Autentični kancelarijski prostori velikih svetskih kompanija

Čini se da se u modernom poslovnom svetu sve više pažnje posvećuje zaposlenima, njihovom zadovoljstvu i radnom okruženju. Velike svetske kompanije znaju da uspeh i zarada dolaze upravo zahvaljujući radu vrednog osoblja koje uživa u svom poslu. Zbog toga je sve veći broj onih koji ulažu u uređenje kancelarijskog prostora i osmišljavanje inspirativnog dizajna enterijera.

Izdvojili smo sedam autentičnih kancelarija velikih međunarodnih kompanija u kojima zaposleni sa zadovoljstvom mogu da rade i odmaraju. Pogledajte u kojim firmama radnici voze skejt, gde se umesto stepenica koriste tobogani, a pauza provodi u biblioteci ili na bazenu.

 #1 Gugl – kreativne kancelarije u kojima niko nije gladan

Gugl je jedna od najuspešnijih kompanija na svetu, poznata po posvećenosti svojih zaposlenih. Deo tajne tog uspeha i neprestane motivacije radnika svakako treba potražiti u sjajnom radnom okruženju. Gugl je čuven po tome što ulaže značajne sume novca u kancelarijski nameštaj i opremanje poslovnog prostora. Mareći pre svega za udobnost i dobrobit svojih radnika, u ovoj korporaciji nastoje da dizajniraju kancelarije tako da deluju podsticajno, te da nude mogućnost za razvijanje kreativnosti i originalnih ideja.

Jedan od primera za to su i radne prostorije u Cirihu, gde zaposleni mogu, između ostalog, da se spuštaju niz tobogan ili vatrogasni stub ukoliko im se ne šeta do nižeg sprata. Slično je i u sedištu Gugla u Tel Avivu, gde su pored tobogana zanimljiva karakteristika stolice – jaja, po ugledu na one iz svemirskih brodova u naučnofantastičnim filmovima. Guglova kancelarija u Dablinu neodoljivo podseća na džunglu zbog brojnih i raznovrsnih zelenih biljaka koje ukrašavaju prostor.

Opuštanje i kvalitetno provedena pauza su ključ produktivnosti u Guglu. Radnicima je na raspolaganju biblioteka i veliki akvarijum ukoliko žele da razmišljaju u tišini. Takođe, prema jednom interesantnom pravilu ove kompanije, niko ne sme biti udaljen više od 100 metara od hrane. To znači da na skoro svakom koraku imate kuhinje, kao i veliku kafeteriju u kojoj zaposleni imaju tri besplatna obroka svakog dana.

#2 Lego – Gde je posao igra

U kompaniji Lego u Danskoj veruju da je kreiranje igara moguće samo uz igru. Ceo kancelarijski prostor dizajniran je tako da se svako može igrati lego kockama i smisliti nešto novo, i sve to u toku radnog vremena! Uživanje u poslu na radnom mestu u ovoj danskoj kompaniji igračaka bukvalno znači celodnevno igranje.

Sledeći popularne savremene trendove u dizajnu poslovnog prostora, u Legu su kreirali ugodno i veselo radno okruženje. Kancelarije i sobe za sastanke su svetle, šarenih boja, otvorene i uređene tako da podstiču interakciju i igru osoblja, kao i razvoj mašte i novih proizvoda.

#3 Facebook – Mesto za rad i opuštanje

Specifičan dizajn kacelarija Fejsbuk kompanija duguje svom softveru za sprovođenje anketa. Naime, poslovni prostor u Palo Altu u Kaliforniji uređen je prema afinitetima i potrebama zaposlenih. Fejsbuk je putem ankete pitao svoje radnike šta je to što žele od svoje kancelarije i na osnovu dobijenih odgovora uredio kompletan enterijer. Krajnji rezultat je bilo vrhunsko radno okruženje, koje bi mnogi opisali kao idealno mesto za rad i igru.

Pored velikog otvorenog prostora za rad, napravljeno je i nekoliko zona za opuštanje. Zaposleni u Fejsbuku mogu provesti pauzu kao DJ, miksujući omiljene pesme ili pak napolju vozeći skejt. Zvuči zabavno, zar ne?

#4 YouTube – posao i zadovoljstvo na jednom mestu

Sa ciljem da stvori inspirativno radno okruženje u kom će zaspoleni biti opušteni, nadahnuti i otvoreni za saradnju, Gugl je uložio veliku sumu novca da opremi sedište firme Jutjub u San Brunu (Kalifornija). Investiranje u kancelarijski nameštaj je postalo neka vrsta zaštitnog znaka kompanije Gugl, tako da ta praksa nije izostala ni u slučaju opremanja ovog poslovnog kompleksa.

Vođeni idejom da posao treba biti zadovoljstvo, formirali su veliki otvoreni prostor sa brojnim pogodnostima za osoblje. Radnici u Jutjubu mogu iskoristiti slobodno vreme u teretani ili na bazenu, igrajući igre ili vozeći segvej.

#5 Apple – minimalizmom do ideja

Otvoren radni prostor uređen u minimalističkom stilu je odgovarajući opis kancelarija u kampusu Epl park, u Kupertinu u Kaliforniji. Po svom obliku ovo drugo, novo sedište kompanije Epl mnoge podseća na svemirski brod.

Objekat je urađen prema konceptu osnivača i bivšeg generalnog direktora Stiva Džobsa, dok je dizajn uradio Norman Foster. Zaposlenima je na raspolaganju sedam kafea, zdravstveni i velnes centar, a tu je i veliki teatar.

#6 Microsoft – monohromni dizajn

Naklonjenost minimalizmu pokazali su i u Majkrosoftu. Primer za to je zanimljiv konferencijski prostor u Valiselenu u Švajcarskoj. Nameštaj u ovoj sali za sastanke ima asimetričan dizajn i oštre geometrijske oblike. Sve u prostoriji je urađeno u crnoj ili beloj boji, što čitav ambijent čini futurističkim.

Ovaj informativni kutak je odvojen od ostatka kancelarije staklom i sivim zavesama od poda do plafona. Tako uvek postoji mogućnost za održavanje sastanaka u privatnom i mirnom okruženju ili pak u dinamičnom prostoru gde svako može da vidi sve što se dešava izvan prozirnih staklenih zidova. Pored stola za 20 ljudi, ovo fascinantno mesto za sastanke ima elegantan laptop bar i monitore sa ravnim ekranom koji se nalaze u sjajnom crnom staklu.

#7 Red bull – Kancelarija poput salona

Londonske kancelarije kompanije Red Bul prototip su inovativnog pristupa dizajnu poslovnog enterijera. Spojivši pet starih pabova u Sohou, u Red Bulu su došli na ideju da maksimalno iskoriste potencijale ovog nesvakidašnjeg prostora. Da bi stvorili kreativno radno okruženje za oko 100 ljudi u dvadesetim godinama, odlučili su se da odbace konvencionalni izgled kancelarija i urede prostor poput salona. Zadržali su koncept dnevnog boravka i stvorili idealni radni prostor za mladog Londonca koji teži uspehu.

Pored otvorenih kancelarija, dvostrukog stepeništa koje povezuje četvrti i peti sprat i podstiče energičnu atmosferu i dobre radne vibracije, na petom spratu postoji i odvojen zatvoren prostor za one timove koji bolje funkcionišu u tišini.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *