši prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju?

Budući da se ogroman broj naših državljana nalazi u germanskim zemljama, da li zbog turističkih ciljeva ili rada, prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju je jedan od zahteva koji je među najredovnijima. Pogrebna preduzeća vrše prevoz pokojnika iz Nemačke u ovakvim uslovima, uz saglasnost i ponomoćje dobijeno od strane porodice. Da li će kompletnu proceduru uraditi upravo zaposleni ili će članovi porodice učestvovati u tome, zavisi isključivo od porodice. O samoj dokumentaciji koja je potrebna za prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju biće više kroz tekst. 

Da li se prevoz pokojnika iz inostranstva razlikuje u papirologiji od države do države?

U globalu, dobijanje sprovodnice za prevoz pokojnika zahteva proceduru koja je u državama širom sveta ista ili slična. Sva potrebna dokumentacija, o kojoj će biti reči, potrebna je u svim zemljama inostranstva, ali se mogu javiti neke dodatne razlike, u vidu još nekog zahteva ili dokumenta koji je lako pribaviti i nikada se ne radi o dodatnim, zahtevnim procedurama. 

Koja dokumentacija je potrebna za prevoz pokojnika iz inostranstva?

Pitanje koje je uvek prvo jeste koja dokumentacija je potrebna za prevoz pokojnika iz inostranstva za Srbiju. Da bi se dobila sporovdnica potrebno je podneti zahtev nadležnom konzulatu ili ambasadi, koji predaje član porodice ili opunomoćeni radnik pogrebne firme. Uz zahtev se prilaže i važeći pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih ako je preminuli bio u braku, kao i izvor umrlih koji izdaje zemlja u kojoj je osoba preminula. Uz to se predaje izveštaj lekara koji je konstatovao smrt. Potvrda ispravnosti opreme od sanitarne inspekcije, dozvole nadležnih organa za izalazak, odnosno ulazak u državu, te potvrda o grobnom mestu. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *