Gde kupiti nekretninu u Beogradu ili Novom Sadu?

I Beograd i Novi Sad imaju prednosti stanovanja, ali i mane. Ovo su gradovi blizu jedan drugog, ali se razlikuju po mnogo čemu pa se kupci sa pravom pitaju gde kupiti nekretninu u Beogradu ili Novom Sadu i šta možete dobiti tom kupovinom?

Beograd je naš glavni grad i oduvek je bio centralna tačka svih migracija. Ovde je dobro imati stan za studenta, kupiti nekretninu i tražiti posao, obezbediti sebe i porodicu sa kućom ili stanom koji ne gubi vrednost po m2

Sa druge strane, Novi Sad je prestonica Vojvodine, udaljena samo oko 95 km od Beograda. Poseduje dobre saobraćajnice, ravnomerniji razvoj grada i ljude koji se po mentalitetu razlikuju od čitave Srbije. Lale su dobrodušni ljudi koji su srdačni, gostoljubivi, umereni i vole svoj ritam života koji je mnogo sporiji od onog u Beogradu.

Teško je dati odgovor na pitanje da li je bolje posedovati stan ili kuću u Novom Sadu ili Beogradu jer dva mesta pružaju različite uslove stanovanja i različite cene nekretnina.

Zbog toga, pročitajte tekst i otkrijte šta dobijate sa jednom i drugom lokacijom pa ćete možda lakše doneti i odluku koji grad bi bio adekvatniji izbor. Nastavite sa daljim čitanjem.

Tržište nekretnina u Novom Sadu je u razvoju

Novi Sad je jedno veliko gradilište koje ne samo da ima sve veći broj stanova, već se grade i čitave samo-održive komplekse čime se ovaj grad širi neverovatnim tempom.

Novi Sad je podeljen na naselja koja su se u manjoj ili većoj meri gradila u skladu sa savremenim uslovima gradnje i donose mnogo šire bulevare, strateško ostavljanje dovoljno prostora za rast saobraćaja i dovoljno parkova koji prvi nestanu kada je širenje velikog grada u pitanju.

Novo Naselje je pravi primer kako jedan veliki grad treba da se razvija. Kada se isplanira dobra putna veza i dovoljno parking mesta, a bez narušavanja plana gradnje, dobija se naselje sa odličnim uslovima za život i bez potrebe da se, osim zbog posla, odlazi iz svog mesta. U njemu imate škole, vrtiće, prodavnice, tržne centre, šetališta, parkove…pa niste usmereni na druga naselja i njihovu ponudu.

Cena stanova u Novom Sadu su takođe u porastu, ali su mnogo niže nego u Beogradu. Stanovi bliže centru imaju cene preko 2.000 € po metru kvadratnom. U zavisnosti od lokacije i ponude ta cena prelaz i 3.000 € pa ko traži ova područja mora biti spreman na visoku cenu, malo parking mesta i malo raspoloživih stanova koji se nude.

Mnogi od njih su pregrađivani i nemaju kvalitetne strukture pa je važno dobro ispitati čitavu ponudu i pronaći ono što odgovara. Gradnja u centru je gotovo zamrla jer mesta za nove zgrade i nema pa se u glavnom nudi starogradnja i stambene jedinice različitih dimenzija.

Dalje od centra cene padaju i kreću se od 1.000€ pa do 1.800€ (Limani, Nova Detelinara, Novo Naselje…) i mogu se pronaći novoizgrađene zgrade koje donose luksuzni način života (bazen i teretana, podzemna garaža, recepcija), a ima i starogradnje koja ima odličnu strukturu.

Na 15-20minuta od centra se nalaze i mesta koja nude veći broj kuća na prodaju, a Petrovaradin, Futog, Veternik… Novi Sad je ipak drugi po veličini grad u Srbiji i kvalitetne kuće nije moguće pronaći na bližoj lokaciji od ove.

Beograd – mnogima prvi izbor iz nekoliko razloga

Za razliku od Novog Sada koji ima manja naselja, Beograd ima opštine, a opština Novi Beograd je ona koja je najzanimljivija kupcima nekretnina. Pored nje, stanovi se traže i u Opštini Stari Grad i Vračar, kao i lokacije koje su bliže fakultetima.

Ako pitate bilo koga iz unutrašnjosti, želja je da poseduju stan u Beogradu. Razlog za to je pametno ulaganje koje se isplati jer cene gotovo da ne padaju, a stanovi se uvek traže i rado izdaju.

Ko god ima veća sredstva odlično je kada ih uloži u nekretninu u Beogradu jer ona od tog momenta može da se izdaje i zarađuje samostalno i tako donosi prihod kroz mesečne kirije. Dovoljno je imati garsonjeru i da ona donese preko 100-150 € kirije što je odlična investicija, a i izbor za život.

Cene stanova u Beogradu su najviše u Srbiji. U Beogradu na vodi, luksuznom kompleksu je prodat i najskuplji stan sa cenom preko 9.000€ po kvadratu. To je samo jedan od primera koliko su cene visoke i da na nju deluju različiti faktori.

U proseku to je preko 2.500 € po kvadratu, ali cena zavisi od lokacije, kvaliteta gradnje, šta nudi zgrada, a šta sam stan…pa je teško reći koliko bi platili nekretninu u Beogradu bez drugih podataka.

Kuće u Beogradu su takođe jeftinije po kvadratu, ali su znatno udaljene od centra pa o tome treba razmišljati pri kupovini.

Ako tražite stan koji će uvek da drži visoku cenu i donosi visoku kiriju – birajte Beograd. Ako tražite realnije cene stanova i kuća, grad koji je odličan za porodičan život i uz odlične uslove za izdavanje stanova – birajte Novi Sad.

Šta bi bio vaš izbor pri kupovini? Ostavite nam komentar nakon čitanja teksta.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *