Kafića je svakim danom sve više i više, gotovo da su svi puni gostiju, međutim postoje i oni izuzeci gde za ceo dan uđe tek po nekoliko ljudi. Razlog neposećenosti kafića može biti ili loša lokacija, loša usluga ili jako loš enterijer lokala. Zato ukoliko ste rešili da otvorite kafić dobro povedite računa o ove tri stavke i imajte ih uvek na umu kako ne biste i vi, kao vlasnik kafića bili u istoj situaciji.
Pre svega nađite dobru lokaciju odnosno lokal na prometnom mestu, gde ljudi svakodnevno prolaze vraćajući se i odlazeći na posao, u blizini prevoza, na mestima koja pružaju lep pogled na okolinu ili značajne delove grada, u blizini poznate turističke lokacije i na sličnim mestima. Kada pronađete takvo mesto, potrudite se da i spoljašnji izgled kafića bude primetan- ne napadan , ali dovoljno označen ili ukrašen kako bi ga ljudi primetili.
Takođe ako planirate da imate i baštu kafića ispred lokala, neka ona uvek bude čista i lepo sređena. Možete postaviti i maskotu kafića po kojoj ćete biti prepoznatljivi, sliku kao zaštitni znak ( cvet, životinja, planeta, sazvežđe, boja, broj, slovo ili nešto sasvim drugačije)… Pre nego što krenete da opremate enterijer kafića, pobrinite se za ventilaciju. Bitno je da u lokalu ne bude zagušljivo i da goste ne dočekuje neprijatan miris i duvanski dim kako otvore vrata kafića, ali i da ne izlaze iz vašeg lokala spremni za kompletno kupanje i pranje garderobe zbog mirisa koji se u nju uvukao.
I neadekvatna ventilacija je jedan od činilaca koji mogu dovesti do toga da kafić bude na lošem glasu. Potrudite se da nađete i obučeno osoblje odnosno šankere i konobare. One ljude koji će znati pravilno da obavljaju svoje poslove, poznavati osnovna pravila lepog ponašanja, poštovanja svakog gosta, kulturnog obraćanja i poslovanja, treba da znaju kako se, na koji način i u čemu služi određeno piće, napitak ili kafa.
A onda pređite na uređenje enterijera.
Šank i barske stolice
Krenimo od šanka jer će odatle kretati i sva usluga kafića. Unutrašnjost šanka neka bude funkcionalana, komotna i dobro organizovana kako bi se osoblje što lakše snalazilo i pružalo što kvalitetniju uslugu. A spoljašnji deo šanka uredite da estetski lepo izgleda.
U zavisnosti od stila u kom ćete opremmati lokal izaberite i stolice za šank koji će se u taj stil uklopiti. Na raspolaganju su vam drvene barske stolice, metalne ili plastične barske stolice i tapacirane ili jednostavno ozidani šankovi prekrečeni i urađeni kao ostatak zidova, napravljeni od cigle koja će ostati vidljiva i biti glavni deo lokala koji će svima privlačiti pažnju. Pored toga možete postaviti i pojedine delove od stakla kao prozorčiće u kojima će se videti različiti dekorativni komadi ili flaše pića.
Povedite računa da ovo staklo ne bude previše tanko ili previše nisko kako se ne bi oštetilo prilikom korišćenja ili prilaska šanku. U staklene delove ili sa donje strane ploče šanka možete postaviti rasvetu u različitim bojama ili u boji na koju ćete staviti akcenat prilikom opremanja. Šank možete iskoristiti i kako biste povećali kapacitet mesta u lokalu. Potrebno je samo postaviti nekoliko barskih stolica ispred šanka.
Separei i moderne fotelje
Kako bi prostor kafića bio u potpunosti iskorišćen i obezbedio dovoljan broj mesta za sedenje dobro je koristiti separee. Barske ili niske sasvim je svejedno- imaju istu namenu, ulogu i jednako su funkcionalni. Jedino što ćete uz barski separe postići izgled urbanijeg i modernijeg kafića, pozitivnije i aktivnije atmosfere. Naspram separea možete postaviti jednu ili više fotelja, u zavisnosti od veličine stola. Moderne foteljice takođe mogu biti niske ili barske. I odlično se uklopiti uz separe. Prilikom odabira boja lokal će lepo izgledati ukoliko separe stavite u nekoj od neutralnih boja a foteljice u jačoj boji, ili obrnuto.