Korisne ideje za dekorisanje bašte

Uređenje vaše bašte je još jedan način kroz koji projektujete vašu ličnost, zato treba da nađete način i vreme kako da  uredite vaš kutak u kom će te uživati, u svakom slučaju uređenje bašte treba za vas da bude zabavno, opuštajuće i inspirativno.

Da imate lepu, modernu baštu ne mora  puno novca da izdvojite, samo malo vremena, strpljenja i mašte i  kada vidite rezultat ostićete više zadovoljstva jer ste sami uredili vašu oazu.

Evo nekoliko ideja, možda vam baš neka od njih bude zanimljiva:

Dodajte boje zelenilu i pretvorite vašu baštu u mali raj

Ako imate neiskorišćeni deo u vašoj bašti ili golu zemlju koju želite da pokrijete, možete napraviti pokrivalo ili mozaik od biljaka, kao što su recimo majčina dušica, mahovina, razne vrste trava i niskih biljaka. Takođe možete staviti crveni malč na neiskorišten deo zemlje ili između biljaka, jer crveni malč deluje jako dekorativno  u kombinaciji za zelenim biljkama. Obluci i rizla mogu vam pomoći da oivičite leje, žardinjere, staze i zaista daju jednu toplinu i prirodnost vašoj bašti. Beli oblutak se odlično kombinuje sa crvenim malčom, ali naravno i druge boje malča dolaze u obzir zavisno od okruženja i šta želite postići.

Budite kreatvni, pustite mašti na volju 

Saksije koje već imate iskoristite da unesete boje i živost u vašu baštu, obojite ih smelim bojama. Umesto da kupujete nove saksije, možete na taj način iskoristiti postojeće i možete takodje uraditi na njima neki lep detalj recimo dekupaž tehnikom, granice ne postoje kada jednom krenete u takvu avanturu. Saksije možete praviti i od cementa i ima puno lepih ideja na internetu, takve saksije su trajne, uklapaju se u svaku baštu i njih takođe možete dekorisati i oblikovati po želji.

Iskoristiti možete i razne predmete iz domaćinsta, za koje više nemate primenu, kao što su stara burad, razne plastične ili drvene kutije, stare gume, konzerve, stare stolice i slično, ako pustite vašoj mašti na volju i oslobodite kreativca koji “čuči” u vama stvorićete jedinstvenu atmosferu u vašoj bašti, kojoj će te se diviti i vi i drugi. Ako imate saksije od terakote a hoćete da ih obojite, pre bojenja ih spustite u vodu na sat vremena. U početku možete iskoristiti ogradu ako je imate i kačite na njih neku saksiju koju ste uradili, efekat će biti sjajan.

Naravno morate paziti da ne preterate sa bojama, da ne bi bilo previše šareno,pogotovo ako su manje bašte u pitanju. Ovo su samo neke sugestije i ideje, koje vam mogu pružiti smernice u daljem istraživanju.

Lepo uređena bašta nije samo lek za dušu nego i lek za telo    

Rad u bašti zahteva fizičku aktivnost, što u ovom vremenu mnogima fali, tako da radom u bašti obezbeđujemo sebi i rekreaciju koja čini dobro našem telu jer je neophodna da bi bili zdravi, a lepotom koju stvorimo lečimo dušu. Za kakvu god dekoraciju da se odlučite, bilo to sa nekim kreativnim idejama, bilo stavljanjem crvenog malča u vašu baštu ili nečim drugim, jedno je sigurno, taj prostor predstavljaće vašu oazu mira, mesto gde će te uživati i gde će te se moći opustiti posle napornog i užurbanog dana.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *