Kako najbolje sprečiti povrede na radu?

 

Povrede na radu se, nažalost, najpre vezuju za građevinsku delatnost. Neispravna radna oprema, loši uslovi rada, ali i manjak zaštitne opreme može da ugrozi sigurnost i bezbednost radnika.

No, do ozbiljnih povreda na radu može da dođe i kada se desi samo trenutak nepažnje, a nekada su ishodi smrtni. Zbog toga i poslodavci i sindikati radnika, ali i državne istitucije apeluju da se prrduzmu sve moguće mere kako bi se sprečile ppvrede na radu.

A kako ih sprečiti?

Najčešći uzrok ppvrede radnika tokom izvršavanja građevinskih poslova jeste neispravna zaštitna oprema. Zato je dužnost poslodavca da na vreme kupi ili zastarelu zaštitnu opremi obnovi kako bi se radnici zaštitili. Obabezni su šlemovi, radna odela, cipele sa ojačanjima na prstima, zaštitne rukavice i naočare. Da bi se rizik od povreda sve na minimun radnici bi trebalo da prođu obuku za korišćenje opreme.

Pritom, za bezbedan rad na gradilištu, radnici moraju da budu obučeni za rad na građevinskim mašinama? A mašine bi trebalo da budu tehnički ispravne i bezbedne.

Statistika pokazuje da su građevinski poslovi najrizičniji. Zato se pridržavajte pravila tokom rada kako biste rizike sveli na minimum. Takođe, osim radnika, propisa treba da se pridržavaju i nadređeni, a od stručnih savetnika se očekuje da jasno procene i predoče načine reagovanja u vandrednim, ali i opasnim situacijama.

HTZ oprema radnika čuva!

Građevinci se praktičmo svakoga dana susreću sa opasnostima i rizicima od povreda. Zato moraju da budu posebno opreznj. A u tome im mmogo može pomoći i HTZ oprema. U pojedinim situacijama može da vam spasi život, zato nemojte da kalkulišete. Redovno proveravajte da li je oprema ispravna, a ppuzdana zaštitna oprema učiniće da se osećate sigurnije tokom obavljanja građevinskih poslova.

Kada odlazite na gradilište, bez obzira da li ste samo radnik ili ste rukobodilac, obabezno glavu zaštitite. Dovoljno čvrst šlem zaštitiće vas prilikom pada nekog materijala i objekta sa visine, a neka obavezna HTZ oprema sadrži i masku, naočare i zaštitu za sluh, kao i zaštitu respiratornih organa.

Zaštitne rukavice čuvaku vaše ruke i prste, a obuća je obavezna po klizavom i nepredvidivom terenu.

I rad na mašinama zahteva adekvatnu zaštitu!

Nije nimalo lako upravljati građevinkom mašinom po hladnom vremenu. Ni u uslovima visoke temperature nije jednostavno. Ruke su izložene različitim vremenskim uticajima. Kada se upravlja građevinskim mašinama, ruke se najviše angažuju. Brzo i efikasno obavljanje posla podrazumeva korišćenje mašina za rad na visinama kao što je npr. makazasta platforma, a ako se ruke ne zaštite dobro, onda može da dođe do ozbiljnih povreda tokom izvođenja radova. Izbegnite ogrebotine, žuljeve i druga oštećenja noseći zaštitne rukavice.

Takođe, obavezno na gradilištu nosite i odgovarajuću zaštitnu odeću, jer ako vam obuća nije adekvatna onda može da dođe do padanja ili klizanja zaposlenih, a da bi se povrede na radu sprečile, onda je važno da oprema bude sačinjena od kvalitetnog i specijalnog materijala. Takođe, obratite pažnju na klizav teren ili teren koji propada, jer ako nemate odgovarajući obuću, može doći do ozbiljnijih povreda. A sigurni smo da to niko ne želi, stoga čuvajte se, jer ako se sami ne čuvate, niko drugi neće posebno brinuti o vama.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *