Na koje bolesit ovog leta nas upozoravaju laboratorije Beograd?

Zdravlje je ovog leta svakako ugroženo ponajviše virusom koji se pojavio u Kini i zatim preplavio svet. Opasan Kovid 19 grip trenutno vlada ne samo bolnicama nego i medijima, pa smo svi manje-više svesni njegovih simptoma, načina borbe itd. Međutim, postojanje jedne velike epidemije neće nas poštedeti drugih nezgodnih stvari koje nas mogu zadesiti. Druge bolesti i opasnosti, nešto reguralnije od ove pandemije, i dalje nam prete i neće nas poštedeti. Hajde da se podsetimo koje su to opasnosti na koje nas svake godine upozoravaju lekari i laboratorije Beograd

Vreme insekata

Toplo letnje vreme nismo dočekali rado samo mi i naši mališani, već i leteći zlotvori poznati kao komarci. Ovaj dosadni insekt nam donosi malo više od samo nesnosnog zujanja i svraba. On takođe može biti prenosilac gadnih bolesti. Kod nas, one su retke, ali se uvek pojavi nekolicina slučajeva.  Mislimo najpre na bolest Zapadnog Nila i na malariju. Komarci se množe u močvarnim područjima, stoga ako živite blizu velikih reka (npr Dunava) postoji ozbiljna šansa da ste blizu stajaće vode koja je raj za komarce, pa samim time i za bolesti koje oni šire. Da bi ste se sa njima izborili, budite pažjlivi ujuturu i predveče. Mažite se redovno i ubijajte komarce čimse sa njima susretnete. Nemojte da propuštate svaki način koji možete primeniti da bi se otarasili ovih spodoba.Tu su takođe i krpelji koji se kriju pod našim nogama. Oni mogu preneti lajmsku bolest ima ih praktično svuda oko nas. Proveravajte da li ih imate na sebi nakon izleta u prirodi. Ako nađete jedog, skinite ga pincetom tako što će te ga vrteti u pravcu obrnutom od onog na kazaljci na satu. Najzad, pogledajte da li postoji crvenilo oko uboda. Iz laboratorije nam stižu istraživanja o okrutnoj lajmskoj bolesti i vesti nisu lepe. Morate se obratiti lekaru, i nikako nemojte da ignorišete ovaj problem. 

Kako se izboriti sa alergijama?

Nije uvek lako uživati u letu. Za mnoge od nas koji pate od alergija na polen leto može više ličiti na pakao nego na raj. Tu su i drugi alergeni. Pčele, ambrozija itd. Da bi se sačuvali od ovih izazova po vaše zdravlje, obavezno uradite alergo test gde će te dobiti savete lekara i lekove koje treba da koristite ne bi li regulisali loše posledice po vaše zdravlje. 

Oprez sa hranom

Ni u ishrani ne možete biti skroz sigurni. Prljavo meso, nečista voda (čak i u formi leda) kao i sladoled koji može sadržati loše mleko ili jaje mogu biti uzročnici infekcije u crevima. Ova nimalo prijatna bolest može prouzrokovati opasne posledice po vaše zdravlje. Ako uočite simptome koji uključuju stomačne tegove, krv u stolici i proliv, obratiti se lekaru čim pre. 

Laboratorije Beograd poručuju: pažljivo na Suncu!

Nakon dugih godina istraživanja, veza raka kože i prevelike izloženosti suncu sasvim su evidente. Samim time, ovog leta budite pažljivi i mažite svoju kožu kremama kojeće vas zaštiti od oštrih UV zrakova sunca. Takođe, nemojte rizikovati dehidraciju! Pijte puno vode i ostanite u kući tokom najvrelijih sati (12-15h).

Čuvajte sebe ovog leta i govorite vašim najbližima da se čuvaju i paze ovog leta ne samo Kovid-19 virusa već i svega navedenog u ovom tekstu!

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *